Του Γιώργου Κράλογλου
Επειδή ορισμένοι στον πολιτικό χώρο αλλά (δυστυχώς) και στν συνδικαλιστικό (που εκφράζεται και κομματικά) δεν αντιλαμβάνονται ή κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται πώς παρεμβαίνει στην οικονομία η πολιτική ζωή και ειδικότερα η εκλογολογία, οι αντιπαραθέσεις και οι διεκδικήσεις ενόψει εκλογών θα ήταν χρήσιμο να απαντήσουν σε ορισμένα ερωτήματα που δεν τα βάζω εγώ, αλλά η επικαιρότητα και η συγκυρία.
Ερώτημα πρώτο. Από την εβδομάδα αυτή, με αρχή το φόρουμ του ΣΕΒ για την κρίση στην οικονομία, κλιμακώνεται μια σειρά σημαντικότατων προγραμματισμένων εκδηλώσεων απόλυτα συνδεδεμένων με την επιχειρηματική αγορά, με το μέλλον των επιχειρήσεων, με την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και κατά επέκταση με την απασχόληση και τις θέσεις εργασίας. Θα γίνουν συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων μεταξύ ελληνικών και Ρωσικών επιχειρήσεων (στο πλαίσιο του σχετικού ελληνορωσικού φόρουμ) μέσα στον Μάιο. Τον Ιούνιο Ευρωπαίοι και άλλοι εισαγωγείς θα συναντηθούν με Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες τροφίμων για να εξετάσουν τις δυνατότητες αυξήσεως των συναλλαγών. Τον Ιούλιο θα γίνει γάλλο-ευρωμεσογειακό συνέδριο για παραπέρα συνεργασίες της Ελλάδας με τον τεράστιο αυτό επιχειρηματικό χώρο.
Ενδιάμεσα με πρωτοβουλίες των Οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων θα γίνουν συναντήσεις με επιχειρηματίες άλλων χωρών στο πλαίσιο συγκεκριμένων επιχειρηματικών συνεργασιών.Οι συναντήσεις, τα συνέδρια, τα φόρουμ και οι συζητήσεις εντός και εκτός των παραπάνω εκδηλώσεων θα φέρουν στην επιφάνεια προβλήματα που πρέπει να αντιληφθούν από την μία πλευρά η κυβέρνηση και από την άλλη οι κοινωνικοί εταίροι που τους αποτελούν οι (οικοδεσπότες των εκδηλώσεων) Έλληνες επιχειρηματίες, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και η πολιτεία.
Και τώρα το δεύτερο ερώτημα: Σε τι κλίμα θα γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές όταν οι μετέχοντες συζητητές και ομιλητές πρέπει να προσέχουν τη σωματική τους ακεραιότητα, την ασφάλειά τους και τη δυνατότητα επιστροφής στην πατρίδα τους μετά την όποια εκδήλωση; Ποια εντύπωση θα αποκομίσουν όταν αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα της εκδήλωσης, αφού είναι πιθανότατες οι εκλογές μέσα στο επόμενο τρίμηνο ή το πολύ-πολύ μέσα το εξάμηνο με σχεδόν βεβαία προοπτική την μεταβολή της κυβέρνησης;
Ερώτημα τρίτο: Το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου είναι, ιστορικά, ο χρόνος διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων των κορυφαίων Οργανώσεων των παραγωγικών τάξεων της χώρας. Πρόκειται για τις Γενικές Συνελεύσεις που έχουν καθιερωθεί και ως θεσμικά οικονομικά γεγονότα όπως αυτή του ΣΕΒ που πραγματοποιείται εντός Μαΐου. Στις εκδηλώσεις αυτές διατυπώνονται τα μηνύματα της επιχειρηματικής αγοράς προς την κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο γενικότερα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της δίνει το στίγμα της πολιτικής της για την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μια πρόγευση για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.Πρόκειται μάλιστα για σημαντικά μηνύματα αφού από τις θέσεις που αναπτύσσουν οι επιχειρηματίες βγαίνουν βασικά συμπεράσματα για το πώς θέλει να κινηθεί η αγορά και τι πολιτική γραμμή «σηκώνει» για την οικονομία.
Και τώρα το τέταρτο ερώτημα: Ποια κυβέρνηση θα πάρει το φετινό μήνυμα των επιχειρηματιών; Η σημερινή η οποία προσπαθεί να βρει τον κατάλληλο χρόνο να κάνει εκλογές ώστε να έχει το δυνατόν μικρότερο πολιτικό κόστος ή η άγνωστη επόμενη που μπορεί ίσως να προκύψει και από συνεργασία; Ποιος θα είναι σε θέση να βεβαιώσει πραγματικά την ελληνική επιχειρηματική αγορά για τις προοπτικές της οικονομίας μέσα στην παγκόσμια κρίση και για την τύχη του προϋπολογισμού του 2009 ή τις προοπτικές του προϋπολογισμού του 2010; Ποιο υποψήφιο για την εξουσία κόμμα θα είναι σε θέση να αποσαφηνίσει τις επιλογές του στην οικονομία ενόψει εκλογών;
Η Απάντηση είναι: Κανείς απολύτως.
Γιατί πρώτον κανείς δεν γνωρίζει το χρόνο μετάβασης από την εκλογολογία στις εκλογές. Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτε. Και κανείς δεν έχει αυτιά για να ακούσει σήμερα τις παραγωγικές τάξεις.Πότε λοιπόν στο παρελθόν, έστω και των τελευταίων 20 ετών, η οικονομία βρέθηκε σε τέτοια αμηχανία και τέτοια ασάφεια λόγω της μεγάλης παράτασης της εκλογολογίας και της πολιτικής διαμάχης στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο;
Ερώτημα πέμπτο: Υπάρχουν σε εκκρεμότητα συζητήσεις για συνεργασίες επιχειρηματικών κεφαλαίων με τις προσφερόμενες επενδυτικές ευκαιρίες από τα διάφορα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων. Εκκρεμότητες στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, υγείας, μεταφορών και αυτοδιαχείρισης. Το ερώτημα λοιπόν είναι ποιος μπορεί σήμερα με σιγουριά να συντονίσει τις ενέργειες και να δώσει διέξοδο στις συνεργασίες και τις επενδύσεις αυτές; Ποιος αρμόδιος, κυβερνητικός παράγοντας ή ακόμη και Τραπεζικός μπορεί να πει προχωράμε... όταν το πολιτικό φάσμα εκλογών και πολιτικών αντιπαραθέσεων είναι ορατό; Μην σπεύδουμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε φυσιολογικές πολιτικές εξελίξεις αυτό που συμβαίνει την περίοδο αυτή στη χώρα. Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικές με μια κυβέρνηση αμήχανη μπροστά στις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις. Και με μια αντιπολίτευση που δεν μπορεί ακόμη να ξεκαθαρίσει την πολιτική άποψη σε κανένα τομέα της οικονομία με συγκεκριμένα, όμως, σχέδια και μέτρα.
george.kraloglou@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου