Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Το κατά Λουκάν πολιτικό αδιέξοδο

Η κυβέρνηση συνεργασίας απορρυθμίστηκε πολύ γρήγορα. 
Το νέο μνημόνιο θα καθορίσει τη διάρκεια ζωής της.

Οι εσωκομματικές και εκλογικές αγωνίες των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας υπονομεύουν την προσπάθεια του Λουκά Παπαδήμου να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία. 
Ενδοκυβερνητικές έριδες, παραπολιτική φλυαρία και ίντριγκες παρασκηνίου συνθέτουν εικόνα παρακμής πριν καλά καλά ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο...
Εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του ευρώ και για την εθνική μας υπόσταση, η υπερμεγέθης κυβέρνηση χάνει χρόνο και δυνάμεις σε λάθος μάχες. Ρέππας εναντίον Μιχελάκη (για την εφεδρεία), Άδωνις εναντίον Παπουτσή (για τη ναυτιλία και την πειρατεία), Βενιζέλος και Διαμαντοπούλου ανήσυχοι για τις (δικαιολογημένες) απουσίες από τις συνεδριάσεις των Αβραμόπουλου - Δήμα, Βορίδης εναντίον Ραγκούση (για τα ταξί) και όλοι μαζί ηγήτορες σε μια πορεία καταστροφής.

Γαλάζια αμφιθυμία
Η ΝΔ έχει επιλέξει την παράδοξη μέθοδο της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης» (κατά την επιτυχημένη έκφραση Βενιζέλου), ενώ δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων μεταξύ των στελεχών της. Ο ΥΠΕΞ Δημήτρης Αβραμόπουλος και εκπρόσωποι της φιλελεύθερης σχολής σκέψης έχουν πολύ πιο συναινετική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Παπαδήμου σε σχέση με στελέχη της ΔΑΚΕ, σκληροπυρηνικούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά και βουλευτές. Για το λόγο αυτό, η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 (την προσεχή Τρίτη) αναμένεται με σχετική αγωνία. Ο Πάνος Καμμένος πιθανότατα θα καταψηφίσει και αυτό θα τον απομακρύνει λίγα μέτρα ακόμη από τη Συγγρού. Αλλά η πραγματική δοκιμασία για τη συνοχή της ΝΔ θα είναι η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου που θα τη συνοδεύει και θα περιλαμβάνει μέτρα ύψους περίπου 7 δισ. σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Το μέγα ερώτημα είναι αν αυτά τα μέτρα θα εξειδικευθούν και τι θα πράξει η ΝΔ σε αυτή την περίπτωση. Μια πρώτη απάντηση θα δώσουν οι δημοσκοπήσεις της επόμενης περιόδου, όταν θα καταγραφεί η απήχηση που είχε στην κοινωνική βάση της κεντροδεξιάς η συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου με τους όρους που έγινε.
Κεντρική επιλογή της Συγγρού, που επανήλθε στο ανεδαφικό αίτημα για κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου, είναι να διατηρηθεί ανέπαφο το αντιμνημονιακό φωτοστέφανο που της έχει προσφέρει το εκλογικό προβάδισμα. Ωστόσο, η τακτική «και με το Χριστό και με τον Αλλάχ» είναι δύσκολα εφαρμόσιμη στην πράξη και ελάχιστα πειστική σε κάθε ουδέτερο παρατηρητή.
Ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τους κεντροδεξιούς ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την επόμενη εβδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. (8-9/12) και θα αντιληφθεί ότι η πολυσυζητημένη υπογραφή του έχει αμβλύνει τη δυσφορία, αλλά φυσικά δεν την έχει εξουδετερώσει. Παραμένει έντονη η καχυποψία των εταίρων για τις προθέσεις του, όπως και η περιφρόνηση για το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού προσωπικού.

Εκλογές την άνοιξη
Με αυτά τα δεδομένα, η βούληση των εταίρων να παραταθεί όσο γίνεται περισσότερο η διάρκεια ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου δύσκολα θα ικανοποιηθεί. Η ψήφιση της δανειακής σύμβασης αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, ενώ η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αργεί. Ο Λουκάς Παπαδήμος φαίνεται ότι δεν έχει καμία διάθεση να ροκανίζει το χρόνο, αλλά αντίθετα, μόλις έχει το πράσινο φως των Βρυξελλών θα δρομολογήσει τις εκλογές. Άλλωστε, οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και της κυβερνητικής επιτροπής μέχρι τώρα ήταν μάλλον απογοητευτικές για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, που βρέθηκε σε θέση ανεκπαίδευτου διαιτητή μεταξύ των ορμητικών του ΛΑΟΣ και των σκληραγωγημένων του ΠΑΣΟΚ.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι πιθανό να στηθούν κάλπες στη διάρκεια της άνοιξης, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα ξαναβρούν μπροστά τους τον κ. Παπαδήμο. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι το να προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί πόσο δυσάρεστες και δυσχερείς θα είναι οι διεργασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Ο δοκιμασμένος και δημοφιλής στις Βρυξέλλες Παπαδήμος μπορεί και τότε να αποδειχθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση. Το σενάριο αυτό έχει ήδη συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως βεβαιώνουν ενημερωμένες διπλωματικές πηγές.

Το τρίτο κόμμα
Η κρίση του πολιτικού συστήματος και η γενικευμένη αστάθεια ενισχύουν τη δυναμική δημιουργίας νέου πολιτικού εγχειρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιάννη Ραγκούση με στελέχη του Κοινωνικού Συνδέσμου, όπως ο Απ. Δοξιάδης, και με μέλη κινήσεων πολιτών που αναζητούν τρόπο εμπλοκής στη δημόσια σφαίρα.
Στην εκδήλωση του συνδεδεμένου με τον σημιτικό εκσυγχρονισμό περιοδικού «Μεταρρύθμιση» (του Γιάννη Μεϊμάρογλου) βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ ο Φώτης Κουβέλης, ο Νίκος Μπίστης και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Παρασκευάς Αυγερινός. Μια παρουσία με σημασία ήταν αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος έδειξε με την αποδοχή της πρόσκλησης ότι βλέπει θετικά τις ζυμώσεις που γίνονται μεταξύ της Δημοκρατικής Αριστεράς και στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
Μακιγιάζ στο χαράτσι
«Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος». 
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πήρε πάνω του την αναδίπλωση λίγες μέρες μετά την παρέμβαση του επιτρόπου Ενέργειας Έτινγκερ, που εξήγησε το αυτονόητο, ότι δηλαδή ένα κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί να εξαρτάται από την εξυπηρέτηση φόρου. 
Έπειτα από αργόσυρτες διαδικασίες, εκδόθηκε η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρέχονται οδηγίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με το τέλος ακινήτων. 
Σύμφωνα με την απόφαση, η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία κάποιου από τους διαμένοντες στο ακίνητο, καθώς και όταν ο κύριος του είναι και χρήστης του και ζει υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων. 
Στην κατηγορία του χαμηλού συντελεστή τέλους, μισό ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εντάσσονται όσοι παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και πάνω. Μια τριμελής επιτροπή (εφοριακός, κοινωνικός λειτουργός και αστυνομικός) θα ελέγχει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις. 
Η προθεσμία για την έκδοση της εντολής διακοπής του ρεύματος αυξάνεται από 40 σε 80 ημέρες. Αιτήσεις για διορθώσεις στα τετραγωνικά και την τιμή ζώνης θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες στους δήμους έως τις 20 Ιανουαρίου. Εφόσον προκύπτει διαφορά, το ποσό θα αφαιρείται από το τέλος του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: