Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Προσοχή στους εκλογολόγους, παραπληροφορούν


Θα θυμάστε ασφαλώς τι έγινε στις ευρωεκλογές με τα exit polls. Όταν μόνο το antinews κράτησε «πισινή» στις μεγάλες διαφορές που έδιναν τα καταπράσινα δημοφιλή μπλογκς και μπλοκάκια.


Ο καθένας φυσικά δικαιούται να έχει τις απόψεις του κι εμείς δεν θα χαλάσουμε την ζαχαρένια μας για κανέναν.


Δεν μπορεί όμως ο κ. Φαναράς να κάνει ο,τι αναγωγές του γουστάρει και να τις παρουσιάζει σαν «αντικειμενικά ευρήματα» ο κ. Ευαγγελάτος. ¨Όπως σωστά επισημαίνει ο αναγνώστης μας «ΣΚΑΙς» ήταν ο ίδιος κ. Φαναράς που 15 ημέρες προ των εκλογών έδινε διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στο 1.8% και τελικά ήταν 5%. Ενώ στις 28/8/2007 η κατ΄ αυτόν ήταν δεν ήταν 1% και τελικά έγινε σχεδόν 3,5 %. (http://www.antinews.gr/?p=14232&cpage=1#comment-326247)



Όπως έχουμε ξαναπεί, «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» – κι αυτό ισχύει για αμφότερες τις πλευρές.



Προς το παρόν το λάθος που κάνουν οι εκλογολόγοι και οι εκτιμητές του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης Οκτωβρίου είναι ότι κάνουν τις αναγωγές βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.



Λένε δηλαδή: «έχουμε 20 % αδιευκρίνιστες, δίνουμε από ένα μεγάλο ποσοστό στα δυο μεγάλα κόμματα, από λιγότερο στα μικρότερα και βγάλαμε αυτοδυναμία…»



Δεν μπορεί όμως να γίνει σύγκριση αυτών των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές, για τους εξής κυρίως λόγους:



Πρώτον, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία τα κυβερνητικά κόμματα πριμοδοτούνται στις εθνικές εκλογές για ευνόητους λόγους: τις κάνουν τα ίδια, ρουσφέτια, «κυβερνητισμός» του πόπολο κλπ κλπ. Κυρίως, οι εκλογές αφορούν ποιος θα κυβερνήσει αύριο. Ενώ οι ευρωεκλογές είναι πολύ πιο χαλαρές και προσφέρονται πολύ περισσότερο για ψήφο διαμαρτυρίας (που την εισπράττουν κυρίως τα μεγάλα «κυβερνητικά» κόμματα και ακόμα περισσότερο, αυτό που κυβερνά κάθε στιγμή).



Δεύτερον, την έκβαση των προηγούμενων εκλογών για την ΝΔ την έκρινε η ψήφος διαμαρτυρίας που πήγε ή στο ΛΑΟΣ, ή για …μπάνια. Είναι σίγουροι οι εκλογολόγοι ότι οι διαμαρτυρόμενοι της δεξιάς θα προτιμήσουν αυτήν την φορά να μην ψηφίσουν το κόμμα τους και να βγει το ΠΑΣΟΚ; Πως μετράνε την πόλωση;



Τρίτο, τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι σίγουροι οι εκλογολόγοι ότι ένα από τα πιο συνειδητοποιημένα τμήματα των ψηφοφόρων θα ξεχάσει το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και θα το υπερψηφίσει;



Τέταρτον, με τους Οικολόγους Πράσινους, τι θα γίνει; Θα εξαφανισθούν επειδή αποφάσισε έτσι το εκδοτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο;



Πώς γίνεται αλήθεια η «αναγωγή»;



Υπάρχουν πολλοί τρόποι:



* Μία μέθοδος είναι να υποθέσει κανείς ότι η «αδιευκρίνιστη ψήφος» θα μοιραστεί όπως η ψήφος όλων των υπολοίπων που έχουν ήδη εκφράσει τι θα ψηφίσουν. Αυτή η μέθοδος αυξάνει τη διαφορά υπέρ του πρώτου κόμματος.



* Ένας άλλο τρόπος, είναι να κατανεμηθεί η «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανάλογα με το τι είχαν ψηφίσει οι «αναποφάσιστοι» στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή η μέθοδος μπορεί να μειώσει τη διαφορά μεταξύ των κομμάτων, αν οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται από το δεύτερο κόμμα.



* Τρίτον, να γίνουν διάφορες υποθέσεις για το «ρεύμα της τελευταίας στιγμής». Αυτή η μέθοδος βγάζει τα πιο αυθαίρετα αποτελέσματα, διότι το ρεύμα της τελευταίας στιγμής δεν είναι μετρήσιμο αφού δεν γίνονται δημοσκοπήσεις (κι αυτές που γίνονται δεν δημοσιοποιούνται, συνεπώς δεν τις ξέρουμε ή τις πληροφορούμαστε, συνήθως παραμορφωτικά). Συνήθως το ρεύμα της τελευταίας στιγμής ευνοεί το νικητή, αλλά υπάρχουν και πολύ σοβαρές εξαιρέσεις, όπως η μεταστροφή υπέρ του Μέητζορ στη Βρετανία το 1992 και υπέρ του Θαπατέρο στην Ισπανία το 2004.



Γενικά όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν σοβαρά προβλήματα, ενώ συνήθως επιλέγεται ένας συνδυασμός ανάμεσά τους, αφού ληφθούν υπόψιν κι άλλες ιδιομορφίες όπως ο βαθμός συσπείρωσης των μεγάλων κομμάτων, η τάση ανόδου ή χαλάρωσης της συσπείρωσης της τελευταίας στιγμής, η συμπεριφορά ειδικών δυναμικών ομάδων ψηφοφόρων κλπ.



Συμπέρασμα: η αναγωγή των αναποφάσιστων (αδιευκρίνιστη ψήφος) απαιτεί πολύ «ισχυρές υποθέσεις» που όμως είναι τελικά αυθαίρετες.



Μια μέθοδος είναι τόσο «επιστημονική» όσο κι οποιαδήποτε άλλη, όπως ο,τιδήποτε στηρίζεται σε υποθέσεις.



Και δεν παύουν να είναι αυθαίρετες, ακόμα κι όταν επαληθεύονται. Πολύ περισσότερο όταν διαψεύδονται. Όπως κατά κανόνα συμβαίνει με πολλές δημοσκοπήσεις συγκεκριμένων εταιριών, που προβάλλονται από συγκεκριμένα ΜΜΕ.



Ας μη ξεχνάμε και το φιάσκο με τα exit polls των πρόσφατων ευρωεκλογών (όπου, βέβαια, την πάτησαν για άλλους λόγους – αλλά την πάτησαν πάντως. Ομαδικά και πανηγυρικά).



Μπούσουλας αυτοδυναμίας



Για να μην σας πουλάνε λοιπόν φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες το ασφαλέστερο κριτήριο για την επίτευξη ή όχι αυτοδυναμίας είναι το ποσοστό που θα πάρει το πρώτο κόμμα και συνολικό ποσοστό που θα μαζέψουν όλα τα κόμματα μαζί.



Ιδού και ο μαθηματικός τύπος:



«Ποσοστό πρώτου κόμματος Χ 260 / ποσοστό κομμάτων που μπαίνουν στην Βουλή + 40 οι έδρες της πριμοδότησης»


Υποθετικό παράδειγμα: «40,5 Χ 260 / 94,5% = 111,4 + 40 = 151, 4 έδρες»


Δηλαδή, η είσοδος των κομμάτων που κυμαίνονται περί το 3% στη Βουλή έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του ποσοστού που περισσεύει εκτός Βουλής και άρα αυξάνει το κατώφλι της αυτοδυναμίας.



Με άλλα λόγια, όσο υψηλότερο είναι το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό που δίνει αυτοδυναμία.



Αυτά και υπομονή, 20 και μία


Factorx

Η ισορροπία του Γιώργου

Το μεγαλύτερο κακό στο ΠΑΣΟΚ τελικά θα το κάνουν οι ίδιοι οι οπαδοί του.

Όλοι αυτοί δηλαδή που ξαφνικά ανέβηκαν σε ένα άδειο τελάρο και αγορεύουν περί πολιτικής ηθικής και σκανδάλων.

Μου έκανε ένας οπαδός του ΠαΣοΚ πρωί πρωί κατήχηση περί πολιτικής ηθικής και μου σηκώθηκε η τρίχα.
Από την σύγχυση μου τσίτωσε η πέτσα.
Ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου.
Ένοιωθα τα μαλλιά μου να μακραίνουν.
Βιδώθηκα άσχημα.
Έλεος!


Που άμα κάνουν κόμμα όλοι αυτοί που έμειναν εκτός λίστας ΠαΣοΚ θα πάρουν 10% μόνο από τους συγγενείς τους.
Όλοι τους πρωτοκλασάτοι.
Αλλά με αμφιβολίες του αρχηγού για την ηθική τους.
Άντε να μην ανοίξουμε το στόμα μας για πολλούς από δαύτους!


Εδώ αφήσαν τον Σιμήτη εκτός ψηφοδελτίων!
Αυτός που υποτίθεται άλλαξε την Ελλάδα!


Σού' ρχεται να πάρεις το αντίσκηνο για να στηθείς έξω από το εκλογικό σου κέντρο και να ψηφίσεις ΝΔ με χέρια και με πόδια!

Το θράσος τους άρχισε να ξεπερνάει τα όρια.
Το αστείο είναι ότι ο ίδιος όταν τον ρωτούσες αν θα είναι ο Παπανδρέου πρόεδρος λίγο πρίν τις κομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ έλεγε.......
'' ε όχι και πρόεδρος, είναι δυνατόν; αυτός πέφτει με το ποδήλατο, πρωθυπουργό θα τον κάνουμε;''

και σήμερα λέει ότι ο Γιώργος θα τα αλλάξει όλα!


sisaki

Ο Γιώργος, με θρασύτητα, εκτελεί επιθυμίες των Η.Π.Α. και μάλιστα προεκλογικά

Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία στην Αλεξανδρούπολη σημείωσε:

«Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο τ
ης μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα». (πηγή)

Εντυπωσιακή η ευθυγράμμιση της επιχειρηματολογίας Παπανδρέου με την αντίστοιχη της νέας κεντροδεξιάς βουλγαρικής κυβέρνησης. (κλικ εδώ κι εδώ) (Όλως τυχαιως, μολις εξελεγη ο Βουλγαρος και αρχισε να λεει τα αμερικανικα του.)


Και αυτό αποσιωπάται επιμελώς από όλα τα μέσα.

Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου σπεύδει να τοποθετηθεί κατά αυτόν τον τρόπο (αντιγράφοντας πλήρως τη βουλγαρική επιχειρηματολογία...) σημαίνει πολλά για το γενικότερο προσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ο Γιώργος ξέρει πολύ καλά τις πρόσφατες δηλώσεις Πούτιν. Οπότε ξέρει πως δε χρειάζεται καν να εκτεθεί στο εσωτερικό ελληνικό κοινό ακυρώνοντας τον αγωγό. Αρκεί να αρχίσει μια επιχείρηση κωλλυσιεργίας, μέχρι που να βαρεθεί ο Πούτιν και να τον περάσει απο αλλού.

Η παράσταση αρχίζει. Κι ακόμα δεν εξελέγη καν. Έχει να δώσει ρεσιτάλ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Δεν θα παρακαλάει ο Πούτιν τον κάθε GAP και Βούλγαρο λιγούρη για τους βάλει στον ενεργειακό χάρτη.Μόλις ο Βούλγαρος άρχισε τα τσαλιμάκια, να τος ο Πούτιν. (κλικ
εδώ )

Το όφελος της Ελλάδας από την δημιουργία του αγωγού δεν είναι τόσο πολύ τα οικονομικά οφέλη όσο η σταθερότητα στο Αιγαίο και η αποδυνάμωση των Τούρκικων θέσεων και επεκτατικών λογικών τους από την στιγμή που η σταθερότητα θα ήταν το ζητούμενο γιά μία πολεμική υπερδύναμη όπως η Ρωσία.

Η Τουρκία έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. ΟΛΟΙ οι αγωγοι απο την Κασπία και Καύκασο, να παίρνουν απο αυτήν ή απο την υφαλοκρηπίδα της. ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως.

Ο δε Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ήταν για τους Ρώσους ο μόνος αγωγός που θα παρέκαμπτε εντελως την Τουρκία. Όπως τα κατάφεραν οι αμερικανόδουλοι, βαρέθηκε και πήγε πάλι και με την Τουρκία για να εχει δίπορτο.

E, ακόμα και αυτόν το Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, είμαστε ικανοίνα τον δώσουμε πεσκέσι ΕΝΤΕΛΩΣ στους Τούρκους. Ο Γιωργάκης αισθάνεται πρώτα Αμερικάνος και μετά Έλληνας. Αυτό που λέμε μητρική αγάπη, μητρική γλώσσα, ρίζες, τόπος γέννησης και πρώτου έρωτα. Δεν επιθυμούν τον αγωγό οι Αμερικάνοι κι οφείλει να υπακούσει.


Για τη σημασία των αγωγών, να θυμίσω πως ο Μπους μας πούλησε για τα Σκόπια, 1 μήνα πριν υπογράψει τον AMBO που θα περνάει απο Σκόπια.
Φυσικά οι Βαρδάριοι δεν καθυστέρησαν για οικολογικούς λόγους.
Αν είτε λόγω βουλγαρικής είτε λόγω και ελληνικής ευθύνης, ο Burgas δε γίνει , θα χάσουμε και τη ρωσική κάπως φιλική στάση που είχαμε.
Αν ο Σαμσουν Τσευχαν γίνει με ρωσική στήριξη, οι Ρώσοι θα είναι ουδέτεροι.Τελικά, θα μας μείνει μόνο το TGI, όπου πάλι είναι μέσα η Τουρκία, οπότε στην ουσία θα είμαστε για καρπαζιές απο όλους.
Οι Αμερικάνοι έχουν να νταντεύουν Τουρκία, Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία.
Οι Ρώσοι μας είχαν μείνει, πάνε κι αυτοί...Για τον TGI δεν ξέρω, ο GAP ζήτησε να δει οικολογική μελέτη μιας και θα διασχίζει μεγάλο μέρος της Ελλάδας... Μπορεί να θίγεται ο λύκος της Πίνδου... Ή επειδή σπονσοράρεται απο USA ειναι αυτόματα οικολογικός;


Εδώ ενα απλό άρθρο για τη χρησιμότητα του αγωγού για την Ελλάδα (πέραν αυτών που λέμε εμείς στο εσωτερικό).
http://www.noravank.am/en/?page=theme&thid=4&nid=417

(Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου
εδώ)



Που' σαι Αντρέα να τον καμαρώσεις...
πηγή

Η ώρα των εκλογών (και ο μακρύς πολιτικός δρόμος)


του Γιάννη Λούλη

Η επιλογή του χρόνου των εκλογών, όταν αυτή υπάρχει, (και τούτο συμβαίνει κυρίως στα μη Προεδρικά συστήματα) μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες αποφάσεις ενός Πρωθυπουργού. Ειδικά σε ένα τοπίο που χαρακτηρίζεται από εκλογική ρευστότητα.


Ένα παρόμοιο δυσκολότατο δίλημμα αντιμετώπισε ο τότε ιδιαίτερα δημοφιλής Γκόρντον Μπράουν λίγους μήνες μετά την αλλαγή σκυτάλης στον αριθμό 10 της Downing Street διαδεχόμενος τον Τόνυ Μπλερ.

Τελικά πήρε την απόφαση να μην προσφύγει στις κάλπες και να επενδύσει στο χρόνο. Άλλωστε, επί δέκα χρόνια περίμενε στον προθάλαμο της Πρωθυπουργίας και δεν ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει να είναι ένας από τους πιο βραχύβιους Πρωθυπουργούς της Βρετανίας, αν έχανε τις εκλογές που θα προκήρυσσε ο ίδιος. Τελικά η επιλογή του δεν μοιάζει να αποδεικνύεται πολιτικά αποδοτική, καθώς οι Συντηρητικοί προηγούνται μεταξύ 15% και 20% στις δημοσκοπήσεις.
Αλλά ο Μπράουν τουλάχιστον διαθέτει άνεση χρόνου μέχρι το τέλος της θητείας του να χειρισθεί τις συνέπειες της κρίσης, που είναι σκληρότατες για τη χώρα του.


Για τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αντίθετα, δεν ήταν διαθέσιμη η επιλογή της εξάντλησης της θητείας της κυβέρνησής του που έληγε τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε διακηρύξει απερίφραστα ότι θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Άρα η πρωτοβουλία για πρόκληση πρόωρων εκλογών βρισκόταν στα χέρια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω της ιδιότυπης συνταγματικής πραγματικότητας και της αυξημένης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου.

Φθάσαμε λοιπόν στην οξύμωρη θέση, το ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι θα τον υπερψηφίσει μετά τις εκλογές αυτές!


Κάποιοι ισχυρίσθηκαν (καλοπροαίρετα) ότι ο Πρωθυπουργός όφειλε να λάβει τα αναγκαία και μη ευχάριστα μέτρα μέχρι τον Φεβρουάριο, έστω και εάν η πολιτική του διακόπτονταν, μέσα σε λίγους μήνες, από πρόωρες εκλογές.
Η προτροπή δεν ήταν ρεαλιστική.

Παρόμοια μέτρα απαιτούσαν άνεση χρόνου για να εφαρμοσθούν και να φέρουν αποτελέσματα. Άλλωστε, με δεδομένο ένα έντονο προεκλογικό κλίμα, οι πολιτικά ενθαρρυνόμενες κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα θα ήταν εντονότατες, απέναντι σε μια κυβέρνηση υπό ολιγόμηνη προθεσμία και με 151 έδρες.
Από παντού θα εγείρονταν διεκδικήσεις, ενώ θα διατυπώνονταν ο ισχυρισμός ότι μια κυβέρνηση με μια θητεία που θα έληγε στις αρχές του 2010 «δεν εδικαιούτο» να πάρει παρόμοια μέτρα, αφού μόνο νωπή εντολή θα της προσέφερε την επιβαλλόμενη «νομιμοποίηση».

Απέναντι στην πραγματικότητα αυτή, ο Πρωθυπουργός ήταν αναγκασμένος, να δει τις άμεσες εκλογές ως μονόδρομο. Από την ώρα που πίστευε στην αναγκαιότητα λήψης ενός πλαισίου δύσκολων μέτρων, που επέβαλλαν οι συγκυρίες της κρίσης, η μόνη διέξοδος ήταν η αναζήτηση νωπής εντολής αφού η εξάντληση της θητείας της κυβέρνησής του είχε πλέον εμποδισθεί.

Με δεδομένη την πεποίθησή του για την αναγκαιότητα αυτή, το συμφέρον του τόπου (όπως το προσλαμβάνει ο ίδιος) ήταν αναπόφευκτα η πρώτη προτεραιότητά του.
Παράλληλα και η παράταξή του θα εφθείρετο αν δεν μπορούσε να εφαρμόσει, υπό την πίεση του χρόνου και των αντιδράσεων, την πολιτική που ο Πρωθυπουργός θεωρούσε επιβεβλημένη.


Βεβαίως, υπό τις δεδομένες συνθήκες, κάθε επιλογή εμπεριείχε ποσοστά ρίσκου. Άλλωστε αποτελεί μεγάλη πρόκληση όταν ένα κόμμα επιλέγει να μην παρουσιάσει μια «ευχάριστη» προγραμματική πρόταση εν όψει εκλογών, δεσμευόμενο, αντίθετα, σε ξεκάθαρες και δύσκολες πολιτικές.

Από την άλλη πλευρά, η κρισιμότητα των περιστάσεων δεν άφηνε άλλα περιθώρια, πέραν της κραυγαλέας ανευθυνότητας.
Σε τελική ανάλυση πάντως, όποτε ένας πολιτικός επενδύει στα δύσκολα, διότι κρίνει ότι αυτό απαιτούν οι συγκυρίες, και ποντάρει στην ωριμότητα των ψηφοφόρων, κατ’ ανάγκη αναδεικνύει τα προβλήματα στη πραγματική τους διάσταση, προτείνοντας ταυτόχρονα χειροπιαστές λύσεις σε αυτά.

Είτε λοιπόν επιδοκιμασθεί από το εκλογικό σώμα, είτε όχι, διασφαλίζει την πολιτική αξιοπιστία του καθώς ο χρόνος, αναπόφευκτα, θα τον δικαιώσει εφόσον δεν υπάρχουν περιθώρια για ευχάριστες συνταγές.
Και ένας πολιτικός που έχει κερδίσει δύο φορές την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως ο τωρινός Πρωθυπουργός, έχει την πολυτέλεια να επιλέξει το δρόμο τού να είναι υπεύθυνος και όχι ευχάριστος.

Πρόκληση επίσης για τον Κώστα Καραμανλή είναι να ανατρέψει μια στατικά όχι ευνοϊκή δημοσιονομική πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα πάντως, δεν θα βελτιώνονταν εφόσον προχωρούσε, με μεγάλες δυσκολίες και σε ελάχιστο χρόνο, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, μέχρι τις εκλογές που θα προκαλούσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Διότι, όπως τονίσθηκε ήδη, τα μέτρα αυτά θα ήταν κατ’ ανάγκην ημιτελή και δεν θα προλάβαιναν να φέρουν αποτελέσματα, κυρίως για τον τόπο και κατ’ επέκτασην δεν θα ενίσχυαν το κυβερνών κόμμα.

Τα ποσοστά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις
είναι γνωστά και, για την ώρα, ευνοούν την αξιωματική αντιπολίτευση.
Όμως η τελευταία δεν σημειώνει άνοδο.
Είναι η συσπείρωση της ΝΔ που βρίσκεται ακόμη χαμηλά.
Ήδη πάντως ενώ δύο στους τρεις ψηφοφόρους της ΝΔ ήταν κατά των εκλογών πριν την προκήρυξή τους, τώρα το ποσοστό έχει αντιστραφεί και μάλιστα με αυξητική τάση.
Επίσης δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μετά τη ΔΕΘ, καταγράφουν μείωση της απόστασης υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στα ύψη (20% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση).
Εδώ το κυβερνών κόμμα έχει περισσότερους ψηφοφόρους «εν αναμονή».
Παράλληλα ο Καραμανλής πείθει περισσότερο από τον Παπανδρέου στο κεντρικό διακύβευμα των εκλογών που διαμορφώνεται στο ποιος μπορεί να χειρισθεί την οικονομική κρίση (GPO).


Δεν είναι στόχος του σημειώματος αυτού, η πιο λεπτομερής παρουσίαση δημοσκοπικών στοιχείων. (Κάτι που θα προκύψει ως ανάγκη στη συνέχεια). Όμως, ένα είναι βέβαιο για όσους διερευνούν σε βάθος το τοπίο:
Πάρα πολλοί ψηφοφόροι θα πάρουν τις αποφάσεις τους στο τελευταίο διάστημα της εκστρατείας.
Στις Ευρωεκλογές, την δωδεκάτη ώρα, εκτινάχθηκε η αποχή, ως καθοριστικός παράγοντας που εν τέλει τις σφράγισε (πλήττοντας στη περίπτωση εκείνη και όπως ήταν αναπόφευκτο, κυρίως το κυβερνών κόμμα).

Οι όποιες τάσεις λοιπόν, και στις εκλογές αυτές θα καταλαγιάσουν στην τελική ευθεία. Και μάλιστα, πιθανότατα, κυριολεκτικά τη δωδεκάτη ώρα.

Συμπεραίνοντας: Ενώ το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας τυπικά είναι σύντομο, ο πολιτικός δρόμος είναι ουσιαστικά σαφώς μακρύτερος.
Με το τέρμα του, πιο αβέβαιο από ότι διαφαίνεται στο ξεκίνημά του.

Παράταση προθεσμίας για προγράμματα νεανικής-γυναικείας επιχειρηματικότητας

Παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία υποβολής προτάσεων χρηματοδότησης από τα προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας και, ταυτόχρονα, προστίθενται έξι ακόμη κλάδοι δραστηριότητας στους επιλέξιμους για επιδότηση.


Η προθεσμία σύμφωνα με σημερινή απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ.Ι.Μπούγα θα λήξει στις 15 Οκτωβρίου 2009, αντί για τις 14 Σεπτεμβρίου και αιτία για την παράταση ήταν το αυξημένο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για τα συγκεκριμένα προγράμματα υποβάλλονται από τις 15 Ιουνίου ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός τους είναι 80 εκατ. ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον EOMMEX, (Ξενίας 16 και Έβρου 26, Αθήνα 115 28), τηλ. 210 7491100, 210 7481157.

Χρειάζεται τόση λαϊκή εξαπάτηση για να ακυρωθεί ο αγωγός;

Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θέτει και πάλι εμπόδια στην υλοποίηση του έργου, που θεωρείται σημαντικό για την Ελλάδα, τη Ρωσία αλλά και τη Βουλγαρία. Ο βούλγαρος πρωθυπουργός αμφισβητεί ευθέως την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα 17 χρόνια προϊστορίας που έχει το ζήτημα αυτό.

Ο Αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στην Αλεξανδρούπολη «η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς»


Η Βουλγαρία του κοζλοντούι έθεσε και ένα ρηξικέλευθο για τα δεδομένα της επιχείρημα: “ένα από τα πλέον καθοριστικά σημεία είναι το πόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί το έργο για το περιβάλλον” διά στόματος του υπουργού Οικονομίας Τρ. Τράικοφ (σχ. βήματος:δήλωση που μάλλον αιφνιδίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού οι Βούλγαροι ουδέποτε ως σήμερα ασχολήθηκαν με θέματα περιβαλλοντικά!)


Που έσπευσε επίσης να τονίσει ο Μ. Χρυσοχοΐδης: “με γνώμονα και προτεραιότητα το σεβασμό προς το περιβάλλον και σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες”.


Για το περιβαλλοντικό του έργου έχουμε αναφερθεί αναλυτικά ΕΔΩ. Είναι πάντως θλιβερό πράγματα που λέγονται από λαθρόβιους κομματικούς σχηματισμούς να υιοθετούνται από τον αυριανό πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες. Δηλαδή τα τάνκερ του Αλαφούζου είναι πιό οικολογικά από έναν καινούριο αγωγό.


Για το οικονομικό όφελος του έργου, απλά θα παραθέσουμε την ανάλυση του Βήματος:


Ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη θεωρείται έργο χαμηλού κόστους και οικονομικά βιώσιμο ακόμη και σε χαμηλότερες, σε σχέση προς τις τρέχουσες, τιμές πετρελαίου, αλλά απομένει να αποδειχθεί αν οι αντιρρήσεις του βούλγαρου πρωθυπουργού είναι μόνον οικονομικές ή υπάρχει και παρασκήνιο διπλωματικού ενδιαφέροντος.


Το άρθρο γράφτηκε πριν ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει τις περιβόητες δηλώσεις για τον αγωγό. Υποθέτουμε λοιπόν πως θα ισχύουν τα αντίστοιχα και για τις δηλώσεις του ΓΑΠ, εκτός αν άλλαξε κάτι στις παγκόσμιες οικονομοτεχνικές μελέτες την τρέχουσα εβδομάδα.


Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τόσο η Βουλγαρική κυβέρνηση όσο και η Ελληνική αντιπολίτευση ταυτίζονται άρρηκτα με τις Αμερικάνικες θέσεις όπως εκφράστηκαν από τον Μάθιου Μπράιζα.


Το λυπηρό είναι ότι ενώ για τη Βουλγαρία είναι αυτονόητη η προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών λόγω του “νέου μαγικού κόσμου της Δύσης” που ανοίγεται μπροστά στην νέα κυβέρνηση, για την Ελλάδα αυτή η τακτική προσβάλλει βάναυσα την εως τώρα ειλικρινή στάση που έχει δείξει ο ΓΑΠ.


Ο Παπανδρέου έχει δηλώσει επανειλημμένα τις προθέσεις του για επιστροφή της Ελλάδας στη Νατοϊκή αγκαλιά, οπότε η χρησιμοποίηση υποκριτικής επιχειρηματολογίας στα πρότυπα του Rocky 4 δεν είναι και τόσο επιτιμητική για το νοητικό επίπεδο του Ελληνικού λαού. Ούτε καν για του Βουλγαρικού.

olympiada

Ο Γιώργος είναι πονηρός, Ώπα!

Στο σπίτι του ο Σημίτης…Τσαγανό, ε;
Μπράβο Γιώργο!
Δεν το περίμενα να σας πω την αλήθεια.
Μα και τόση αχαριστία!
Κοτζάμ δαχτυλίδι του παρέδωσε στις 7 Ιανουαρίου του 2004, ανήμερα του Άη Γιάννη, μεγάλη η χάρη του!
Για σκεφτείτε το κι εσείς: αντί του μάνα χολή!
Αυτά όμως έχει η πολιτική, και εξάλλου, «ουδείς χειρότερος εχθρός από τον ευεργετημένο αγνώμονα», λέει ο λαός.
Στην κορυφή δύο δε χωρούν, έτσι κι αλλιώς.
Ο ΓΑΠ φαίνεται ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του απέναντι στον επί δύο τετραετίες εκσυγχρονιστή Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.
Αλλιώς γιατί να μην του έδινε την πρώτη θέση στο Επικρατείας;
Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο ξεκαθάρισε!
Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να βλέπει και να διδάσκεται κι ο Βενιζέλος...


Τώρα μη φανταστείτε ότι στενοχωρήθηκα που δε θα είναι στη Βουλή ο κ. Σημίτης, αν και, με λίγη τύχη, δεν αποκλείεται να τον δούμε… Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν βοηθήσει λιγάκι και ο Καραμανλής, ή όποιος τον διαδεχτεί. Από την άλλη, ο λαός λέει “καλύτερα το διάβολο που ξέρεις από το διάβολο που δεν ξέρεις”. Κι εδώ που τα λέμε δεν ξέρουμε τι θα μας προκύψει με το Γιώργο Πρωθυπουργό στα θέματα της οικονομίας (στα εθνικά το ψυχανεμιζόμαστε, άστα να πάνε…), κι ένας πολιτικός με την πείρα του Σημίτη θα ήταν χρήσιμος στο υπουργικό συμβούλιο, ένα είδος τροχοπέδης αν ξέφευγαν τα πράγματα, και αν φυσικά δεν είχαμε να κάνουμε με ενός ανδρός αρχή. Όσο νάναι ο καθηγητής κάτι θα έχει μάθει από τα λάθη του.

Θα έχει μάθει, υποθέτω, ότι το Χρηματιστήριο δεν είναι ο καθρέπτης της οικονομίαςο καθρέπτης της ασυδοσίας των κερδοσκόπων. Θα έχει καταλάβει ότι στο Χρηματιστήριο δε βγαίνουν όοολοι κερδισμένοι, όπως μας έλεγε τότε, αφού για να κερδίσουν οι λίγοι που ξέρουν πού θα το πάνε, πότε θα το πάνε και πότε θα το φέρουν, και οι κολλητοί τους με την εσωτερική πληροφόρηση, πρέπει οι πολλοί να τους τ’ ακουμπήσουν, κοινώς να χάσουν το κομπόδεμά τους. Θα έχει μάθει, φαντάζομαι, ότι για ν’ αντλήσουν οι εισηγμένες ζεστό χρήμα, κάποιες τσέπες αφελών πρέπει ν’ αδειάσουν. Όταν αντλείς ρευστό από κάποιο δοχείο αυτό σε κάποια στιγμή αδειάζει. Απλά πράγματα, για το Δημοτικό.

Και πιθανώς να έχει μάθει ο κ. Σημίτης ότι όλα εδώ πληρώνονται... Ίσως, λοιπόν, να ήλθε η ώρα να πονέσει κι αυτός λιγάκι, έστω κι αν δε μας το δείξει. Να πληρώσει κάτι τις για τις αμαρτίες του και τον κυνισμό του όταν έλεγε στους αφελείς, τους οποίους ο ίδιος και το πρωτοπαλίκαρό του, ο Γιάννος Παπαντωνίου, είχαν εκμαυλίσει στο Χρηματιστήριο για να κάνουν τη σοσιαληστρική ανακατανομή του πλούτου από κάτω προς τα πάνω, «ας πρόσεχαν». Βλέπεις ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει συμφορά, ακόμη κι αν έχει περάσει δεκαετία από τη χρονιά αυτού του μεγάλου και ατιμώρητου εθνικού εγκλήματος.
Ούτε μπορεί να ξεχάσει ο λαός ότι ο Σημίτης ξεπούλησε το ένα μετά το άλλο σε τιμή ευκαιρίας για τους αγοραστές τα περισσότερα ασημικά του Οίκου “ΕΛΛΑΣ”! Ξεχνιούνται τέτοιες “ευεργεσίες”, ακόμη κι αν ήταν αναπόφευκτες;

Το περίεργο είναι ότι τις περί την οικονομία δεξιοτεχνίες του Κ. Σημίτη είχε αναγνωρίσει και εκτιμήσει από το 1985 ο μεγάλος σοσιαλιστής ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου! Να τι έγραφε ο Νίκος Νικολάου στο έγκριτο ΒΗΜΑ , στις 25 Ιουλίου του 1999: «Τι έγινε λοιπόν αυτή την οκταετία; Με υπουργούς Εθνικής Οικονομίας τους κκ. Απ. Λάζαρη στην αρχή και μετά τον κ. Γ. Αρσένη το ΠαΣοΚ έδωσε όντως μεγάλες αυξήσεις στους μισθωτούς και κρατικοποίησε όλες σχεδόν τις προβληματικές, για να ξυπνήσει μεσάνυχτα το καλοκαίρι του 1985, ευθύς μετά τις εκλογές, τον Ανδρέα ο κ. Δ. Χαλικιάς, διοικητής τότε της Τράπεζας της Ελλάδος, και να του αναγγείλει ότι έχει στο ταμείο του μόνο 200.000 δολάρια και το ισοζύγιο πληρωμών κλείνει με έλλειμμα 3,5 δισ.! "Χρεοκοπούμε, Πρόεδρε!". Και ο Ανδρέας, που, όπως λέει ο κ. Αδ. Πεπελάσης, είχε οξεία αίσθηση και του πολιτικού αλλά και του προσωπικού κινδύνου, αλλάζει άρδην πολιτική περνώντας από τις παροχές στη λιτότητα και αντικαθιστά τον κ. Γ. Αρσένη με τον κ. Κ. Σημίτη εκτιμώντας τη συνέπειά του και την ευθύνη του στην ανάληψη πολιτικού κόστους.»

Να συμπληρώσω εδώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν κρατικοποίησε μόνο τις προβληματικές"Ο Καλός Σαμαρείτης" όπου εργαζόταν στη ρεσεψιόν ως τηλεφωνήτρια, για 13 χρόνια, από την έναρξη λειτουργίας της κλινικής, συγγενικό μου πρόσωπο. Κανένα οικονομικό πρόβλημα δεν υπήρχε. Οι υπάλληλοι πληρώνονταν κανονικά, ήταν ασφαλισμένοι, και οι ιδιοκτήτες, δύο συνεταίροι, ζούσαν βασιλικά. Εκεί χειρουργούσε και ο γιατρός Παρασκευάς Αυγερινός, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1974, και μετέπειτα Υπουργός Υγείας (1981-1984) και ευρωβουλευτής.

Ο κ. Αυγερινός, λοιπόν, φρόντισε στο άψε σβήσε να κρατικοποιηθεί η κλινική Καλός Σαμαρείτης και να υπαχθεί στο Δημόσιο, και συγκεκριμένα στο «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ ! Για την ιστορία, αλλά και για να μην επαναληφθούν τέτοιες αμαρτίες, θα αναφέρω ότι η κλινική είχε κλείσει λίγο καιρό για επισκευές και όταν ανακαινίστηκε είχαν μπει κάποιοι πράσινοι οπαδοί στη θέση παλιών άχρωμων υπαλλήλων, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν καν ειδοποιηθεί. Ένα από τα θύματα ήταν και το συγγενικό μου πρόσωπο. Πήρε μια μικρή αποζημίωση και την έστειλαν σπίτι της για να περιμένει εσαεί στο ακουστικό της… Της είχαν πει ότι θα της τηλεφωνούσαν για να ξαναπιάσει δουλειά στο πόστο της!

Ξαναδιαβάστε, παρακαλώ, τη θλιβερή ιστορία. Τι είχες Γιάννη, τ’ είχα πάντα. Παρ’ ολίγο να χρεοκοπήσει η σοσιαλιστική Ελλάδα του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου από τις παροχές και τις κρατικοποιήσεις, και κάλεσε τότε τον Κ. Σημίτη για να τη σώσει! Τα γνωρίζει αυτά ο ΓΑΠ; Ήταν περίπου 30 ετών το 1981. Τα θυμάται; Πω, πω, ανατριχιάζω στο ενδεχόμενο να μας ξανασυμβούν τα ίδια έτσι και ξανοιχτεί ο Γιώργος στις παροχές. Θα τον συνδράμει άραγε τότε ο κακός και πληγωμένος Σημίτης;

«Την πρώτη τετραετία πήραμε από το μέλλον, δανειστήκαμε από τους πόρους που θα παράγονταν μελλοντικά στα επόμενα δύο-τρία χρόνια για να αποκαταστήσουμε κοινωνική δικαιοσύνη και μια στοιχειώδη συνοχή μεταξύ του λαού ώστε να μπορέσει να προχωρήσει» είπε ο πολύς Άκης Τσοχατζόπουλος, κι αυτός στενός συνεργάτης του Α. Παπανδρέου, όπως διάβασα στο ίδιο άρθρο, στο ΒΗΜΑ.
Με άλλα λόγια, από το 1981 και μετά η Ελλάδα γυρνάει συνεχώς στον ίδιο φαύλο κύκλο. Κρατικοποιήσεις→ παροχές→ χρεοκοπία →ιδιωτικοποιήσεις→ λιτότητα→ →κρατικοποιήσεις→παροχές→ χρεοκοπία, κ.ο.κ. Μόνο που τώρα έχουμε τη δαμόκλειο σπάθη του Αλμούνια να κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας, και το κλίμα δεν προσφέρεται για αλόγιστες παροχές, ίσως ούτε για κρατικοποιήσεις. Λέτε να νοσταλγήσουμε κάποτε την εποχή Σημίτη;

Τέλος πάντων, κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε μάγος αλχημιστής, κι εδώ που φτάσαμε φταίμε όλοι συλλογικά, λαός, κόμματα και εξουσίες. Όλοι, ποιος λίγο, ποιος πολύ, έχουμε τις ευθύνες μας… Άραγε έχουμε πιάσει πάτο ώστε ν’ αρχίσει επιτέλους κάποια ανάκαμψη; Πάντως, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει το 5,9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος το 2009, και να προβλέπεται να φτάσει το 6,7% (πηγή) το 2010, και το δημόσιο χρέος της χώρας μας να είναι περίπου 108,5% του ΑΕΠ (πηγή ), πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κανείς;

όπως μας παραμύθιαζε το 1999, που προέβλεπε το Γενικό Δείκτη στις 7.000 μονάδες, αλλά είναι αλλά ό,τι του προσφερόταν. Θυμάμαι τότε την ιδιωτική κλινική
Κι όμως, οι κομματάρχες μας φαίνονται να το διασκεδάζουν δεόντως. Δυστυχώς δεν είναι μόνο οι οπαδοί με τις ντουντούκες και τα σημαιάκια που ψοφάνε για προεκλογικό χαβαλέ…

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Η Ελλάδα σε ασφυκτικό κλοιό…

Κυκλοφορεί το νέο ΡΕΣΑΛΤΟ

Το νέο "Ρεσάλτο" κυκλοφορεί και μας δίνει τη δυνατότητα να προβληματισμούμε μέσα από τα πάντα επίκαιρα κείμενα-άρθρα του.


Οι προσεγγίσεις στα πραγματικά προβλήματα του τόπου, αλλά και η τοποθετήσεις του σε θέματα τα οποία αποκρύπτονται συστηματικά από τα ΜΜΕ, γίνονται σημείο έντονου προβληματισμού για την σκληρή πραγματικότητα που μας περιβάλλει.



Η ανάγνωσή του συμβάλλει στην προβληματική που αναπτύσσουν οι σκεπτόμενοι πολίτες και ξεσκεπάζει τις μεθόδους και γενικότερα τους σχεδιασμούς μεταβολής των πολιτών σε άβουλα μη σκεπτόμενα όντα, παρασυρόμενα από το "ρεύμα" που έντεχνα δημιουργούν οι σύγχρονοι "νταβατζήδες" και οι "σύμβουλοι" των εκάστοτε κυβερνήσεων - καθεστώτων...



Από παντού η χώρα μας δέχεται μια πολεμική επίθεση πολυεδρική και άγρια:


α) Επί δεκαετίες οι εμπρηστές την καίνε ανηλεώς και ανενόχλητοι…


β) Σταθερά και συστηματικά τη μεταβάλλουν σε «αποθήκη» εισαγόμενων δούλων με όλα τα συνακόλουθα εφιαλτικά αποτελέσματα:


γ) Σταθερή και ανηλεής επίθεση εναντίον της ιστορίας, των γραμμάτων και της Τέχνης


δ) Αδιάκοπη και διαρκώς εντεινόμενη τρομοκρατία κατά της χώρας μας και του ελληνικού λαού.


ε) Η νέα εφιαλτική τρομοκρατική επίθεση είναι η σπορά του τρόμου γύρω τη «γρίπη των χοίρων».


ζ) Τελος οι «νταβάδες» της ζωής μας σέρνουν σε εκλογές για να προωθήσουν τα δόλια σχέδιά τους…


Όλα αυτά τα αναπτύσσουμε λεπτομερώς σε αυτό το τεύχος.
Τα περιεχόμενα ΕΔΩ


Ας μιλήσουμε επιτέλους!


Τόσο...Αμερικανόδουλος; Μαζέψτε τον...που είναι το πατριωτικό ΠαΣοΚ; ( Δείτε το video )

Στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η ΝΔ διαφημίζει τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη για τον οποίο παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους σε ξηρά και θάλασσα».



Με άλλα λόγια ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε αυτό το οποίο έλεγαν οι διάφοροι εκπρόσωποι των ΗΠΑ (πιέζοντας αφόρητα την κυβέρνηση Καραμανλή) όλα αυτά τα χρόνια. Ότι δηλαδή η διακρατική συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο της ρωσικής πλευράς.

Το χειρότερο, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία.



Όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς» τι διαφορετικό λέει από τον βοηθό υπουργό Eξωτερικών των HΠA και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας, Μάθιου Μπράιζα που στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα επέκρινε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι ακολουθεί μια επικίνδυνη πολιτική μονοπωλιακής εξάρτησης στο θέμα των αγωγών; «Aποτελεί στρατηγικό λάθος το 80% του φυσικού αερίου της χώρας σας να προέρχεται από την Gazprom … η πρακτική αυτή πλησιάζει σε αυτό που λέμε μονοπώλιο» είχε πει τότε και συμπλήρωσε: «Αναρωτιέμαι ποια πολιτική ηγεσία δεν βλέπει ότι μια τέτοια εξάρτηση είναι επικίνδυνη».



Προφανώς στο πρόσωπο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε η ηγεσία που θεωρεί «επικίνδυνη εξάρτηση» το στρατηγικό άνοιγμα στην Ρωσία.


Η ΝΔ αντέδρασε έντονα και κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ανασκευάσει την δήλωσή του, «αλλιώς δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά».



Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε απαντήσει μόνο ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη και ταυτόχρονα κωμική προσπάθεια διαστρέβλωσης» και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει θέσεις ξεκάθαρες …θα επιταχύνει τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού με γνώμονα και προτεραιότητα το σεβασμό προς το περιβάλλον και σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες».



Ωστόσο, παρά την δήλωση του κ. Χρυσοχοίδη οι εντυπώσεις μένουν.



Όπως εξάλλου εκτιμά το www.olympia.gr ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επαναδιαπραγματευτεί το θέμα του αγωγού καθότι συνδέεται άμεσα με το θέμα της Θράκης.

Σύμφωνα με το ίδιο, η λήξη της στρατηγικής συμμαχίας με τη Ρωσία είναι επιτακτική απαίτηση των συμμάχων που ο κ. Παπανδρέου δείχνει να συμμερίζεται, ακόμα και αν αυτή η απόφαση στερήσει οικονομικούς πόρους από τη χώρα.

Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης όμως είναι πολύτιμη για την προώθηση των Ρωσικών συμφερόντων γεγονός που οι σύμμαχοι θέλουν να αποτρέψουν με μια σίγουρη και μόνιμη λύση.


Factorx


Δείτε το video με τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη...


Εδώ καί ώρες τό ΠΑΣΟΚ είναι ένοχα σιωπηλό σέ τρία μείζονος σημασίας ζητήματα...

Άρχισαν απο τώρα οι ζεϊμπεκιές...


Ο Κουμουτσάκος αναδεικνύει τρία μεγάλης σημασίας ζητήματα καί επισημαίνει ότι ώρες μετά το ΠΑΣΟΚ δέν απαντάει....
Εμείς εδώ εκτιμούμε ότι ειδικά το θέμα τού αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι θέμα κορυφαίο καί κρίσιμο.
Δεδομένου δέ, ότι το θέμα δέν ετέθη απο κάποιον δημοσιογράφο ή με κάποιον άλλο τρόπο αλλά απο την ίδια την ΥΠΕΞ (η οποία με βάση τήν κοινή λογική δέν αποκλείεται να γνωρίζει και κάτι παραπάνω απ΄αυτά πού λέει δημόσια) τής χώρας κάνει την ερώτηση να αποκτά άλλη σημασία....

Διαβάζουμε στην Ναυτεμπορική (ωρα δημοσίευσης 21.24, σήμερα )
Κλιμακώνει την επίθεση της στο ΠΑΣΟΚ η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος για τις εκλογές Γιώργος Κουμουτσάκης καλεί και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε τρία μείζονος σημασίας ζητήματα-προκλήσεις για την ίδια την αξιοπιστία του:

· το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας

· το στρατηγικής σημασίας έργο το αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

· τις αντικρουόμενες και ανειλικρινείς τοποθετήσεις του Γραμματέα του».


«Πολλές ώρες μετά και το ΠΑΣΟΚ μένει αμήχανο. Ένοχα σιωπηλό. Μένει έκθετο» προσθέτει.

Φταίμε όλοι οι άλλοι Γιώργο Παπανδρέου: Αφού είσαι η «έκσταση» της ανεκδοτολογίας

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, του πλέον παρασιτικού και διαπλεκόμενου κόμματος, φαίνεται ότι έρχεται από άλλο πλανήτη ή πιστεύει ο άμοιρος ότι οι Έλληνες είναι «αμερικανάκια» που μπορεί να τους σερβίρεις οποιαδήποτε «σούπα» ή ανέκδοτο για αλήθεια…


Φαίνεται ότι ο Γιωργάκης κρίνει την ευφυΐα του ελληνικού λαού με τον δικό του πήχη…
Ο Γιώργος, λοιπόν, σε μια παραληρηματική έκσταση, χθες στην ομιλία του στην Κοζάνη, ξεστόμισε το ανέκδοτο της χρονιάς: «Τρέμουν τα συμφέροντα»!
Θα γελάγαμε αν ή κατάσταση δεν ήταν τόσο θλιβερή:

Αυτός ο άνθρωπος θα κυβερνήσει την Ελλάδα με τέτοιες «κοτσάνες»!
Να δούμε, λοιπόν, από τα σημερινά πρωτοσέλιδα των Εφημερίδων των μεγάλων συμφερόντων πόσο τον τρέμουν, ποιον κτυπούν αλύπητα και ποιον χαϊδεύουν:
ΤO BHMA
:Βατερλό Καραμανλή.
Το συγκρότημα βάλλει σε στιλ Κακαουνάκη μόνο εναντίον του Καραμανλή!


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Έκοψε σκιές και κοστούμια.
Το έτερο «μαγειρείο» επαινεί σκανδαλωδώς το Γιωργάκη!


ΤΑ ΝΕΑ: Ψέμα Καραμανλή για τους φόρους στα σπίτια
Η άλλη «ναυαρχίδα» του Συγκροτήματος κτυπάει αλύπητα τον Καραμανλή!


ΕΘΝΟΣ: Φρένο σε φαινόμενα αλαζονείας
O Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, κατά την παρουσίαση των ψηφοδελτίων, τόνισε ότι «τίποτα δεν τελειώνει μέχρι να κλείσει η κάλπη» και επεσήμανε σε όσους ράβουν κοστούμια εξουσίας ότι «θα τους μείνουν στην ντουλάπα»»
Ο εθνικός μας εργολάβος με την εφημερίδα του ΟΧΙ μόνο δεν τρέμει το Γιώργο, αλλά τον εγκωμιάζει με υστερικό φανατισμό!


Φαίνεται ότι «τρέμουν» τόσο πολύ τον Γιωργάκη που τον θέλουν, με κάθε μέσον και ψεύδος, Πρωθυπουργό!


Resalto

Είναι η ιστορία του ΠΑΣΟΚ

Ο Κώστας Σημίτης είναι η ζωντανή ιστορία του ΠΑΣΟΚ.

Και είναι άδικο από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου να του συμπεριφέρεται έτσι. Να παζαρεύει μαζί του για τη θέση στην οποία θα τον τοποθετήσει.


Ο Σημίτης είναι κειμήλιο για τον λαό του ΠΑΣΟΚ αλλά και για όλους τους Έλληνες.


Είναι συγγενής του τέως βασιλιά.


Υπήρξε οπαδός της Δεξιάς.


Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα έβαζε με επιτυχία γκαζάκια ως μέλος του ΠΑΚ. Αμφισβήτησε τον Ανδρέα.


Ο Ανδρέας τον έδιωξε από την κυβέρνηση αλλά εκείνος παρανόησε και νόμιζε ότι ψιχάλιζε.


Ζήτησε εμμέσως τη φυλάκιση του Ανδρέα το «βρώμικο ‘89».


Μετά την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το 1993, επανήλθε σε υπουργικά καθήκοντα.


Άρχισε πάλι να αμφισβητεί, τον άρρωστο αυτή τη φορά Ανδρέα.


Ξεγέλασε τη Βάσω και προτάθηκε εκείνος για πρωθυπουργός.


Κέρδισε τον Άκη.


Κέρδισε τον Έβερτ.


Κανείς δεν πιστεύει ότι το 2000 κέρδισε τον Καραμανλή.


Και τελικά, παρέδωσε στον νεώτερο Παπανδρέου ένα θαμπό δαχτυλίδι.


Και όταν ο Γιώργος έχασε τις εκλογές του 2007, έκαψε τον Βενιζέλο, στηρίζοντάς τον.


Αυτός είναι ο Σημίτης.


Η ζωντανή ιστορία του ΠΑΣΟΚ.


Το παρασκήνιο για την έξοδο Σημίτη


Για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός έτους ο Παπανδρέου καθάρισε τον Σημίτη.

Πριν από ένα χρόνο τον
διέγραψε από το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το πρωί τον έθεσε εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η κίνησή του έχει διττή ερμηνεία :

α) δείχνει ότι δεν υπολογίζει στους εκσυγχρονιστές και στο «σύστημα Σημίτη» που κυριάρχησε στην Ελλάδα την οκταετία 1996-2004 (σς έχουν ήδη αποχωρήσει Γιάννος, Χριστοδουλάκης, Γιαννίτσης κτλ) και
β)
ανεβάζει τον πήχη των
καθαρών ψηφοδελτίων στα ύψη, πράγμα που σημαίνει ότι ο Καραμανλής πρέπει να θέσει εκτός ψηφοδελτίων όχι μόνον τους εναπομείναντες Βατοπεδινούς αλλά και πολλούς ακόμη που πλήγωσαν την παράταξη όλα αυτά τα χρόνια.

