Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Όταν η πολιτική αντιγράφει το ποδοσφαιρο. «Πραγματικότητα-Τσίπρας: 5-0»


Όταν η ίδια η πραγματικότητα καταφέρνει και σε διαψεύδει, μέσα σε «χρόνο μηδέν», τότε θα πρέπει να αρχίζει να προβληματίζεσαι και μάλιστα με έντονο τρόπο. 
Κάτι τέτοιο φαίνεται πως έγινε στη Βουλή, στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την Οικονομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού, επικαλούμενος λόγια του κ. Τσίπρα, με τα οποία είχε ορίσει ο ίδιος τους στόχους της οικονομικής του πολιτικής...
όπως εκτιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την ατάκα «Πραγματικότητα – Τσίπρας: 5-0», ο κ. Μητσοτάκης θύμισε στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση απέτυχε και στους 5 στόχους που είχε θέσει.
Ποιοι όμως ήταν οι πέντε στόχοι που είχε θέσει ο πρωθυπουργός, από τους οποίους κανείς δεν υλοποιήθηκε, όπως εκτιμά η ΝΔ;
Πρώτος στόχος. Το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα. Η αξιολόγηση έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση και επιπρόσθετα, μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ. Πρόκειται για μέτρα που ουδείς ζητούσε και τα οποία ανέβασαν το συνολικό κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα 14,5 δις ευρώ.
Δεύτερος στόχος. Την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Απέτυχε και τώρα προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της, προχωρώντας σε επικοινωνιακή υποβάθμιση του.
Τρίτος στόχος. Την επίτευξη συμφωνίας για μείωση του χρέους. Δεν πήρε τίποτα χειροπιαστό παρά μόνο επανάληψη των δεσμεύσεων του Νοεμβρίου 2012. Παρά το γεγονός ότι πριν από ενάμιση μήνα, υποστήριξε ότι ψηφίζει το 4ο μνημόνιο προκειμένου να πάρει το χρέος. Τελικά, μας έμεινε το 4ο μνημόνιο, χωρίς να πάρουμε το χρέος.
Τέταρτος στόχος. Την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Και εδώ, η Κυβέρνηση έχει πέσει έξω. Η ίδια έχει ήδη αναθεωρήσει την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% στο 1,8% για το 2017. Την ίδια ώρα, άλλοι εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί, εκτιμούν ότι θα κυμανθεί τελικώς ακόμα χαμηλότερα γύρω στο 1,5% περίπου.
Πέμπτος στόχος. Τη μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5 για το 2019 και σε 2% για το 2020. Αντί για μείωση, ο κ. Τσίπρας τελικά δεσμεύτηκε για πλεόνασμα 3,5% και για το ’21 και για το ‘22!
Ποιο όμως ήταν το αντάλλαγμα για όλα τα παραπάνω; Η λήψη μιας μικρής δόσης ύψους 8,5 δις ευρώ, αντί των 22,9 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να έχει λάβει η χώρα μας με βάση το πρόγραμμα χρηματοδότησης του 3ου μνημονίου. Θα μου πείτε «από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα»!! Ομως καλό είναι πάντα να θυμόμαστε από ποιο επίπεδο αρχίζει η συζήτηση και που τελικώς μας προσγειώνει η πραγματικότητα.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο επεκτάθηκε και στην υπόθεση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη για ναρκωτικά Γιαννουσάκη. Σιωπηλός, σύμφωνα με την ΝΔ, έμεινε ο κ. Τσίπρας και στα τρία ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Μητσοτάκης για την αντιθεσμική συμπεριφορά του κ. Καμμένου.
Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε και ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει εάν:
1) Είχε προηγούμενη ενημέρωση από τον κ. Καμμένο για την επαφή του με τον ισοβίτη;
2) Είχε την έγκρισή του για να το πράξει;
3) Είχε ή έχει πλέον γνώση του τι ειπώθηκε μεταξύ τους;


Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να συναινέσει στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Noor1, η οποία θα έριχνε φως σε όλες τις πτυχές αυτής της σκοτεινής ιστορίας.
«Οι λεονταρισμοί του κ. Καμμένου να καταθέσει η αντιπολίτευση πρόταση μομφής ή να προτείνει προανακριτική αποδείχτηκαν κούφιοι. Κρύβεται πίσω από τον κ. Τσίπρα, όπως ακριβώς ο κ. Τσίπρας κρύβεται πίσω από τον κυβερνητικό του εταίρο. Είναι ο ένας όμηρος του άλλου και κρατάνε και οι δύο μαζί εγκλωβισμένη τη χώρα» τόνιζε συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα τα παραπάνω, οδήγησαν τον κ. Τσίπρα να επιδοθεί σε ένα κρεσέντο αντιπερισπασμού επενδύοντας στο σύνηθες θέμα της σκανδαλολογίας, όπως σημειώνουν πηγές της Πειραιώς.
« Με προσωπικές του παρεμβάσεις και επιστρατεύοντας τον γνωστό κ. Πολλάκη.Ο κ. Τσίπρας μένει εκτεθειμένος από την αδυναμία του να δώσει απαντήσεις σχετικά με την απόλυτη αποτυχία επίτευξης των δικών του στόχων και από την πλήρη κάλυψη των επικίνδυνων αντιθεσμικών επιλογών του υπουργού του» ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο στενός συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη.


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: