«Επιχειρείς να με ελέγχεις με ρητορικό τρόπο, όπως ακριβώς κάνουν οι ρήτορες στα δικαστήρια στις θέσεις των αντιπάλων τους , που πιστεύουν ότι ασκούν έλεγχο.
Και βέβαια εκεί οι μεν νομίζουν ότι ελέγχουν τους δε, όταν παρουσιάζουν πολλούς και σημαντικούς μάρτυρες των λεγομένων τους, ενώ ο αντίδικος ένα μάρτυρα ή κανένα!
Αυτός ο έλεγχος σχετικά με την αλήθεια, δεν έχει καμιά αξία, γιατί μερικές φορές θα μπορούσαν να ψευδομαρτυρήσουν εναντίον ενός πολλοί και σημαντικοί..»
Σωκράτης στον «Γοργία» του Πλάτωνος
Ο ιδιαίτερος γραμματεύς και ο υπουργός
Σε μια από τις αθάνατες σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ο μέγας Ντίνος Ηλιόπουλος, καλεί για λογαριασμού του «βουλευτή» Παντελή Ζερβού, τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Του υποβάλλει, με τρόπο ασυνήθιστα επιτακτικό, το αίτημα αποφυλάκισης ενός κρατουμένου, ρουσφέτι ψηφοφόρου του «βουλευτού»!
Ο ψηφοφόρος, μένει άναυδος από την αποτελεσματικότητα του «ιδιαιτέρου» και την δυνατότητά του να συνομιλεί απ’ ευθείας με τον υπουργό!
Η δύναμη της σκηνής έγκειται στο γεγονός ότι το τηλέφωνο από το οποίο μιλούσε ο «ιδιαίτερος του βουλευτού» προς τον «υπουργό», ήταν χωρίς σύνδεση!
Τι σημασία είχε;
Ο αφελής ψηφοφόρος νόμισε ότι ο «ιδιαίτερος» μιλούσε με τον «υπουργό»!
Η σκηνή είναι από την ταινία «Ζητείται ψεύτης»
«Ο κ. Γιάννης…»
Στον Διευθυντή του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γιάννη Αγγέλλου, επεβλήθη η ατιμωτική ποινή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής εγγυήσεως ύψους 400.000 ευρώ.
Το κατηγορητήριο, εξ όσων γνωρίζουμε, στηρίζεται στη μαρτυρία της κας. Μαντέλη (επίσης κατηγορουμένης για την υπόθεση Βατοπεδίου), η οποία λέει ότι δυο μοναχοί τηλεφωνούσαν από το γραφείο της σε κάποιον «Γιάννη», ο οποίος, όπως της διευκρίνισαν, ήταν ο κ. Γιάννης Αγγέλου!
Μπορεί να σταθεί σε δικαστήριο αυτό το επιχείρημα;
Δεν είμαστε νομικοί, αλλά κάποια ερωτήματα μπορούμε να θέσουμε.
Πέραν του …