Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Αδύναμος ακόμα και για ανασχηματισμό ο Τσίπρας

Αναμφίβολα είναι το πιο δύσκολο καλοκαίρι του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση, από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. 
Οι τελευταίες 90 μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν να περνούν χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με τον πρωθυπουργό να δυσκολεύεται ακόμα και στο να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Ο μεγάλος αρνητικός αντίκτυπος από την συμφωνία των Πρεσπών...
κυρίως στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας αλλά κυρίως οι λάθος επικοινωνιακοί και όχι μόνο χειρισμοί μετά την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έχουν αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Χαρακτηριστικό της μεγάλης δυστοκίας που συναντά η κυβέρνηση στο να πάρει έστω μία μίκρη πολιτική «ανάσα» είναι το πως εξελίσσεται  η υπόθεση με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Την στιγμή που ο κ. Τσίπρας επιχειρούσε να αξιοποιήσει το τέλος του τρίτου μνημονίου μέσα από την επίσκεψή του στην Ιθάκη, μία διαρροή περί αναβολής του ανασχηματισμού εξαιτίας των «μπάνιων του λαού» και μία δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα των συντακτών ανέδειξαν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα στο εσωτερικό του, σχεδόν τρία χρόνια από την δεύτερη εκλογική του νίκη.

Επισήμως η κυβέρνηση μέσω διαρροής απέδωσε την χρονική μετάθεση των αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο στα «μπάνια του λαού». Λες και αν γινόταν ο ανασχηματισμός μέσα στα επόμενα 24ωρα ο κόσμος θα διέκοπτε τις βουτιές και την ηλιοθεραπεία.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η αιτία είναι άλλη και ασφαλώς πιο σοβαρή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός συναντά δυσκολίες στο να μετακινήσει έστω και ένα κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης του, στοιχείο που ενισχύει όσους μιλούν για έλλειψη ισχύος εκ μέρους του κ.β Τσίπρα στην παρούσα συγκυρία ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Πληροφορίες για ενόχληση κεντρικών στελεχών τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανές μετακινήσεις τους που  έκαναν την εμφάνισή τους προκάλεσαν αμηχανία στο Μαξίμου, με αποκορύφωμα την εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά από μέρες σιωπής. Ο υπουργός των Οικονομικών, πριν καλά καλά συμπληρωθούν 24 ώρες από το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, θέλησε να στείλει το δικό τους μήνυμα στον κ. Τσίπρα.

«Πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας. Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός των Οικονομικών, κάτι που ερμηνεύτηκε ως άρνηση σε ένα ενδεχόμενο μετακίνησής του από το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα στην ΝΔ εκτιμούν ότι τα περιθώρια αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο είναι εξαιρετικά στενά για τον πρωθυπουργό.

«Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα πια από τον κ. Τσίπρα. Έχει αποδείξει πια ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα, διότι απλούστατα η ιδεοληψία του δεν επιτρέπει στη  χώρα να βρεθεί σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης. Μόνος στόχος του ανασχηματισμού, όποτε και αν γίνει, είναι να πάρουν μια μικρή ακόμη παράταση καθώς ξέρουν ότι οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν», τονίζει στο liberal.gr συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη.

Στην ΝΔ ,παρότι  το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται είναι οι κάλπες να στηθούν τον Μάιο του 2019, ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και γιαυτό του εκλογικού αιφνιδιασμού μέσα στους επόμενους μήνες.
Πρώτος σταθμός η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Οι συσκέψεις έχουν ήδη αρχίσει και για τεχνικά ζητήματα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να μελετά τις εισηγήσεις των συνεργατών του. Ο κ.Μητσοτάκης πάντως φρόντισε να στείλει τα δικά του μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του. Με αφορμή την συνάντηση που είχε με την εθνική ομάδα  εφήβων του πόλο που θριάμβευσε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν σαφής: 
«... Όπως εσείς προφανώς δεν μπήκατε στην εθνική ομάδα με μέσο, αλλά με βάση τα προσόντα σας, σας εγγυώμαι ότι και εγώ έτσι θα επιλέξω τους συνεργάτες μου» 
τους είπε. 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: