Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Απόλυτα ικανοποιημένος

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τύπου σήμερα στο Στρασβούργο, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι η φετινή Σύνοδος έχει ισχυρή συμβολική αξία διότι συμπίπτει με την 60η της επέτειο, ήταν η πρώτη στην οποία συμμετείχε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και σηματοδοτεί την επιστροφή της Γαλλίας στους κόλπους της οργάνωσης. Καλωσόρισε την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις προσχώρησης που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των σχέσεων καλής γειτονίας.
  • Για το Αφγανιστάν:επισήμανε ότι η επίλυση των προβλημάτων στη χώρα αυτή, δεν μπορεί να γίνει με αμιγώς στρατιωτικά μέσα και ότι θα πρέπει αυτά να συνδυαστούν με ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις. Επίσςη ανακο΄λινωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και ότι προς το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η ελληνική δύναμη με τριάντα ως σαράντα άτομα.
  • Για τον Ράσμουσεν : δήλωσε την στήριξή του στην επιλογή του Δανού πρωθυπουργού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα της Ατλαντικής Συμμαχίας.
  • Για τις συζητήσεις με τον Ομπάμα: ο πρωθυπουργός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος, σημειώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς, τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική της πολιτική, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό και το ζήτημα των Σκοπίων. Επίσης ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα ανταπέδωσε την πρόσκληση καλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα.
  • Για τα Σκόπια: ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της περυσινής συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι. Τα προβλήματα που υπάρχουν θα πρέπει να λυθούν με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις και όχι με βάση τις αντιλήψεις που παραπέμπουν στο 19ο αιώνα.
  • Για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία: εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και για την πλήρη ενεργοποίηση του διαλόγου.
  • Για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται περίοδο μεγάλης κρίσης και ότι, όπως οι οικονομίες των άλλων χωρών της γης, η ελληνική, έχει και αυτή τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Σε ό,τι αφορά τα αδύναμα σημεία, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε το δημοσιονομικό πρόβλημα και το ιδιαίτερα μεγάλο δημόσιο χρέος.
  • Για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008:ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, υπάρχει κάποια απόκλιση. Η απόκλιση αυτή αφορά κυρίως την κατάσταση κάποιων Ταμείων, καθώς και τις εισροές κάποιων κοινοτικών πόρων, οι οποίες δεν κατεγράφησαν το 2008, αλλά, όπως σημείωσε, θα καταγραφούν το 2009, βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
  • Για την «υπόθεση Παυλίδη»:δήλωσε ότι επιθυμεί να διερευνηθεί όλη η υπόθεση και να μην μείνει καμία «σκιά».

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Φυσικά θά ήταν και περίεργο μέσα σε μιά συνάντηση να λυθούν τόσο κρίσιμα θέματα (με τούς Αμερικανούς ο Καραμανλής είναι επί πολύ καιρό τώρα σχεδόν σε ψυχρό πόλεμο, και προσπαθούν μήνες τώρα να τον ανατρέψουν)...
Επίσης φυσικά αυτά τα θέματα λύνονται στην πορεία...
Δίνονται όμως οι κατευθύνσεις...
Αρα θα φανεί τις επόμενες μέρες και βδομάδες τί ακριβώς γίνεται....
Ειδικά όταν δέν υπάρχει και πλήρης εμπιστοσύνη το πράμα θα πηγαίνει μία σου και μία μου...
Θα μπορούσε πχ ο Ομπάμα να αποφύγει τη λέξη Μακεδονία...
Δέν την απέφυγε..
Εδωσε τήν ξεχωριστή συνάντηση με τον Πατριάρχη.
Οχι όμως στό Πατριαρχείο (αλλά στό ξενοδοχείο του).
Ο Καραμανλής τού ζήτησε να μην πετάνε οι Τούρκοι πάνω απο κατοικημένα νησιά.
Σύντομα θα φανεί άν θα το κάνει ο Ομπάμα..
Τούς δώσαμε κάτι ψιλά στο Αφγανιστάν πού έχουν φαγωθεί (πάντως όχι μάχιμο στρατό)...
Πάντως απο ότι φαίνεται ο Καραμανλής δέν δεσμεύτηκε γιά τα εξοπλιστικά και κατ' αρχήν επέμεινε στό θέμα τών αγωγών..
Φαίνεται δέ να μίλησε στον Ομπάμα γιά "ενεργειακό πλουραλισμό" (σέ απλά Ελληνικά , οι αγωγοί θα γίνουν).http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=7242&Itemid=52
Σύντομα θα φανεί τί ακριβώς παίζει....
Διαπραγμάτευση κάνουμε, γιά πάρε -δώσε μιλάμε πού θα έλεγε και ο Σπέκχαρντ...