Η «επανάστασή» τους ονομάστηκε «επανάσταση των τούβλων», κατά τα πρότυπα των «επαναστάσεων» στην Ουκρανία («πορτοκαλί») και της Γεωργίας («των ρόδων»). «Επαναστάσεις» που είχαν εντονότατο άρωμα made in USA. Και βέβαια, βρέθηκε και ένα όμορφο νεανικό πρόσωπο για «βιτρίνα». Αυτό της Ναταλίας Μοράρ, μιας μολδαβέζας δημοσιογράφου, στην οποία η Ρωσία είχε απαγορεύσει την είσοδο και μάλιστα την είχε απελάσει. Η ίδια, όσο ήταν στη Ρωσία, εκινείτο στους κύκλους της ακραίας αντιπολίτευσης, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.
Το ενδιαφέρον πάντως, είναι ότι η κινητοποίηση των περίπου 15-20 χιλιάδων διαδηλωτών ξεκίνησε με SMS και με το Ιντερνετ. Το τελευταίο μάλιστα «έπεσε», με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί γι’ αυτό η κυβέρνηση ότι το «έκοψε». Άλλοι είπαν ότι απλά το δίκτυο στη Μολδαβία είναι τόσο κακό που, λόγω της υπερχρήσης του, ήταν φυσικό να «πέσει». Και κάτι επίσης σημαντικό: Με τις κινητοποιήσεις στους δρόμους άρχισε και ο «πόλεμος των μπλογκς», όχι μόνον εντός της Μολδαβίας, αλλά και στη Ρωσία και την Ουκρανία. Τα μπλογκς έγιναν το βήμα των επιθέσεων κατά της Μοράρ, ή της στήριξής της.
Πάντως, γενικότερα οι κομμουνιστές στη Μολδαβία (επικεφαλής τους Βλαντιμήρ Βορόνιν, 70 ετών, εκλέγεται τρίτη φορά, τώρα με 49,91%), δεν έχει και τόσο καλές σχέσεις διεθνώς, ούτε μεταξύ άλλων με τη Μόσχα. Ο ίδιος βέβαια, έχει κάνει κάποιες προσπάθειες προσέγγισης με τη Δύση. Το μεγάλο πρόβλημα της Μολδαβίας που κάνει κακό στις σχέσεις της με τη Ρωσία, είναι η Υπερδνειστερία -παλαιά, επί ΕΣΣΔ, τμήμα της πρώτης- το οποίο έχει αποσχισθεί από τη Μολδαβία, και έχει άτυπα προσχωρήσει στη Ρωσία.
Τυπικά δεν έχει κρατική οντότητα. Είναι ένα ακόμη Κόσσοβο της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Αμπχαζία και η Ν. Οσσετία. Η δημιουργία οποιουδήποτε προβλήματος στη Μολδαβία, εκ των πραγμάτων «αγγίζει» το αγκάθι της Υπερδνειστερίας. Η Ρουμανία, η οποία ανήκει στην -κατά τις ΗΠΑ- «νέα Ευρώπη», παίζει κι αυτή σημαντικό ρόλο, δεδομένης μάλιστα και της εθνικής συγγένειας των δύο λαών.
Πηγή: antinews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου