Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Αδ. Γεωργιάδης: Το άγχος τους να με πλήξουν προσωπικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο

Κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κυρίως, αλλά και του Κυριάκου Βελόπουλου καταφέρεται ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε μια μακροσκελή ανάρτησή του.
Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλούμενος βίντεο από το τηλεοπτικό κανάλι ΤηλεΑστυ στο οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να πωλούσε βιβλίο που περιείχε δήθεν χειρόγραφα του Ιησού, κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον αποπέμψει.
«Το άγχος τους να με πλήξουν προσωπικά έχει ξεπεράσει κάθε όριο» καταλήγει ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας με νόημα: «αν η υπόσχεση του κ. Κασσελάκη ότι θα με «ξεσκίσει» κλπ ήταν το βιβλίο του Αγγέλου Σακκέτου, που είχα δείξει σε μία εκπομπή μου πριν από 14 χρόνια τότε καλή τύχη…»...

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: «Καλύτερα να μιλάμε παρά να είμαστε με το δάκτυλο στην σκανδάλη» (Video)

«Πιστεύω πως η μεγάλη πλειοψηφία αναγνωρίζει πως είναι καλύτερο με την Τουρκία να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη»
είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επικείμενη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
«Παντελώς αχρείαστη και ως ένα σημείο προκλητική ενέργεια η μετατροπή της Μονής σε τζαμί. Η απόφαση είχε παρθεί εδώ και χρόνια αλλά οπωσδήποτε θα θίξω το θέμα στον Ερντογάν, ώστε να αλλάξει η απόφαση, αν είναι εφικτό», τόνισε επίσης για το θέμα της Μονής της Χώρας.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της ακρίβειας, στην επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Αθήνα, στην επικράτηση του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και στη στάση που θα τηρήσει έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών...

Τουρισμός: Κάθε 1 ευρώ από την τουριστική βιομηχανία αυξάνει κατά 2,65 ευρώ το ΑΕΠ

Η άμεση συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα για την προηγούμενη χρονιά, αυτή ανήλθε σε 28,5 δισ. ευρώ
Σε λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας έχει εξελιχθεί η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με τον πολλαπλασιαστή που καταγράφει την επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ να καταγράφει μια κορυφαία επίδοση για το 2023, όπως αυτό αποτυπώνεται στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με θέμα «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2023».
Συγκεκριμένα, με βάση τον πολλαπλασιαστή για τον τομέα που χρησιμοποιεί το ΙΟΒΕ σε συνδυασμό...

Tα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 12 Μαΐου 2024

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής 12 Μαΐου 2024...

Ο σαλτιμπάγκος αρχηγός και τα άβουλα (μεγαλο)στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κασσελάκης δεν τους ξεγέλασε. Τόσος ήταν. Συγκεκριμένων απόψεων, αντιλήψεων και αισθητικής. 
Προϊδέασε νωρίς για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ όταν τους είπε ότι αν έχουν στο νου τους την ριζοσπαστική Αριστερά να ψάξουν αλλού για κόμμα.
Ακόμη κι όταν ξεπέρασε το όριο του γελοίου και της ελαφρότητος, λέγοντας ότι ανακάλυψε την Αριστερά στα άδυτα του καπιταλισμού, έδειχνε ακριβώς αυτό που είναι. Ένας επικίνδυνος σαλτιμπάγκος.
Αλήθεια, δεν έβλεπαν τα σήματα, το στίγμα και την αισθητική του Κασσελάκη όσα μεγαλοστελέχη τον ακολούθησαν; 
Δεν ένιωθαν προϊόντος του χρόνου ότι μπροστά στον φιλόδοξο νεαρό ωχριούν οι αερολόγοι της πολιτικής, οι λογάδες, οι νταήδες, οι εξυπνάκηδες, οι λαϊκιστές του αισχίστου είδους; ...

Η γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει νέα διάσπαση - Θα αποτελέσει το big bang για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς


Στη πολιτική το μοναδικό πράγμα που δεν έχει επιστροφή είναι η γελοιοποίηση, συνήθιζε να λέει ο Λεωνίδας Κύρκος. 

Η ρήση αυτή του ιστορικού ηγέτη της ανανεωτικής αριστεράς ταιριάζει γάντι στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε καθημερινή βάση καταγράφονται φαινόμενα φαρσοκωμωδίας από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και από διάφορους μουσαφιραίους, που αντλώντας ισχύ από τον πρόεδρο εμφανίζονται ως οι νέοι Ηρακλείς του Στέμματος...

Πυρά Γεροτζιάφα κατά Πολάκη για εμβόλια: Μου θύμισε φασίστες

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον Καθηγητή Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρη Γεροτζιάφα και τον Παύλο Πολάκη με αφορμή την απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca.
Αρχικά, ο κ. Γεροτζιάφας, που ήταν καλεσμένος σε εκπομπή του Kontra24 υποστήριξε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν αποσύρθηκε επειδή προκαλούσε θρομβώσεις, «λιγότερο από 1 στις 100.000-200.000 έπαθαν θρόμβωση, επειδή τα προβλήματα προϋπήρχαν στον οργανισμό», είπε.
Ερωτηθείς για τα όσα ανέφερε ο Π. Πολάκης σε δήλωσή του, ο κ. Γεροτζιαφάς είπε: «εγώ δεν απαντάω τίποτα στον κ. Πολάκη διότι δεν ασχολούμαι με τέτοιου τύπου τοποθετήσεις και επίσης θα σας πω το εξής: διάβασα την ανακοίνωση του κ. Πολάκη. Μου θύμισε τις διάφορες ανακοινώσεις που βγάζανε όλοι οι φασίστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας»...

ΕΡΤ: Καλύτερα να σώπαινε

Η μόνη ενδεδειγμένη στάση της Δημόσιας Τηλεόρασης θα ήταν να αποσύρει την Ελληνίδα τραγουδίστρια από τη Γιουροβίζιον
μετά την απρεπή στάση της που προκάλεσε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αν κρίνω από τα σχόλια στο Διαδίκτυο.
Ανάγωγη; Φανατισμένη; Απλώς ανόητη; Δεν παίζει κανένα ρόλο. 
Έκανε ό,τι έκανε, όλα τα υπόλοιπα αφορούν αυτούς που την έστειλαν στον διαγωνισμό, δηλαδή την ΕΡΤ...

Στη δίνη εσωστρέφειας ο ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε απόπειρα να αντιμετωπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης με πολιτικούς όρους, ακόμη και ως προς την καταγραφή του τρέχοντος ρεπορτάζ στο κόμμα, είναι μάταιη. Καθημερινά, ηγεσία και στελέχη τροφοδοτούν αποκλειστικά τις στήλες της παραπολιτικής, επαναφέροντας τη γενική εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, προορίζεται να τερματίσει το βίο του, μέσα στην απαξία και τη χλεύη.
Όσο για τον πρόεδρο Στ. Κασσελάκη, έχει γίνει ο ξενιστής, μέσα στον οποίο γιγαντώνεται, παίρνει νέα ζωή και μεταφέρεται ο πολλακισμός
Υπερβαίνοντας ακόμα κι αυτά τα στάνταρτ της πολιτικής και αισθητικής βαρβαρότητας του Π. Πολάκη, όταν σαν τον τελευταίο «μάτσο» ανδρότυπο, παριστάνει τον «προστάτη», υποσχόμενος να ξεσκίσει όποιον του πειράξει το…κοπάδι. Προσθέτοντας και την αισχρότητα, μετά την αθλιότητα της δήλωσης του περί υπουργών που σκοτώνουν παιδιά...

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Χάρβαρντ: Εχθρός της άνοιας το «θαυματουργό» ελαιόλαδο

Ακόμα και μισό κουταλάκι ελαιόλαδο καθημερινά είναι αρκετό να απομακρύνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια.
Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει μια νέα μελέτη επιστημόνων του Χάρβαρντ.
Η ερευνητική ομάδα του κορυφαίου πανεπιστημίου, αφού ανέλυσε δεδομένα χιλιάδων ατόμων, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια.
Όπως είναι γνωστό, εξάλλου, προηγούμενες έρευνες είχαν επισημάνει τα οφέλη της μεσογειακής...

“Σκουπίστε το ΟΑΚΑ, έρχεται!”: “Έριξε” το twitter η Μαρίνα Σάττι με το Ζάρι στον Ημιτελικό της Eurovision

Η Μαρίνα Σάττι εμφανίστηκε στη σκηνή του Β’ Ημιτελικού της Eurovision 2024, ερμηνεύοντας το Ζάρι και ξεσήκωσε το στάδιο, ενώ ξετρέλανε τους χρήστες του
Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι όλο το χορευτικό ήταν μονοπλάνο, με τους τηλεθεατές να απολαμβάνουν κάτι σαν live στο TikTok.
Κραυγές ενθουσιασμού όταν ανέβηκε στη σκηνή η Μαρίνα Σάττι
Τόσο ο παραδοσιακός της χορός, όσο και το μαντήλι που κούνησε με τους χορευτές της, δημιούργησαν κραυγές ενθουσιασμού...

Αυτό το Ελληνικό φρούτο σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών: Το ζητάει όλος ο πλανήτης

Το ελληνικό ακτινίδιο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς φέτος σημείωσε μια εξαιρετική επιτυχία στις εξαγωγές, ακολουθώντας αυξητική πορεία.
Το Ελληνικό Ακτινίδιο Πρωταθλητής:
Κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η μέση τιμή πώλησης ανά μονάδα βάρους αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 42%, φτάνοντας τα 1,6 ευρώ/κιλό. Επιπλέον, οι αποθηκευμένες ποσότητες που εξήχθησαν τον Φεβρουάριο πωλήθηκαν με τιμή 1,73 ευρώ/κιλό. 
Η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας τα 235,9 εκατ. ευρώ το 2023/24, από τα 202,69 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σεζόν...

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΣΑΤΣΟ... «ΑΡΧΟΝΤΙΑ»

Να πως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακάλυψε όταν ήταν μικρό παιδί τι σημαίνει αληθινή αρχοντιά, και κατάλαβε ότι αυτή δεν έχει σχέση με τον πλούτο, ή την καταγωγή.

Ένα πολύτιμο κείμενο - μάθημα για όλους μας, που αξίζει να μας βάλει σε σκέψεις και στις μέρες μας...
« Θα ‘μουνα δέκα χρονών. Το καλοκαίρι, όταν τέλειωνα το σχολείο κατέβαινα στο ισόγειο δικηγορικό γραφείο του πατέρα μου, όπου και με έβαζαν να αντιγράφω δικόγραφα. Για τις τέσσερις σελίδες χωρίς περιθώριο, πληρωνόμουν μια δραχμή. 
Καθισμένος σ’ ένα από τα γραφεία των βοηθών χάζευα πού και πού τους πελάτες, κάθε λογής, πού μπαινόβγαιναν. 
Ένα πρωινό ήρθε ένας λεβεντόγερος με κάτασπρη φουστανέλλα. Οι φουστανελλάδες ακόμη τότε δεν...

Η φαρσοκωμωδία του Stefanos

Είναι διασκεδαστική η παρουσία στην πολιτική σκηνή του Stefanos
(ιδιοκτήτη ενός κόμματος που επισήμως λέγεται ΣΥΡΙΖΑ).
Τη μία σαν μικρό πείσμον παιδί, σε βίντεο στο tik tok, φιλάει, χαϊδεύει, αγκαλιάζει την σκυλίτσα του Φάρλι, λέγοντας της ότι την αγάπησε από την πρώτη στιγμή που την είδε. Στο ίδιο βίντεο ισχυρίζεται βεβαίως ότι δεν την εκμεταλλεύεται όπως ο Μητσοτάκης τον Πίνατ – ο οποίος Μητσοτάκης το ψηφοθηρικό ατόπημα που έκανε, ήταν ότι αποκάλεσε χιουμοριστικά τον σκύλο του Μαξίμου «ευρωκομματόσκυλο».
Φοβήθηκε μήπως ο Μητσοτάκης… πάρει ψήφους ζωοφίλων, και έκανε «αγαπούλες» στη Φάρλι, τονίζοντας γλυκούτσικα και… σαλιάρικα: «αγάπη μου εγώ δεν σε εκμεταλλεύομαι για να πάρω ψήφους, εγώ σε αγαπώ». Την αγαπά τόσο πολύ, δεν την εκμεταλλεύεται καθόλου, αλλά δημοσίευσε το σκηνικό στο tik tok, επειδή… δεν θέλει ψήφους από αυτό.
Το χειρότερο είναι (και είναι το μόνο σοβαρό στην υπόθεση) ότι η ιστορική Αυγή..

Το παγωτό - δολοφόνος και η ανάλυση του Άρη Σπηλιωτόπουλου

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος θύμισε χθες στο πλατό του Σκάι, παλιό ποδοσφαιριστή που στα νιάτα του ήταν ταλεντάρα, βασικός σε μεγάλη ομάδα, αλλά μετά, περνώντας χρόνια στα αζήτητα μπαίνει ξανά στο γήπεδο με σκοπό να θυμίσει σε όσους τον ξέχασαν, το παλαιό του κλέος.
Δηλώνοντας στρατηγικός αναλυτής - επικοινωνιολόγος και στέλεχος με μεγάλη πολιτική διαδρομή - αρνούμενος τον τίτλο του «συμβούλου Κασσελάκη» - κατέβαλλε τη μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να αναστηλώσει το δικό του προφίλ και να πλήξει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έχοντας εστιάσει σε αυτό, του έφυγε και η στραβοκλωτσιά. Παραλληλίζοντας τη φράση Κασσελάκη...

Ισχυρή καταιγίδα και χαλάζι στη Θεσσαλονίκη - «Ποτάμια» οι δρόμοι (Videos & Photos)

Καταιγίδα που συνοδεύτηκε και από χαλάζι, έπληξε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης τη Θεσσαλονίκη.
Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ λόγω του όγκου του νερού που έπεσε παρατηρήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Περιφερειακή Οδό αλλά και σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης...

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων - Με SMS ενημερώνονται οι ψηφοφόροι

Δέκα μέρες μετά το πέρας της προθεσμίας, ξεκίνησε αποστολή των ειδικών φακέλων προς τους ψηφοφόρους που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο.
Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και το SMS που λαμβάνουν οι ψηφοφόροι αναφέρει: «Αγαπητέ εκλογέα με εκλογικό κωδικό …, σας ενημερώνουμε ότι έχει αποσταλεί το αντικείμενο … με την επιστολική σας ψήφο. Εσωκλείονται ειδικές οδηγίες», αναφέρει το μήνυμα που έχουν λάβει οι ψηφοφόροι στα κινητά τους τηλέφωνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν αποσταλεί στο σύνολό τους οι φάκελοι...

Με πολιτική ατζέντα απέναντι στην τοξικότητα

Η παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, η ακρίβεια, που τα σκεπάζει όλα», σε αντιδιαστολή με το κυβερνητικό έργο, που έχει παραχθεί τους τελευταίους 9 μήνες, αποτελεί, ίσως, την καλύτερη απόδειξη ότι στο κυβερνητικό επιτελείο ο σημαντικότερος προβληματισμός είναι αυτή την ώρα, οι πληθωριστικές πιέσεις.
Είναι οι αυξημένες τιμές, που ουσιαστικά δεν αφήνουν να αναδειχθεί ούτε η αύξηση του κατώτατου μισθού, των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, των συντάξεων, πολύ περισσότερο, δεν αφήνει να κυριαρχήσουν στο δημόσιο διάλογο, μια σειρά αλλαγών, που έχουν προχωρήσει και στις οποίες, η κυβέρνηση θέτει μεταρρυθμιστικό πρόσημο...

Δεν έχει τέλος ο τοξικός κατήφορος του Κασσελάκη

O Στ. Κασσελάκης ήταν χολερικός και τοξικός, πριν μετέλθει των αχράντων μυστηρίων του πολακικού ΣΥΡΙΖΑ; 
Ή μήπως έγινε χολερικός και τοξικός αφότου στρατολογήθηκε ως αρχηγός, υιοθέτησε τους κώδικες και τους ακολουθεί πιστά και κατά γράμμα, ελπίζοντας ότι έτσι θα επαναλάβει τον άθλο του Αλέξη Τσίπρα;
Η διπλή αυτή απορία προσομοιάζει με το αναπάντητο ερώτημα, περί του αυγού και της κότας. 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμοιαζε καθόλου τοξικός όταν πρωτοσυστήθηκε στην ελληνική κοινωνία ως ο Στέφανος, που είχε κάτι να της πει. Είναι ωστόσο απορίας άξιο, εάν δεν διέθετε τις «προδιαγραφές», πως καταφέρνει να αποδώσει τον πολακισμό, με τέτοια αρτιότητα, όση αποκαλύπτει η τελευταία επίμαχη αναφορά του...

Η ανιστόρητη σύγκριση του 2024 με το 2009

Την εποχή που εκτινασσόταν το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας και η σχέση ανάμεσα στο Χρέος και το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν έπαιρνε την ανιούσα, ουδείς διερωτάτο για την πορεία των συγκεκριμένων μακροοικονομικών μεγεθών.
 
Αντιθέτως, όλοι εστίαζαν στα «λεφτά που μπαίνουν στην τσέπη του κοσμάκη», στους «διορισμούς στο Δημόσιο», στα «κεκτημένα», στα «δικαιώματα», στις συντάξεις, στα επιδόματα.
Αλλά και στο «άρμεγμα των γαλακτοφόρων ευρωπαϊκών αγελάδων», δηλαδή των...

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου 
Παρακολουθούν την ταχύτατη μετάλλαξη του «αγαπημένου τους» ηγέτη, τον οποίο και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές απέναντι στους Τζανακοπουλο-Χαρίτσηδες, σε μια αυθεντικά πρωινάδικη περσόνα που συνομιλεί με κάθε ψεκασμένο στη χώρα, υιοθετεί κάθε θεωρία συνομωσίας, μεταδίδει, δίκην φερέφωνου κάθε παλαβομάρα και είναι έτοιμος να πει και να διαδώσει ακόμη και το μεγαλύτερο ψέμα αρκεί να πειστεί πως θα τον βοηθήσει να εδραιωθεί ως εναλλακτική...

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Goldman Sachs: Ισχυρές προοπτικές για «έκρηξη» επενδύσεων στην Ελλάδα από φέτος

Νέες θετικές εξελίξεις προκύπτουν για την ελληνική οικονομία
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα παραμένει ανθεκτική, επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της. 
Η παραγωγικότητα της εργασίας άρχισε να αυξάνεται ξανά στον απόηχο της πανδημίας μετά από πτώση για σχεδόν μια δεκαετία. 
Η απασχόληση και η βιομηχανική παραγωγή συνέχισαν να αυξάνονται, με το ποσοστό απασχόλησης να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών.
Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι πάνω από 15% χαμηλότερο από το επίπεδο πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και οι επενδύσεις παραμένουν 30% χαμηλότερες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Πάντως, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ισχυρή θέση φέτος για να εδραιώσει την αναπτυξιακή δυναμική και να επιταχύνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες πάνω από την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με το capital...

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου στον Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας - Όλη η συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη
στην «Πρώτη Λέξη» του protothema.gr και τον Αντώνη Σρόιτερ, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τον Ερντογάν και την τελευταία κίνησή του να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας, την επικείμενη λήξη της θητείας της Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αλλαγές που σκέφτεται να κάνει στο εκλογικό σύστημα για τις επόμενες ευρωεκλογές, τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, αλλά και για τις φήμες περί ανασχηματισμού.
Ως προς την μετατροπή σε τζαμί τη Μονή της Χώρας από τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιλογή αυτή «περιττή και λανθασμένη», ενώ απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η επίσκεψή του στην Άγκυρα θα έπρεπε να αναβληθεί, τονίζοντας ότι οι δίαυλοι πρέπει να διατηρούνται ανοιχτοί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα εκφράσει την εντονότατη δυσαρέσκειά του, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, «είναι προτιμότερο από το να δημιουργήσουμε μια κρίση»...

Η ασφυξία της Αφρικής από την Κίνα και το χτύπημα στην Ευρώπη

Όποιος παρακολουθεί από κοντά τα της οικονομίας γνωρίζει πως στο έδαφος της αφρικανικής ηπείρου εδώ και χρόνια διεξάγεται μια άτυπη αποικιοκρατική παρέμβαση από την Κίνα, που εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το κενό που έχει αφήσει πίσω του ο δυτικός παράγων. Στόχος του Πεκίνου είναι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των πλούσιων φυσικών πόρων των αφρικανικών χωρών.
Η Κίνα χρησιμοποιεί ορισμένες χώρες της Αφρικής για να τις εντάξει στο νέο Δρόμο του Μεταξιού, που ξεκινά από τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και καταλήγει στις αγορές των δυτικών καταναλωτών, χρηματοδοτώντας και δανειοδοτώντας τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών.
Και καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αφρικανικές χώρες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα συγκεκριμένα δάνεια, οι υποδομές αυτές που είναι λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα, διαμετακομιστικά κέντρα και άλλα, περιέρχονται στην κυριότητα των κρατικών κινεζικών εταιρειών, που είτε τις έχουν χρηματοδοτήσει, είτε τις έχουν κατασκευάσει, είτε τις διαχειρίζονται...

Μίνι μαραθώνιος 30 ημερών με στόχο τη συσπείρωση

Ένας μίνι μαραθώνιος 30 ημερών ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση, που καλείται να κινηθεί σε δύο παράλληλους άξονες έως τις κάλπες των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου.
Άξονας πρώτος, η συνέχιση του κυβερνητικού έργου μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, όποτε θα κλείσει τις εργασίες της η Βουλή
Άξονας δεύτερος, η υλοποίηση μιας προεκλογικής εκστρατείας με στόχο τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων, που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία στις διπλές εθνικές κάλπες του 2023 και η δημιουργία «αναχώματος» απέναντι στη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας, μέσω της ανάδειξης του έργου που έχει παραχθεί, των μεταρρυθμίσεων, που έχουν προωθηθεί και των αλλαγών σε κομβικούς τομείς, όπως η οικονομία, το κράτος, η υγεία και η παιδεία...

Ο Stefanos και οι καημοί των λιμανιών

Από την Goldman Sachs, τις επιχειρηματικές μπίζνες και τα αστακοκάραβα, στην καταγγελία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μια ευρωεκλογή δρόμος.
Ο Stefanos σπάει όλα τα κοντέρ του λαϊκισμού, ξεπερνώντας ακόμη και τον προκάτοχό του Αλέξη. Γιατί ο Τσίπρας στον λαϊκισμό του είχε ένα συγκροτημένο και ενιαίο πολιτικό σκεπτικό. 
Ο Κασσελάκης είναι όσα παίρνει ο άνεμος.
Ευρισκόμενος στην Ηγουμενίτσα και συνομιλώντας με πολίτες τόνισε: «Με αφορμή την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: τα λιμάνια, ειδικά τα κομβικά λιμάνια, είναι δημόσια αγαθά για μας. Είναι γεωπολιτικά, είναι εθνική υπόθεση. Άρα λοιπόν, θα τα διαχειριστούμε χρηστά κατ' αυτό τον τρόπο. Και δεν πρόκειται να τα ξεπουλάμε σε ξένους, χωρίς καμία δέσμευση για τους Έλληνες πολίτες»...

Γ. Δουκίδης: Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε κύκλο αποκλιμάκωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και ειδικότερα τις πληθωριστικές τάσεις στα τρόφιμα εκφράζει ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Σύμβουλος ΙΕΛΚΑ, Γιώργος Δουκίδης.
Ο Γ. Δουκίδης επισημαίνει τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η ελλιπής ή αποσπασματική πληροφόρηση των πολιτών σε ό,τι αφορά το πραγματικό ύψος των τιμών στα τρόφιμα από πλευράς ΜΜΕ, αλλά και τις συνέπειες που έχει αυτή η πρακτική τόσο για τους προμηθευτές όσο και για το λιανεμπόριο ευρύτερα.
Εξάλλου, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν πιο επιδραστικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες με σκοπό την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα...

Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Η δαμόκλειος σπάθη για το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Από σήμερα το φωτεινό διάλειμμα τελειώνει, ο λαός που εκστράτευσε σε θάλασσες, λόγκους και ραχούλες, γυρνά στην καθημερινότητα και την επιβίωση (που για πολλούς μάλλον δεν έδειξε να είναι και τόσο αγωνιώδης), και το πολιτικό προσωπικό στη δική του αγωνία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η κυριαρχία της ΝΔ  είναι αδιαμφισβήτητη, προφανής και πρωτοφανής, με κάποιες αυξομειώσεις ποσοστών, ανάλογα με τη συγκυρία. Η κυριαρχία ωστόσο δεν οφείλεται μόνο στην ίδια, αλλά κυρίως στην αναιμική παρουσία της αντιπολίτευσης.
Συνεχίζεται η πολιτική σκηνή του 1 ½  κόμματος, όπου το ήμισυ αποτελείται από το σύνολο των κομμάτων της κεντροαριστεράς. Σίγουρα δεν είναι υγιής η κατάσταση. Αποβαίνει συνολικά εις βάρος της χώρας, γιατί επιτρέπει σε μέλη της κυβέρνησης να επαναπαύονται...

Δεν γίνεσαι θύμα όταν ξεκινάς έναν πόλεμο και τον χάνεις

Οι περισσότερες κινητοποιήσεις στη Δύση που καταδικάζουν το Ισραήλ, έχουν λάβει ένα ευρύτερο αντισυστημικό χαρακτήρα. 
Κατά του «Δυτικού καπιταλισμού», υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων, υπέρ του κινήματος «Me Too», υπέρ του κινήματος «Black lives matter», υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και υπέρ της προάσπισης όλων των «αδικημένων και των θυμάτων» του πλανήτη.
Με την ίδια επιπολαιότητα και αφέλεια κάποιοι φοιτητές στα αμερικανικά πανεπιστήμια υποκινούμενοι από οργανωμένες ομάδες, παιανίζουν το σύνθημα “From the river to the sea, Palestine will be free”, (από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη), δίχως να αντιλαμβάνονται ότι αυτό το κυρίαρχο σύνθημα της Χαμάς, εξαφανίζει το Ισραήλ από τον χάρτη. 
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι απλό...

Η «φωτογραφία της στιγμής» – 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές

Οι τελευταίες τέσσερις έρευνες κοινής γνώμης πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα μας δίνουν μια εικόνα των συσχετισμών που διαμορφώνονται σ΄ αυτή την φάση, καταγράφοντας ουσιαστικά τις ίδιες τάσεις και με τις διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των κομμάτων να παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις. 
Τι αλήθεια δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έξι εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές; ...

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Γιατί το καλαμπόκι θεωρείται superfood – Τα 8 άγνωστα οφέλη για την υγεία

Είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι πάντα θα βρείτε στον δρόμο κάποιον που θα πουλάει ψητό καλαμπόκι. Το δημοφιλές σνακ είναι χορταστικό και υγιεινό.
Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζετε είναι ότι θεωρείται superfood είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. 
Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β και C και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.
Το καλαμπόκι είναι μια καλή πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και συμβάλλει στη συνολική υγεία και ευεξία...

Μεταμόρφωσαν σπίτι του 1680 σε πανέμορφο εξοχικό και το εσωτερικό του μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι

Σπίτι 300 ετών
Όσοι ασχολούνται με τον χώρο της διακόσμησης, γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα υπέροχο και δημιουργικό χώρο
Έναν χώρο, μέσα στον οποίο η έμπνευση και τα δημιουργικά μυαλά έχουν ξεχωριστή θέση. Το σπίτι που μπορεί κάποιος να διακρίνει στις ακόλουθες φωτογραφίες είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Πρόκειται για ένα σπίτι, το οποίο έχει ηλικία 339 ετών. Δηλαδή, έχει ιστορία και διαδρομή μεγαλύτερη των τριών εκατονταετιών. Το συγκεκριμένο σπίτι είναι γνωστό στους λάτρεις της διακόσμησης. Πριν από πάρα πολλά χρόνια είχε χτιστεί στο χωριό...

Το οικονομικό "πακέτο" Μητσοτάκη εν όψει των ευρωεκλογών

"Άπαντες στον δρόμο και κοντά στους πολίτες"
Σε αυτήν τη φράση-κλειδί συμπυκνώνεται η στρατηγική της "γαλάζιας" παράταξης, που φουλάρει τις μηχανές της εν όψει του... εκλογικού ραντεβού της 9ης Ιουνίου.
Από την Τρίτη του Πάσχα και με το πέρας της ολιγοήμερης... πολιτικής ανάπαυσης υπουργοί, βουλευτές, υποψήφιοι ευρωβουλευτές και στελέχη της οδού Πειραιώς, μοιρασμένοι σε κλιμάκια, θα ξεκινήσουν τις περιοδείες τους στις 13 περιφέρειες της χώρας. 
Κεντρικός στόχος των μικτών "γαλάζιων" ομάδων η ζύμωση με την κοινωνία, η ανάλυση του κυβερνητικού έργου της τελευταίας πενταετίας, η παρουσίαση των μεγάλων τομών που θα...

Μέγαρο Μαξίμου: Το σχέδιο των 4 εβδομάδων μέχρι τις ευρωεκλογές

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα της φετινής κάλπης και παρότι η «οδηγία» απορρίπτει τη συνθήκη του εφησυχασμού.
Το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει ήδη τη μεταπασχαλινή «επίθεση» των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, που θα οδηγήσουν στις ευρωκάλπες.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία τους επόμενους κυβερνητικούς στόχους, δίνει έμφαση στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες και θέτει τα νέα διλήμματα, ενώ την ίδια στιγμή, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης δίνουν τη μάχη για τη δεύτερη θέση και για ποσοστά...

Διατροφή με υπερτροφές: 14 ελληνικά superfoods που ενισχύουν την υγεία μας

Τα superfoods της χώρας μας που αξίζει να βάλουμε στη διατροφή μας και να ενισχύσουμε την εντοπιότητα.
1.Αμύγδαλα
Μόλις μία χούφτα (28 γραμμ.) περιέχει περισσότερο από 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, αλλά και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Β2, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Στην Ελλάδα καλλιεργούμε πολλές ποικιλίες με τη Θεσσαλία να ηγείται στην παραγωγή, ενώ σε έρευνες αναφέρεται ότι έχουμε ποικιλίες που παρουσιάζουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές...

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Πώς αυξήσεις μισθών και πάταξη φοροδιαφυγής αύξησαν τα έσοδα του προϋπολογισμού

Ισχυρή στήριξη στον κρατικό προϋπολογισμό αναμένεται να δώσουν τα αυξημένα φορολογικά έσοδα τα οποία θα προέλθουν χωρίς την επιβολή επιπλέον φόρων αλλά θα στηριχθούν σε δύο συγκεκριμένες παραμέτρους.
Η πρώτη έχει να κάνει με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, για την οποία σημαντικό εργαλείο εκτιμάται ότι μπορεί να αποδειχθεί η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, όπως επίσης και τα μεγαλύτερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, που θα φέρουν οι αυξήσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση του κατώτατου μισθού όπως επίσης και το νέο σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος για τους...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής του Πάσχα

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής του Πάσχα...