Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η μεγάλη δίκη για τις μίζες τώρα αρχίζει...

Για τη μεγάλη μάχη 
της 22ας Απριλίου ετοιμάζεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την απόφαση των δικαστών του Συμβουλίου Εφετών να τον παραπέμψουν οριστικά σε δίκη για «ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος, προερχόμενου από τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 
Ο πρώην υπουργός φέρεται να λέει στο περιβάλλον του ότι έχει εμπιστοσύνη στον φυσικό του δικαστή και ότι ενώπιον του δικαστηρίου «θα τα πει όλα»...
 

Παρά το γεγονός ότι από τότε που ξεκίνησε η περιπέτειά του -πριν από περίπου έναν χρόνο, με την έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος του- έτρεφε ελπίδες πως δεν θα φτάσει τελικώς σε δίκη, η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου, με την οποία καταδικάστηκε σε 8ετή κάθειρξη για ανακριβή πόθεν έσχες, ήταν ένα μήνυμα για το τι θα ακολουθούσε. 

«Η πορεία των πραγμάτων τις τελευταίες ημέρες έδειχνε αυτή την κατάληξη», φέρεται να λέει. Ελάχιστη σημασία, πάντως, δίνει στη «μικρή νίκη» -αφού η βαριά κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα παραμένει- που προήλθε από την απόφαση των δικαστών του Συμβουλίου Εφετών να απαλλάξουν όλους από την επιμέρους πράξη της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Πράξη που δεν επηρεάζει ιδιαίτερα την ποινική τους μεταχείριση.

Στο εδώλιο μαζί του θα καθίσουν συνολικά άλλα 18 άτομα. Μεταξύ αυτών, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν Μολντενάουερ, ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας και ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιάννης Σμπώκος.

Οι δικαστές υιοθέτησαν σχεδόν πλήρως την εισαγγελική πρόταση που απέδιδε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος με τη βοήθεια συγγενών και στενών συνεργατών «ξέπλενε» το μαύρο χρήμα μέσω αγοράς ακινήτων: «Ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο εκ των συγκατηγορούμενών του Νικόλαος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν ρόλους. Ο Νικόλαος Ζήγρας ήταν δικαιούχος των εταιρειών Bluebell S.A., Nobilis, Torcaso, P&A Investment S.A., στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας, και ο ίδιος (ο Ακης Τσοχατζόπουλος) πραγματικός ιδιοκτήτης. Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ήταν η φορολογική εκπρόσωπος τουλάχιστον των τριών πρώτων εκ των εταιρειών αυτών και λογίστρια τόσο αυτών όσο και της οργάνωσης, καθώς και εκπρόσωπος της Torcaso από 3-5-2000 έως 30-4-2007 και της Bluebell από την έναρξή της, τον Νοέμβριο του έτους 1998, έως τη λήξη της, στις 2-6-2005. ΟΣπύρος Χατζηνικολάου ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντής και εκπρόσωπος της Torcaso, ο Γεώργιος Σαχπατζίδης εμφανιζόταν ως δήθεν αληθινός ιδιοκτήτης της Torcaso από το έτος 2006 και μετά, η Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα υπήρξε εκπρόσωπος της Nobilis, οΝικόλαος Γεωργουλάκης εμφανιζόταν ως δήθεν ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής μετά το έτος 2004 και έως το έτος 2010, οι δε λοιποί μετέρχονταν διάφορες πράξεις νομιμοποίησης της παράνομης περιουσίας, είτε αποκρύπτοντας είτε μετατρέποντας είτε κατέχοντας είτε αποκτώντας είτε διαχειριζόμενοι μέρος της παράνομης περιουσίας αυτής, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από παράνομη δραστηριότητα».


Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: