Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Πού πας Ρένα μου χωρίς κόκκινο καπέλο;

Αν ο κ. Κασσελάκης είχε μπροστά του εκείνη την Ολλανδή δημοσιογράφο με το κόκκινο καπέλο που εισέβαλε στην κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Ρούτε στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Νοέμβριο του 2021, και όχι την Ροδίτισσα Ρένα Παυλάκη τι ακριβώς θα έκανε; 
Θα την χαστούκιζε; 
Τότε, όμως, οι Συριζαίοι έτρεξαν να υπερασπιστούν την Ίνγκεμποργκ Μπέργερ ως… υπερασπίστρια της ελεύθερης δημοσιογραφίας! 
Την Ελληνίδα δημοσιογράφο μόνο για εθνική προδοσία δεν την κατηγόρησαν.
Τι «δημοσιογράφο σε διατεταγμένη υπηρεσία» την είπαν! Τι «στρατευμένη»! Τι «εντολοδόχο του Μαξίμου». Έκαναν και την μεγάλη ανακάλυψη της… διαπλοκής. Επειδή είχε βάλει υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές, επειδή είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, επειδή, όπως είπαν, είναι επικεφαλής της Αναπτυξιακής Εταιρίας... Δωδεκανήσου.
«Η διαπλοκή στο μεγαλείο της», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του! Συγγνώμη, αλλά δεν ήξεραν με ποιαν θα μιλούσε ο κ. Κασσελάκης; 
Όταν δέχθηκε να πάει, δεν ήξερε ότι θα μιλούσε με την… διαπλοκή προσωποποιημένη; 
Τα είχε κρύψει όλα αυτά η δημοσιογράφος του Real Voice Ρόδου;
Μήπως απαγορεύεται στους δημοσιογράφους να βάζουν υποψηφιότητα; 
Αν θυμάμαι καλά, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι δικοί του δημοσιογράφοι – πολιτικοί λένε κάτι που προκαλεί σάλο, τους δικαιολογεί λέγοντας πως εκφράζουν τις «προσωπικές τους απόψεις»!
Αλλά η Ρένα δεν έχει δικαίωμα να κάνει ερωτήσεις στον μεγάλο τιμονιέρη που θα αλλάξει τη ζωή μας και θα δημιουργήσει την σύγχρονη Αριστερά!
Η οποία σύγχρονη Αριστερά είναι ίδια με την παλιά! Δεν θέλει να ακούει ενοχλητικές ερωτήσεις. Δεν αφήνουν καν τον δημοσιογράφο να ολοκληρώσει την ερώτησή του ή να διαφωνήσει. Και κυρίως περιφρονεί την ψήφο του λαού! Όποτε, όπου και αν επιτρέπουν στον λαό να ψηφίσει ελεύθερα!

Μαθήματα από τη Βενεζουέλα μέσω Τσίπρα

Σαν τον Μαδούρο ένα πράμα που κυνηγάει ανηλεώς όποιον σταθμό και όποιον δημοσιογράφο λέει τη γνώμη του. Σαν τον προκάτοχό του, τον Τσάβες, στην κηδεία του οποίου είχε σπεύσει το 2013 ο κ. Τσίπρας για να μας εκθειάσει τα θαύματα της Βενεζουέλας, ο οποίος έβαζε λουκέτο στους σταθμούς που δεν μετέδιδαν ολόκληρες τις πολύωρες ομιλίες του!
Αλλά τότε ο κ. Τσίπρας μας είχε πει:
«Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες, ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Γι' αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του. Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο»!
Μετά ήλθε ο Μαδούρο και συνέχισε το θεάρεστο έργο: Κατάσχεση μηχανημάτων τηλεοπτικού σταθμού, διοικητικό κλείσιμο εφημερίδων, λουκέτο στον πρώτο τηλεοπτικό και στον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό, επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης που ερευνούν θέματα διαφθοράς.
Αυτά ήθελαν πάντα και οι εγχώριοι «επαναστάτες», αυτά θέλουν και τώρα! Διότι αν δεν σου αρέσουν αυτά που γίνονται στη Βενεζουέλα δεν εκθειάζεις τους Μαδούρους και τους Τσάβες.
Βέβαια, στην ανακοίνωσή του για το περιστατικό της Ρόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε πάλι για «Λίστα 107», αναφερόμενος στην περίφημη κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Το ψέμα τους στο μεγαλείο του, αφού δήθεν ξέχασαν ότι στην τελευταία Λίστα η Ελλάδα βρέθηκε στη θέση 88.
Και τι έγινε; Αυτούς το 107 τους βολεύει, αυτό θα λένε.

Δεν αντέχουν την αλήθεια!

Η πραγματικότητα επομένως είναι ότι δεν θέλουν να ακούνε την αλήθεια! Δεν την αντέχουν!
Ο κ. Κασσελάκης ήθελε να πάει στον σταθμό και να κάνει διάγγελμα. Να τα παρουσιάσει όλα μαύρα! Μα και δημοσιογράφος να μην είσαι δεν μπορείς να ακούς αυτή την απόλυτη διαστροφή της πραγματικότητας. Κάτι θα πεις.
Και κυρίως, ο Γιώργος Χατζημάρκος δεν θα εκλεγόταν ξανά και πανηγυρικά περιφερειάρχης στο Νότιο Αιγαίο αν ήταν όλα μαύρα!
Αλλά όχι, αυτός έχει δίκιο και οι Ροδίτες δεν ξέρουν τι ψηφίζουν!
Όπως έλεγε και ο Μπρεχτ, διακωμωδώντας τον ολοκληρωτισμό, «αν ο λαός δεν μας αρέσει θα εκλέξουμε άλλον λαό»!

Ο κ. Κασσελάκης δεν αντέχει την διαφορετική άποψη. Δεν μπορεί να απαντήσει με πραγματικά περιστατικά. Δεν μπορεί να δεχθεί ότι δεν έχει δίκιο, ότι δεν γνωρίζει κάποιο θέμα, ότι δεν υποκλίνονται όλοι στο πέρασμά του. ΄
Ένας χαρακτηριστικός τύπος νάρκισσου: Πρέπει να αναγνωρίζουμε την υπεροχή του, την ηγεμονική παρουσία του, την ευφυία και όλα τα προσόντα του, την ικανότητά του να γοητεύει τα πλήθη. Χωρίς ωστόσο όλα αυτά τα χαρίσματα που αναγνωρίζει στον εαυτό του να αποδεικνύονται από την δράση, την συμπεριφορά και τα αποτελέσματα της δραστηριότητάς του.
Γι’ αυτό και το είπε ξεκάθαρα: Αν τους αρέσει ας ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
Γιατί υπάρχει και το σύνθημα για την αλαζονεία του 41%. Ή τα βλέπετε όλα μαύρα ή είστε αλαζόνες!

Τι έγινε με την Ολλανδή δημοσιογράφο

Προσέξτε τώρα την διαφορά χαρακτήρα.
Η δημοσιογράφος με το κόκκινο καπέλο εισέβαλε στη συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου και απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε:
«Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε; Να ψεύδεστε για τα pushbacks, να ψεύδεστε για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σας παρακαλώ σταματήστε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία κι εσείς συνεχίζετε να τα αρνείστε και να ψεύδεστε, αυτό είναι σαν ναρκισσιστική κατάχρηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε πως «οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα, θα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις, δεν τις κάνουν, τώρα πρέπει να μιλήσω και ναι, κάνω βίαια, απάνθρωπα pushbacks». 
Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών για το θέμα των μετεγκαταστάσεων;
Και για εσάς κ. Ρούτε, ποιες είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα, και ίσως και στην Ολλανδία, που δέχτηκε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την οποία και η Ολλανδία είναι επίσης συνυπεύθυνη. Πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να δεχτούν πολλούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Είναι έτοιμοι να τα δεχτούν, αλλά αυτός ο πρωθυπουργός αντιστέκεται σε αυτό. Επομένως, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια συνεννόηση και έτσι, οι δήμοι της Ολλανδίας, οι οποίοι είναι τόσο έτοιμοι να πάρουν κάποιο βάρος από την Ελλάδα, να μπορέσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα; Γιατί η δική του κυβέρνηση αντιστέκεται σε αυτό».

Οι δύο πρωθυπουργοί την άκουσαν υπομονητικά. 
Ουδείς την διέκοψε – αν και ουσιαστικά δεν υπέβαλε ερώτηση προκειμένου να λάβει μια απάντηση, αλλά επιδόθηκε σε δυσφημιστική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας.
Παρ’ όλα αυτά, ο Μητσοτάκης περίμενε να τελειώσει και απάντησε:
«Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό. Δεν θα δεχτώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία, τη στιγμή που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης και έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα.
Μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο πνιγμού στα νότια της Κρήτης. Το κάνουμε αυτό κάθε μέρα. Σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα, ναι, δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα, όπως είναι δικαίωμά μας βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, και περιμένουμε από την Ακτοφυλακή της Τουρκίας να έρθει για να παραλάβει τους ανθρώπους αυτούς και να τους επιστρέψει στην Τουρκία.
Αντί λοιπόν να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε αυτούς που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση εδώ και καιρό συστηματικά, ωθώντας απελπισμένους ανθρώπους από μια ασφαλή χώρα -γιατί θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι άνθρωποι που είναι σε τουρκικό έδαφος δεν διατρέχουν κίνδυνο, η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο- θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε άλλους και όχι σε εμάς.
Έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για τη μετανάστευση. Έχουμε εξετάσει και έχουμε προσφέρει προστασία σε 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων χιλιάδων Αφγανών, που έλαβαν…
Επιτρέψτε μου. Έχετε επισκεφτεί τις νέες δομές στα νησιά μας; Έχετε πάει στη Σάμο;»
«Ναι, ήμουν από τους πρώτους», απάντησε εκείνη.
Και ο Μητσοτάκης:
«Όχι δεν έχετε πάει στη Σάμο. Σας παρακαλώ, δεν μπορείτε να έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλλετε. Είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό;
Δίνω μια απάντηση. Μη με διακόπτετε. Όπως σας άκουσα κι εγώ προσεκτικά. Αν πάτε στη Σάμο, θα δείτε μια άψογη δομή, άψογες συνθήκες με τη χρηματοδότηση της ΕΕ με καθαρές εγκαταστάσεις, με παιδικές χαρές για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κατάσταση στο παρελθόν.
Αυτή είναι η πολιτική μας. Θα την υπερασπιστούμε και δεν θα δεχτώ από κανένα να κουνά το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά».

Βγάζει το άχτι του στους δημοσιογράφους της περιφέρειας

Τι σχέση έχει αυτό με την συνέντευξη που έδωσε ο κ. Κασσελάκης στη Ρένα Παυλάκη. 
Όταν παρουσίαζε λάθος στοιχεία και επέμενε ότι μετά τις φωτιές του 2023 η Περιφέρεια δεν έκανε διαφημιστική καμπάνια για τη Ρόδο. Και αγνοούσε την ύπαρξη της καμπάνιας – όπως και όλα τα άλλα τοπικά θέματα – και αμφισβήτησε την ύπαρξή της, προκαλώντας την δημοσιογράφο να του τη στείλει. Φυσικά, η Παυλάκη δημοσιοποίησε αμέσως την καμπάνια.
Επομένως, ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί όχι μόνο να δώσει μια συνέντευξη – αν και λέει ότι δεν έχει πρόβλημα να βρεθεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον – αλλά και περιφρονεί την περιφέρεια και τους δημοσιογράφους της, βγάζει σ’ αυτούς το άχτι του και θέλει να παίζει τις μονόπρακτες και μονοπρόσωπες θεατρικές παραστάσεις του, χωρίς να υπάρχει άλλος που θα τολμήσει να αμφισβητήσει τον «μεγάλο ηγέτη».
Σηκώθηκε κι’ έφυγε από τη συνέντευξη γιατί δεν αντέχει όχι μόνο τον έντονο διάλογο, αλλά ούτε καν τον κανονικό. Άλλα τον ρωτάνε, άλλα απαντάει.
Επ’ αυτού υπάρχει μια λύση: Να πάρει μια δική του τηλεοπτική εκπομπή και να μιλάει μόνος του. Αλά Βενεζουέλα! Όπου ο Μαδούρο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Τσάβες, απέκτησε δική του εκπομπή. Ο Τσάβες μάλιστα, στην εκπομπή του «Γεια σου, Πρόεδρε!», κανοναρχούσε με απέραντους μονολόγους τον λαό, κάθε Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα! Και μετά έπρεπε όλοι οι άλλοι σταθμοί να αναμεταδίδουν ολόκληρους τους μονολόγους του με την απειλή του λουκέτου!
Μια αποστολή που ο Κασσελάκης μπορεί να αναθέσει στον Πολάκη που ήθελε τους δημοσιογράφους τρία μέτρα κάτω από τη γη και τώρα πανηγυρίζει με το επίτευγμα του κακομαθημένου αρχηγού του.

Ας αφήσουμε που αν ο κ. Κασσελάκης πάρει μια δική του εκπομπή δεν θα υποχρεώνεται να απαντά σε ενοχλητικούς δημοσιογράφους και να εκνευρίζεται.

Αλλά κι’ εσύ βρε Ρένα μου, πού πας χωρίς κόκκινο καπέλο;

 Σοφία Βούλτεψη

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: