Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πολύ κοντά στο «φιάσκο» η υπόθεση ΟΠΑΠ

Κερασάκι σε… πικρή τούρτα 
αποδεικνύεται για τους λοιπούς διεκδικητές, η χθεσινή επίσημη «διευκρίνιση» ότι η περίφημη νέα σύμβαση με την Intralot, την οποία εισηγείται το ΔΣ του ΟΠΑΠ και καλείται να εγκρίνει η έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην πράξη δεν είναι 3ετής, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά 5ετήςκάτι που έγκαιρα είχε επισημάνει στηριζόμενο σε πληροφορίες, το Euro2day.gr.
 Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, ορισμένοι από τους επενδυτές που διεκδικούν το 34% του Οργανισμού, ετοιμάζονται πλέον να προχωρήσουν και σε νομικές ενέργειες, θεωρώντας ότι πρόκειται για προκλητικά άνιση μεταχείριση εις βάρος τους και υπέρ του...
σχήματος της Intralot, κι ότι πρακτικά ο ΟΠΑΠ, με τις ευλογίες του ΤΑΙΠΕΔ, προτίθεται να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια της Intralot να τον… εξαγοράσει.
Οι αντιδράσεις δείχνουν να διευρύνονται πλέον και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο ΟΠΑΠ για μία ακόμη φορά ετοιμάζεται να κλείσει συμφωνία με την εταιρεία του κ. Κόκκαλη, προσφέροντας της για τα επόμενα χρόνια ποσό που υπολογίζεται στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ συνολικά, (μαζί με τη συντήρηση τερματικών), έστω και στο «παρά ένα» της ιδιωτικοποίησης του. 

Κι αυτό όταν υπάρχουν υπολογισμοί που ανεβάζουν το συνολικό ύψος των εσόδων που έλαβε ηIntralot από τον ΟΠΑΠ τα τελευταία 15 χρόνια σε ιλιγγιώδες ποσό, άνω των 2 δισ. ευρώ. 

Οι αυξανόμενοι κραδασμοί που προκαλεί η υπόθεση απασχολούν πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης. Όπως σχολίαζε πολιτικός παράγοντας «ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπόσχεται κόκκινο χαλί στους ξένους επενδυτές, οι διεκδικητές του ΟΠΑΠ νοιώθουν ότι τους… τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια» 

Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι στο μεταξύ η Intralot του κ. Kόκκαλη, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένα Funds για να συγκροτήσουν ευρύτερο σχήμα. Κι ότι χρησιμοποιεί ως «όχημα» το μερίδιο της εταιρείας στην κοινοπραξία που έχει σχηματίσει με τονΟΠΑΠ για τα κρατικά λαχεία, αλλά και την ανυπόγραφη ακόμη νέα σύμβαση με τον Οργανισμό, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση από τα Funds, χωρίς περαιτέρω ίδια συμμετοχή. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στα Funds αυτά φέρονται να περιλαμβάνονται το Baupost, που πρόσφατα έχει αποκτήσει σημαντική θέση στον ΟΠΑΠ (επίσημα 5,19%), αλλά και το ισραηλινών συμφερόντων York Capital

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές, για τα αποτελέσματα του Οργανισμού, παραδέχτηκε ότι η επίμαχη συμφωνία με την Intralot θα έχει πρακτικά διάρκεια 5 ετών αναφέροντας ότι μετά την 3ετία υπάρχει 6μηνο περιθώριο διαπραγμάτευσης και εν συνεχεία μεταβατικό διάστημα 18 μηνών στη διάρκεια του οποίου θα γίνει η τυχόν επιλογή και εγκατάσταση νέου συστήματος. Άρα, η εξάρτηση με την Intralot και οι σχετικές πληρωμές, θα διαρκέσουν πέντε χρόνια. 

Ο κ. Λουρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι η σύμβαση μειώθηκε από τα 10 στα 5 χρόνια, χωρίς να αυξηθεί το ετήσιο κόστος. Ωστόσο πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τους αρχικούς όρους του διαγωνισμού, υποστηρίζουν ότι εξ αρχής υπήρχε πρόβλεψη για διακοπή του 10ετούς συμβολαίου στα 4 χρόνια με 12 μήνες χρόνο μετάβασης, άρα στην κοστολόγηση του έργου οι διαγωνιζόμενοι ήξεραν (και προϋπολόγισαν) ότι μπορεί να διακοπεί στα 5 χρόνια, αντί να φτάσει την 10ετια. 

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν ενώ ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ η περίφημη τροπολογία πουπήγε τρεις φορές στη Βουλή, (αλλά τις δύο γύρισε… πίσω), η οποία θα επιτρέψει στους άλλους διεκδικητές να λάβουν γνώση στοιχείων που σήμερα γνωρίζει μόνον η Intralot για το περιεχόμενο των προηγούμενων συμφωνιών της με τον ΟΠΑΠ. Κι αυτό ωθεί εδώ και καιρό τους άλλους διεκδικητές να μιλούν για αδιαφάνεια και προνομιακή μεταχείριση. 

Η κυοφορούμενη νέα συμφωνία με την Intralot (το τίμημα και η μορφή της οποίας ασφαλώς θα επηρεάζει την «αξία» του Οργανισμού) πρόκειται, όπως έχει διαβεβαιώσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, να κατατεθεί στο Data Room. 

Ουδείς όμως γνωρίζει πότε θα γίνει αυτό. Η πρώτη συνέλευση για την έγκριση της νέας σύμβασης ΟΠΑΠ-Intralot έχει προγραμματιστεί για τις 16 Μαρτίου, ενώ αν δεν υπάρξει απαρτία, θα επαναληφθεί στις 6 Απριλίου. 

Εν τούτοις, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις τελικές παρατηρήσεις τους για τις λεγόμενες «συμφωνίες μετόχων» που θα καθορίσουν και την τελική μορφή των σχημάτων, ως τις… 18 Μαρτίου και θα πρέπει να έχουν υποβάλλει δεσμευτικές προσφορές έως την 5η Απριλίου, δηλαδή πριν την επαναληπτική συνέλευση που ίσως απαιτηθεί- και σε ασφυκτικά περιθώρια από την πρώτη συνέλευση... 

Όλα τα παραπάνω κάνουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να διαμαρτύρονται έντονα για αιφνιδιαστικές διαδικασίες και συμφωνίες, που ευνοούν έναν και μόνο διεκδικητή (την Intralot), λιγότερο από 1 μήνα πριν κλείσει η πώληση του 34%, με πλήρη παραβίαση κάθε έννοιας ισότητας διαφάνειας και αντικειμενικότητας. 

Την ίδια ώρα, στελέχη της αγοράς που παρακολουθούν τη διαδικασία κάνουν λόγο για «επαπειλούμενο φιάσκο», σημειώνοντας ότι τυχόν αποχώρηση σοβαρών ενδιαφερόμενων - και μάλιστα με νομικές αντιδράσεις- θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα όχι μόνο για την ευρύτερη υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. 

Σε κάθε περίπτωση σημειώνουν, οι διαστάσεις που λαμβάνει πλέον η «υπόθεση ΟΠΑΠ» και το ενδεχόμενο σοβαρού αντίκτυπου στο εξωτερικό, σημαίνουν ότι την ευθύνη πλέον την έχει η κυβέρνηση και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο. 

του Γιώργου Παπανικολάου
euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια: