O βασιλικός είναι το πιο γερό αρωματικό ατού της
καλοκαιρινής μαγειρικής.
Πλατύφυλλος ή μη (ο λεγόμενος ‘ελληνικός’),
καταπράσινος ή ελαφρά κοκκινωπός και πικάντικος είναι η χαρά της
μεσογειακής κουζίνας για πολλούς μήνες.
Γνωστός από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση
τσιμπημάτων από έντομα και φίδια, φαίνεται πως πήρε το χρίσμα από την
Αγία Ελένη όταν το άρωμά του την οδήγησε -κατά τον θρύλο- στην ανακάλυψη
του Τιμίου Σταυρού, όπου και είχε φυτρώσει, εξ ου λέγεται επίσης
‘σταυρολούλουδο’.
Ετήσιο ποώδες φυτό...