Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Η συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1: Ισχυρή νίκη της ΝΔ για να συνεχίσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις (Βίντεο)

«Στόχος των ευρωεκλογών είναι να αποκρούσουμε τη νέα έκφανση του λαϊκισμού. Η νίκη της ΝΔ στις κάλπες της 9ης Ιουνίου θα οδηγήσει τη χώρα ισχυρή στις μεταρρυθμίσεις», 
υπογράμμισε την Τετάρτη (05/06) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Υπογράμμισε πως «το 41% μας το έδωσαν οι πολίτες και άρα όποιος λοιδορεί αυτό το ποσοστό, λοιδορεί τους ίδιους τους πολίτες».

Δείτε live τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:...

Για τη σταθερότητα

Αναφερόμενος στο παράγοντα της σταθερότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «το σύνθημά μας είναι "σταθερά κοντά στην Ευρώπη" και έχω προτάξει τη σημασία του να έχει δυνατή φωνή η Ελλάδα στην Ευρώπη,  όμως κακά τα ψέμματα έχει και πολιτικό μήνυμα και αναφορικά με την εθνική διάσταση πρέπει να αποκρούσουμε τον λαϊκισμό. Όσο καλύτερα πάει η ΝΔ, τόσο καλύτερα θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας».

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στις εκλογές του 1981 το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει μικρότερο ποσοστό στις ευρωεκλογές που έγιναν ταυτόχρονα με τις εθνικές.

Για το αν είναι ευχαριστημένος με την πορεία του κυβερνητικού έργου

«Δεν περιμένω το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να εμπεδώσω πως υπάρχουν προβλήματα. Καμία κυβέρνηση δεν καλύπτει 100% τον πολίτη. Αυξήσαμε μισθούς, κάναμε μεταρρυθμίσεις, παρεμβάσεις στην υγεία, το gov.gr. Η προηγουμένη διακυβέρνηση ΝΔ ήταν διαχείρισης κρίσεων, τώρα θα μπούμε στα βαθιά. Χωρίς να βάλω απόλυτα θετικό πρόσημο έκανε μεγάλη προσπάθεια η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για την ακρίβεια και τη μείωση του ΦΠΑ

Ερωτηθείς για το θέμα της ακρίβειας, ο Κυρ, Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχω κρύψει πως η ακρίβεια είναι μείζον ζήτημα. Και αυτό δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Όμως η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση και τα εισοδήματα είναι συμπιεσμένα. Βελτιωνόμαστε όμως με μόνιμες αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Ενίοτε αυτά δεν αρκούν και για αυτό παρεμβαίνουμε στην αγορά». 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, υπήρξε κατηγορηματικός: «Η μείωση του ΦΠΑ έστω και για λίγο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Όποιος το προτείνει πρέπει να μας πει άλλα μέτρα. Έχουμε φορολογήσει 90% τα υπερκέρδη στην ενέργεια. Για παράδειγμα, αλλιώς θα βάζαμε διατίμηση. Ο ΦΠΑ στον καφέ μειώθηκε όχι όμως και η  τιμή. Είναι πιθανό τη μείωση του ΦΠΑ να καρπωθούν οι μεσάζοντες. Η κυβέρνηση οφείλει να πετύχει συγκεκριμένους στόχους και γι' αυτό πάμε από το καλό στο καλύτερο. Γι' αυτό δεν θα ρισκάρω τα δημοσιονομικά. Αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τα 45 δισ. ευρώ θα χρεοκοπήσουμε. Έχουμε νομοθετήσει για ανεξάρτητο κοστολόγιο. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις εποχές να τάζουμε πράγματα με λεφτά που δεν υπάρχουν». 

«Καμία χώρα δεν φορολόγησε τις τράπεζες»

«Καμία χώρα δεν φορολόγησε τις τράπεζες, όμως υπάρχει άλλο θέμα. Στις τράπεζες υπάρχουν υψηλές χρεώσεις και πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να δανείσουν στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση θέτει το IRIS για να πιέσει τις τράπεζες να μειώσει τις χρεώσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τη στέγη και το δημογραφικό: Διευρύνεται στα 40-50 έτη το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η αγορά των ακινήτων πάει καλά και αυτό δεν ευνοεί τους πολίτες αλλά την αγορά, είναι ένα πραγματικό πρόβλημα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται». Εμείς απαντήσαμε με το πετυχημένο πρόγραμμα Σπίτι Μου. Όταν κάποιος έχει να διαλέξει, αν το επιτόκιο είναι χαμηλό, θα διαλέξει την αγορά.

Έκανε δε ειδική μνεία στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» που θα είναι διευρυμένο και για ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών και για το οποίο υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Στο "Σπίτι Μου 2" θα διευρύνουμε την ηλικία στα 50 έτη, αλλά και το "Ανακαινίζω – Ενοικιάζω" αλλάζει. Σήμερα θέλουμε να βοηθήσουμε να βγουν σπίτια στην αγορά. Εξετάζουμε για το Airbnb που πρέπει να μπουν περιορισμοί, είναι σύνθετο ζήτημα, ενώ και στην Golden Visa κάναμε παρέμβαση και εκεί συμφωνήσαμε με το ΠΑΣΟΚ που έχει δείξει σε άλλα θέματα πως δεν συμφωνεί με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης», είπε.

Για την ανεργία: Είμαστε στο 10,2%, το 2025 πάμε σε μονοψήφιο ποσοστό

«Πλησιάζουμε σε μονοψήφιο στην ανεργία, είμαστε στο 10,2%. Δημιουργήσαμε 400.000 θέσεις ανεργίας και αυξήσαμε μισθούς. Ο μέσος μισθός το 2027 θα πάει στα 1500 και ο κατώτατος στα 950. Πληρώστε περισσότερο, λέμε στον τουρισμό ενώ στον αγροτικό τομέα κάνουμε μετακλήσεις, όπως τους εργάτες γης από το εξωτερικό. Οι διακινητές δεν θα καθορίζουν το ποιοι θα μπαίνουν στη χώρα, όμως στον αγροτικό τομέα χρειαζόμαστε εργάτες από το εξωτερικό, όχι όμως στη μεταποίηση. Όπως υπάρχουν και οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουλέψουν κι αυτό κάναμε», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: