Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Τρόφιμα: Το κόλπο πολυεθνικών που κοστίζει 14 δισ. στον καταναλωτή

Οκτώ κυβερνήσεις κρατών-μελών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ετοιμάζονται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μπει φρένο στην πρακτική των πολυεθνικών να χρεώνουν διαφορετικές τιμές στο ίδιο προϊόν ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη
Έμφαση θα δοθεί στις τιμές δημοφιλών προϊόντων, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα.
Δημοσίευμα στους Financial Times αναφέρει ότι η Ελλάδα και άλλες 7 χώρες της ΕΕ θα ζητήσουν αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, προκειμένου να σταματήσουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις στο λεγόμενο «παράλληλο εμπόριο», το οποίο επιτρέπει σε εμπόρους λιανικής να αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα από άλλα κράτη-μέλη...
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο-μαμούθ ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στην αμερικανική πολυεθνική Mondelez, καθώς εμπόδιζε χονδρεμπόρους να προμηθεύονται προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από ένα κράτος-μέλος και να τα πωλούν στη συνέχεια σε άλλο.

Οι πολυεθνικές και οι εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού στα τρόφιμα

Μικρότερες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα, είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια πρόταση από την Ολλανδία για τον τερματισμό των αποκαλούμενων «εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού» (TSCs), που οδηγούν σε «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».

Το μπλοκ χωρών, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, επιδιώκει ρητή απαγόρευση συμβάσεων που περιέχουν τέτοιους όρους και κατάργηση της απαίτησης να παρέχονται μακροσκελείς ετικέτες σε μια τοπική γλώσσα. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η χρήση κωδικού QR, για να μπορεί ο καταναλωτής να έχει πρόσβαση σε αναλυτικές πληροφορίες στη γλώσσα του.

10% ακριβότερα τα προϊόντα για τον καταναλωτή

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο παραγωγός θα κόψει την προσφορά. Και για μερικές μεγάλες μάρκες πρέπει να υπάρχει απόθεμα», εξήγησε στέλεχος λιανικής στην αγγλική εφημερίδα, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι τα TSCs εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες σε σχέση με τις φθηνότερες αγορές. 
Σημειώνεται ότι μελέτη της Κομισιόν σε 16 κράτη-μέλη το 2020 έδειξε ότι τα TSCs κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισ. ευρώ ετησίως.

«Η άρση των εμπορικών φραγμών θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την ενιαία αγορά. Αυτό βοηθά στο να διατηρούνται δίκαιες οι τιμές λιανικής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών καταναλωτή», σημείωσε ο Micky Adriaansens, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας. Και πρόσθεσε: «Τα οκτώ κράτη-μέλη προτείνουν έναν συγκεκριμένο τρόπο για την απαγόρευση των TSCs από την ΕΕ, τροποποιώντας υπάρχοντες ή με νέους κοινούς κανόνες»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: