Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Ε.Ε.-ΗΠΑ, στην Πράγα, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι είναι δεδομένες οι κοινές αξίες Ευρώπης και Αμερικής, το ειδικό βάρος τους στην παγκόσμια σκηνή, ενώ επεσήμανε και την έμφαση που δίνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση στη διεθνή συνεργασία και στο διάλογο.
Στη Σύνοδο συζητήθηκαν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου -«διαπιστώνεται πλέον σύγκλιση απόψεων ως προς τη στρατιωτική και μόνον αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η τρομοκρατία»-, η σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για τη Ευρωπαϊκή Ένωση -«οι χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική οικονομία, αφού αποτελούν πηγή εξαγωγών και προορισμό επενδυτικής δραστηριότητας»-, η διεθνής οικονομική κρίση - «η G20, και βεβαίως η Ε.Ε., στέλνουν τα σωστά μηνύματα και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολίτες και τις αγορές». «Ο κύριος στόχος όλων μας είναι η πραγματική οικονομία, η προστασία της απασχόλησης, η προστασία των εισοδημάτων».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε, ως εισηγητής εκ μέρους των 27 κρατών-μελών της Ευρ. Ένωσης, τα ζητήματα της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών.
Υπεραμύνθηκε της ενεργειακής πολιτικής της Ένωσης και υπενθύμισε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ανάπτυξη εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, πηγών της.
Επεσήμανε ότι, εφόσον θα χρειαστούμε για πολύ καιρό ακόμα εισαγωγή ενέργειας, θα πρέπει να φροντίζουμε και τη διαφοροποίησή της, τόσο σε επίπεδο πηγών όσο και σε επίπεδο αγωγών.
«Η περαιτέρω διασύνδεση των αγωγών, ιδίως μεταξύ των κρατών-μελών, αποτελεί υψηλής στρατηγικής σημασίας στόχο», τόνισε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε σε σειρά μεγάλων κοινοτικών έργων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της στενής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και στο πεδίο αυτό.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε τη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε στην αλλαγή της στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι είναι ανάγκη να καταλήξουμε σε συμφωνία στην Κοπεγχάγη, στο τέλος του 2009, η οποία βεβαίως θα περιλαμβάνει, όπως επεσήμανε, και συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης των αναπτυσσομένων χωρών.
Σχέσεις ιστορικές και σύγχρονες
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η πρώτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Οπως επεσήμανε ο κ. Ομπάμα, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική επανάσταση.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε στις ιστορικά ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο ιστορικές όσο και σύγχρονες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου