Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ύποπτες κασέτες και η χαμένη τιμή της πολιτικής

Με το στόμα ανοιχτό παρακολουθεί ο πολιτικός κόσμος τα όσα διαδραματίζονται γύρω από την υπόθεση της τηλεφωνικής επικοινωνίας στελέχους του λιμενικού σώματος με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει restart, η επιστροφή της χώρας στην εποχή της λεγόμενης «κασέτας» είναι «περίπου» γεγονός...
αν κρίνει κανείς από τις διαρροές ηχητικού υλικού στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου (unfollow.com.gr)  που αποδίδονται στον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη και σε αξιωματικό του λιμενικού.
Διαρροές, το περιεχόμενο των οποίων γυρίζουν την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω, παραπέμπουν σε άσχημες περιόδους και εντέλει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο υποβαθμίζουν τον πολιτικό μας βίο, σε μία χρονική συγκυρία που η χώρα παλεύει να κρατηθεί όρθια. Προφανώς και κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από ένα ηχητικό υλικό που βρίσκεται στο internet, καθώς η γνησιότητά του μπορεί να αμφισβητηθεί από όσους έχουν έννομο συμφέρον, καθώς εμπίπτει στην κατηγορία του υλικού που προέρχεται από υποκλοπή, το οποίο και δεν αναγνωρίζεται από τα δικαστήρια.
Παρολαυτά κανείς  δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε ένα κεντρικό ερώτημα που εγείρεται. 
Η δικαιοσύνη δε θα έπρεπε ήδη να έχει ασκήσει έστω μια προκαταρκτική έρευνα για την συγκεκριμένη συνομιλία και για τα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας με βάση τα δημοσιεύματα του τύπου;
Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα κεντρικό πολιτικό στέλεχος θα είχε παραδεχτεί το ίδιο, ότι έχει μιλήσει απευθείας με καταδικασμένο σε ισόβια και οι δικαστικές αρχές δε θα είχαν κινηθεί με αστραπιαία ταχύτητα;
Το κομβικό σημείο σε όλη αυτήν την υπόθεση που πιθανόν να έχει και άλλα επεισόδια στην πολιτική σκηνή είναι η συμπεριφορά και όχι αναγκαστικά το πρόσωπο το οποίο φέρεται να εμπλέκεται.
Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, ο υπουργός Άμυνας μεσολάβησε μεταξύ του καταδικασμένου σε ισόβια για το Noor1 και του υπουργού δικαιοσύνης.
Με άλλα λόγια  ο κ. Καμμένος, όπως τονίστηκε  σε ανακοίνωση του κόμματός του, δεν έκρυψε ότι διαδραμάτισε το ρόλο του μεσολαβητή. Μίλησε αρχικά με τον ισοβίτη και στην συνέχεια ενημέρωσε, όπως ο ίδιος τόνισε, τόσο την εισαγγελία όσο και τον αρμόδιο υπουργό.
Το ζήτημα όμως και πάλι δεν βρίσκεται στην επιφάνεια και δεν αφορά ειδικά στον Πάνο Καμμένο. Η ουσία αφορά σε μία συνήθεια που έρχεται από παλιά.
Στην προσπάθεια μερίδας του πολιτικού κόσμου να εμπλακεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης, μία προσπάθεια που γυρίζει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Αφορά στην σκέψη που βρίσκεται βαθιά μπολιασμένη σε κάποια πολιτικά μυαλά, ότι μπορούν δικαστική και εκτελεστική εξουσία να γίνονται ενίοτε ένα. Και όλα αυτά εν μέσω διαρροών στο διαδίκτυο, το περιεχόμενο των οποίων, μόνο τιμή δεν αποδίδουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Το θέμα αυτό φαίνεται πως αποτελεί την αιτία για την συνένωση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ έχουν ήδη αντιδράσει έντονα εντός και εκτός Βουλής, μια και το θεωρούν εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για την λειτουργία της δημοκρατίας,  
Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ουσιαστικά και το πλαίσιο μέσα στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση προσεγγίζει το ζήτημα, το οποίο εκτιμά ως πολύ κρίσιμο, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές.
«Δεν υιοθετούμε το περιεχόμενο των συνομιλιών  αλλά στηλιτεύουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές» είναι η φράση στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρεί ότι η συμπεριφορά του κ. Καμμένου εκθέτει τη χώρα, μια και πρόκειται για κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, αρμόδιο για ενα νευραλγικό τομέα, όπως είναι η άμυνα της χώρας.
«Πρόκειται για τον ίδιο υπουργό, οι συμπεριφορές του οποίου ξεχειλίζουν από κυνισμό, αλαζονεία και αμετροέπεια» σημειώνουν στην ΝΔ , που υπενθυμίζουν την ανάρτηση με την «περίφημη» γραβάτα στο τουίτερ αλλά και τον εορτασμό των γενεθλίων του υπουργού Άμυνας με την συμμετοχή μελών της μπάντας του στρατού.

Στην ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει να χαρακτηρίζει το ζήτημα της επικοινωνίας του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη «τεράστιο πολιτικό αλλά και ηθικό θέμα». Ένα ζήτημα που , όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αποκτά διαφορετική διάσταση μετά τα όσα διέρρευσαν στο διαδίκτυο (unfollow.com.gr).  
Στην ΝΔ έχουν αποφασίσει πως το θέμα αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν περαιτέρω κινήσεις εντός του κοινοβουλίου. Ήδη κατατέθηκε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό δικαιοσύνης, ενώ ορισμένα στελέχη εισηγούνται ακόμα και κατάθεση πρότασης μομφής για τον κ. Καμμένο, χωρίς όμως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: