Για άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην υπόθεση Ζήμενς το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος του ανακριτή της υπόθεσης Ν. Ζαγοριανού.
«Έχει αποδειχθεί από σειρά γεγονότων ότι η υπόθεση Ζήμενς χειραγωγήθηκε από τη ΝΔ, η οποία πέτυχε τη συσκότιση της περιόδου 2004-2007, όταν και ήταν κυβέρνηση. Απομένει να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα, δηλαδή οι μοχλοί αυτού του παρασκηνίου», τόνισε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας.
Φυσικά το ΠΑΣΟΚ δεν λέει κουβέντα για τις κατηγορίες του Χριστοφοράκου εναντίον του Κώστα Γείτονα, τον οποίο μάλιστα κατεβάζει πάλι ως υποψήφιο βουλευτή του.
Ούτε όπως έχουν κληθεί επανειλημμένως δημοσίως και το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γείτονας δεν τολμούν να υποβάλουν μήνυση εναντίον του κ. Χριστοφοράκου γι αυτά που υπαινίσσεται (βλ. Ο Χριστοφοράκος «απαντά» στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ και δίνει στοιχεία για τον Κ. Γείτονα)
Διαβάστε όμως ένα σύντομο βιογραφικό του κ. Γείτονα από τον συνεργάτη μας Suhoi:
Ο «Γεννηματικός» Κώστας Γείτονας, ο πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο ο Μιχάλης Χριστοφοράκος λέγει ότι του έδωσε χρήματα της Siemens για το κόμμα του, έχει την εικόνα ενός συμπαθούς μικρού αναστήματος, βουλευτή, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανοικτός στα ΜΜΕ.
Οι δημοσιογράφοι των καναλιών μάλιστα, αστειευόμενοι με την έντονη επιθυμία του να κάνει δηλώσεις, λέγουν πως «όταν τα μικρόφωνα γυρνάνε στο προαύλιο της Βουλής δεν υπάρχει περίπτωση να μην πέσουν πάνω στον Γείτονα».
Παρόλα αυτά ο Κώστας Γείτονας είναι πολιτικός χαμηλών τόνων. Και όσοι τον γνωρίζουν καλά, σημειώνουν ότι κινείται εντονότατα στο παρασκήνιο, και ότι είναι ικανότατος στο να περνάει απαρατήρητος και να μην κάνει θόρυβο γύρω από τις δραστηριότητές του.
Σίγουρα, το ιδρυτικό μέλος του Ομίλου «Γεώργιος Γεννηματάς» δεν είναι μόνον αυτό που δείχνει. Στην πολιτική του διαδρομή έχει περάσει από νευραλγικές θέσεις-κλειδιά τόσο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και της Βουλής.
Μεταξύ των άλλων είχε χρηματίσει υπουργός και υφυπουργός Δημόσιας Τάξης στο μέσον της δεκαετίας του 1990, σε μια περίοδο δηλαδή, κρίσιμη για τα θέματα εθνικής-εσωτερικής ασφάλειας. Επίσης, από την σχετικά πρόσφατη, και δημόσια, δραστηριότητά του, έχει μείνει η παρουσία του στη διακομματική Eθνική Eπιτροπή Προστασίας του Aπορρήτου των Eπικοινωνιών του Kοινοβουλίου.
Η Επιτροπή αυτή, η οποία καταργήθηκε το 2001-2002, θεωρείτο από τις πλέον «κλειστές» της Βουλής.
Ένας από τους λόγους ήταν ότι από αυτήν περνούσαν οι εγκρίσεις των καταλόγων με τα ονόματα που κατέθεταν οι εισαγγελείς για παρακολουθήσεις των τηλεφώνων τους.
Ζητούσαν υποκλοπές κινητών
Ένα πολύ ενδιαφέρον στιγμιότυπο στη λειτουργία της ήταν το 2001, όταν η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ ζήτησαν κατεπειγόντως να προωθηθούν νομικές ρυθμίσεις, ώστε να επεκταθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, εκτός των σταθερών τηλεφώνων, και στα κινητά.
Τότε, έμεναν τέσσερα χρόνια μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ οι πιέσεις για την τρομοκρατία ήταν αφόρητες. Tο αίτημα ΕΥΠ-ΕΛΑΣ μάλιστα, ετίθετο μετά επιτάσεως, δεδομένου ότι ένα χρόνο πρίν (2000) είχε δολοφονηθεί από τη 17 N ο Bρετανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Eλλάδα, Στίβεν Σόντερς.
Στις 19 Iουλίου 2000 λοιπόν, ο τότε διοικητής της EYΠ, Παύλος Aποστολίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τα μέλη της προαναφερθείσης επιτροπής της Βουλής, έθεσε επιτακτικά το θέμα να επισπευσθούν οι διαδικασίες άρσης του απορρήτου και στα κινητά.
Στην έκθεσή της για το 2000, η Eπιτροπή της Bουλής ανέφερε: «Oι υπεύθυνοι της EYΠ και της Aστυνομίας, εξέφρασαν σθεναρά την άποψη ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας και διακρίβωσης των εγκλημάτων, θα πρέπει να επεκταθεί και στην κινητή τηλεφωνία η δυνατότητα άρσης του απορρήτου».
Και πρόσθετε: «H παρακολούθηση συνομιλίας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας -σημειώνει στην έκθεσή της η Eπιτροπή της Bουλής- προϋποθέτει την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού (υλικού-λογισμικού). Tέτοιος εξοπλισμός έχει αναπτυχθεί από κατασκευαστές των εν λόγω δικτύων και υπό ορισμένες προϋποθέσεις διατίθενται στους πελάτες τους. Στην Eλλάδα, όπως ρητά ανέφεραν στην Eπιτροπή τόσο οι αρμόδιοι των τριών εταιρειών (σ.σ. της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, OTE, Telestet, Panafon), όσο και οι εκπρόσωποι των δύο κατασκευαστικών οίκων (Nokia και Ericsson), δεν έχει διατεθεί αυτός ο ειδικός εξοπλισμός».
Και κατέληγε: «Tο θέμα είναι σοβαρό και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης». Όπως αποκαλύφθηκε βέβαια, με το σκάνδαλο των υποκλοπών, και το πράσινο φως δόθηκε για «ηλεκτρονικούς κοριούς» (άσχετα εάν κανένα επίσημο έγγραφο της Βουλής δεν υπάρχει) και η μια υποκλοπή κινητού διαδεχόταν την άλλη.
Ακόμα και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, παρακολουθούσαν. Βέβαια, για όλα αυτά, παρ΄ ότι οι δύο διπλωμάτες και φίλοι επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα, κ.κ. Αποστολίδης και Κοραντής (ο τελευταίος βάζει υποψηφιότητα με το ΛΑΟΣ τώρα), εκλήθησαν από τη Βουλή να δώσουν διευκρινίσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, ουδείς γνώριζε κάτι για τον «φόνο».
Κατάπαυση πυρός.
Ο κ. Γείτονας ήταν επίσης υπουργός Δημόσιας Τάξης από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 1996, ενώ πριν ήταν υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι τον Ιούλιο του 1994.
Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ. Γείτονας φαίνεται ότι χειρίστηκε κάποιες υποθέσεις ιδιαιτέρως λεπτές.
Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 1996, μετά από συνάντηση του ιδίου με τον κ. Σημίτη και τον κ. Πάγκαλο (υπουργός Εξωτερικών), είχε συγκαλέσει ειδική σύσκεψη με τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ, ναύαρχο κ. Λεωνίδα Βασιλικόπουλο, και τον αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο κ. Μανώλη Χουρδάκη, όπου τους ενημέρωσε ότι ο κ. Πάγκαλος είχε παραδώσει στον πρωθυπουργό απόρρητο έγγραφο ξένης πρεσβείας, το οποίο ανέφερε ότι υπάρχει αλλοδαπός που γνωρίζει πολλά για την 17Ν και ότι προτίθεται να μιλήσει με αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσό.
Το έγγραφο εξετάσθηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και, κατά πληροφορίες, αποφασίστηκε επίσκεψη στην πρεσβεία της χώρας από την οποία προέρχεται το συγκεκριμένο πρόσωπο για να το εξετάσουν. Άγνωστο παραμένει ακόμα και σήμερα περί ποίου επρόκειτο, ποια πρεσβεία ήταν, και εάν το πρόσωπο ήταν αξιόπιστο.
Από Factorx