Γι΄ αυτό άλλωστε ο
πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στο Mega
ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν.
Τα πράγματα όμως μπορεί και να μην είναι όπως φαίνονται τώρα και ο
Παπανδρέου να κρατά τον Σημίτη για να τον κατεβάσει στις Προεδρικές εκλογές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Κάρολος Παπούλιας θα αποσυρθεί λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει με την καρδιά του (σς πριν από λίγους μήνες έβαλε βηματοδότη σε ηλικία 80 ετών).

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο
Καραμανλής έχει ξεκαθαρίσει πως θα υποστηρίξει μόνον τον Παπούλια και οποιαδήποτε άλλη πρόταση θα την εξετάσει, πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως αν υποδειχθεί ο Σημίτης
για τη θέση αυτή τον Μάρτιο θα έχουμε ξανά εκλογές.

Δείτε και εδώ!


Φιλοαμερικανική θέση από τον Γιώργο Παπανδρέου ( video )


Τον ξεσκέπασαν για τα καλά ο Κωστής Χατζηδάκης και ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, τον Παπανδρέου. Τον κάλεσαν σήμερα να επανορθώσει για αυτά που είπε στην Αλεξανδρούπολη και κανείς δεν πήρε χαμπάρι, δηλαδή για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Στο επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του λέει ότι από η διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού εξυπηρετεί μόνο τα Ρωσικά συμφέροντα!

Ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
"Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς.
Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα.
Και κάθε μας συμφωνία θα γίνεται ύστερα από διαβούλευση, από διάλογο, από συζήτηση με την τοπική κοινωνία.
Και φυσικά, η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού"..


Σε ανακοίνωση του ο κ.Χατζηδάκης τονίζει:

" Έκπληξη προκαλεί η θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη, ότι η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο της Ρωσικής πλευράς.
Καθώς επίσης και η προσθήκη του, σύμφωνα με την οποία...αφήνει να εννοηθεί, ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους επαναδιαπραγμάτευση για το θέμα.
Είναι ανεπίτρεπτο ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την εξουσία να θέτει εν αμφιβόλω ένα τόσο μεγάλης σημασίας εθνικό έργο.
Οι πολίτες απαιτούν από όλους τους πολιτικούς καθαρές και υπεύθυνες θέσεις.
Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανασκευάσει τη δήλωση του αρχηγού του γι' αυτό το θέμα. Αλλιώς δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά".



Δίνει λοιπόν κατευθείαν φιλοαμερικανική θέση και καλά θα κάνουν να το βλέπουν αυτό στην κυβέρνηση αλλά και οι πρέσβεις των ανατολικών κρατών.

Κλιμακώνει λοιπόν την επίθεση της στο ΠΑΣΟΚ η Ν.Δ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος για τις εκλογές Γιώργος Κουμουτσάκος καλεί και πάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε τρία μείζονος σημασίας ζητήματα-προκλήσεις για την ίδια την αξιοπιστία του:


· το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας

· το στρατηγικής σημασίας έργο το αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

· τις αντικρουόμενες και ανειλικρινείς τοποθετήσεις του Γραμματέα του».


«Πολλές ώρες μετά και το ΠΑΣΟΚ μένει αμήχανο. Ένοχα σιωπηλό. Μένει έκθετο»


Και η Ντόρα Μπακογιάννη του δίνει την ...χαριστική βολή!

Δείτε τις δηλώσεις της στο σχετικό video...




Θα κερδίσουμε τη μάχη


Είμαι αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, τόνισε στη διάρκεια της συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε πολύ
καλή πιθανότητα να κερδίσουμε τις εκλογές», υπογράμμισε.

Eπανέλαβε δε πως ακόμη κι
αν χάσει θα παραμείνει στο «τιμόνι» της ΝΔ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Είμαι ένας άνθρωπος που πάνω από όλα είναι
μαχητής. Κι αυτό σημαίνει ότι γι' αυτά που πιστεύω και για τις πολιτικές που πρεσβεύω πάντα θα δίνω τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Άμα είμαι
χρήσιμος για τον τόπο εξυπακούεται, αυτό είναι βασική προϋπόθεση. Πιστεύω ότι είμαι ακόμα πάντως, στα 53 μου, χρήσιμος για τον τόπο.
Κατά συνέπεια δεν βλέπω
κανένα λόγο γιατί να φύγω», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «στο βαθμό βεβαίως που θα με θέλει η παράταξη».

Για τα σενάρια συνεργασίας


Ο κ. Καραμανλής απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ, αναφέροντας πως «είναι ζήτημα αρχής», καθώς πρόκειται για ένα κόμμα που «εμφορείται από ανεύθυνο λαϊκισμό».


Ερωτηθείς δε σχετικά με την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ απάντησε πως θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά είναι σχεδόν ανέφικτο με τα σημερινά δεδομένα.


Κατάρτιση ψηφοδελτίων


Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια και το αν θα συμπεριληφθούν σε αυτά ονόματα που φέρονται να ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, επεσήμανε πως στην τελική απόφαση συνεκτιμάται «αν η πολιτική συμπεριφορά και διαδρομή του καθενός συνάδει με το πνεύμα της παράταξης».


Αναφορικά δε με την υποψηφιότητα του Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος με επιστολή του ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν «σε πλήρη συνεννόηση» μαζί του και ότι ο Αχιλλέας Καραμανλής «είναι ο τελευταίος που θα έκανε κάτι που θα βλάψει την παράταξη και τον αρχηγό της».


Αντιπαράθεση προσώπων


«Σε αυτές τις εκλογές εκτός από πολιτικές και προγράμματα οι πολίτες διαλέγουν και πρωθυπουργό», τόνισε κληθείς να σχολιάσει τον προσωπικό χαρακτήρα που έχει λάβει η εκλογική αναμέτρηση.



Στάθηκε, ωστόσο, ιδιαίτερα στην επιλογή των πολιτικών θέτοντας εκ νέου το δίλημμα ανάμεσα σε ένα δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που έχει επιλέξει η ΝΔ και ένα ασαφές νεφελώδες υποσχεσιολόγιο, όπως ανέφερε, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.



«Το ΠΑΣΟΚ στην ουσία δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση, δεν έχει πρόγραμμα», ανέφερε.



Υπεραμυνόμενος του έργου της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως «έγινε πολλή δουλειά τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στο συμμάζεμα των δαπανών, όσο σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών», παραδέχθηκε ωστόσο: «Δεν είπα ποτέ ότι είμαστε στο επιθυμητό σημείο».



Ο πρωθυπουργός έκανε τέλος αυτοκριτική, σημειώνοντας πως αν ξεκινούσε από την αρχή «θα πήγαινε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο αποφασιστικά και με λιγότερες ευαισθησίες σε κρίσιμα ζητήματα και μεταρρυθμίσεις».



«Δεν μπορεί να ξεκινάω το διάλογο για το ασφαλιστικό και για παράδειγμα οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να βρίσκουν προφάσεις και να φεύγουν. Δεν μπορεί να ξεκινάω το διάλογο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τελικά να μένουν ελάχιστοι φορείς που δεν ήταν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι» ανέφερε.



Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και τόνισε: «επιτέλους πρέπει να δούμε τα πράγματα με το όνομά τους καθαρά. Και τώρα με την εμπειρία που κουβαλάω πια λέω ξεκάθαρα, ναι, εφόσον οι Έλληνες πολίτες το θέλουν, σας λέω ένα δύσκολο πρόγραμμα, μια δύσκολη πολιτική, θα την εφαρμόζω κοιτάζοντας μόνο το συμφέρον του τόπου και όχι άλλες δήθεν πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες».