Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Επιταχύνονται οι μεταρρυθμίσεις σε υγεία και παιδεία

Με την ψηφιοποίηση του κράτους 
να προχωρά στη δημόσια διοίκηση, αλλάζοντας τον «γραφειοκρατικό λαβύρινθο», στον οποίο «χάνονται» οι πολίτες, αλλά και την ψηφιακή επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης να αποτελεί τη μεγάλη πρόσκληση των επόμενων ετών σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογικών εργαλείων σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών και των υπηρεσιών του κράτους.
Μετά το πολιτικό ορόσημο των ευρωεκλογών, στην πρώτη γραμμή αναμένεται να βρεθούν Υγεία και Παιδεία, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή τους...
Στον χώρο της υγείας, στόχος είναι με γοργά βήματα, οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές, που είναι διαθέσιμες να βρεθούν στην υπηρεσία των ιατρών, παράλληλα με τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, αλλά και τη στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας ήδη κατατάξει και τον χώρο της υγείας στις χρόνιες παθογένειες του κράτους, έχει μιλήσει για διόρθωση βασικών αδυναμιών, που έχουν ήδη εντοπιστεί, ώστε το Ε.Σ.Υ να φτάσει στο σημείο εκείνο, που θα παρέχει ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας και θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε όλους.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα» και χαρακτηρίζει «ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία» την αξιοποίησή της από τη χώρα, που θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στη νέα εποχή.

Το Myhealthapp αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την ψηφιοποίηση του χώρου της υγείας, την ώρα, που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη. 
«Να φύγουμε από το χαρτί και να πάμε σε μια ψηφιακή ανταλλαγή πληροφοριών» ήταν η φράση, που είχε χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας την κατεύθυνση, που πρέπει να ακολουθήσουν τα Νοσοκομεία, αλλά και οι επιστήμονες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη λειτουργία εφαρμογών στη φαρμακευτική έρευνα ή η επεξεργασία πολλών δεδομένων ή ακόμη η χρήση των νέων τεχνολογιών για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και ακριτικών νησιών. Ένα μέτρο, για παράδειγμα, που ήδη εφαρμόζεται είναι η μεταφορά φαρμάκων με drone, όπως γίνεται στη Νάξο και τις μικρές Κυκλάδες.
Ήδη, στις πολιτικές, που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβάνονται το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, που έως τώρα έχει υλοποιήσει περισσότερα από 10.000 ραντεβού τηλεϊατρικής σε 10 διαφορετικές ειδικότητες με τη συνεργασία 200 πιστοποιημένων ιατρών και νοσηλευτών και η επέκταση του δικτύου τηλεϊατρικής σε όλη της χώρα με προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, χωρίς να επηρεάζεται από τα γεωγραφικά δεδομένα.

Παράλληλα, τα προγράμματα πρόληψης αναμένεται να συμπληρωθούν από δύο νέες εφαρμογές, τον «Ψηφιακό Σύμβουλο Υγείας», από το οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να ενημερωθεί για το προφίλ υγείας του και το «Healthflix» προϋπολογισμού 10 εκατομμύρια ευρώ, που θα συνδέεται τον «Ψηφιακό Σύμβουλο Υγείας», δίνοντας στον πολίτη τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη οπτικοακουστικού υλικού και σε ψηφιακά εργαλεία, όπως η άυλη συνταγογράφηση και το ηλεκτρονικό ραντεβού.
Παράλληλα, προωθείται η αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων, όπως η δωρεάν χορήγηση wearables τα οποία παρακολουθούν ζωτικά σημεία του ασθενούς για την αποφυγή υποτροπών.
Στόχος της κυβέρνησης, να αντιμετωπιστεί ο χώρος της υγείας ολιστικά, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, αναφερόμενα στην πρωτοβάθμια υγεία και κυρίως, στην πρόληψη. 
Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, με τη σχετική ειδοποίηση των γυναικών για μαστογραφία και οι διαγνωστικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, που μπαίνει σε φάση υλοποίησης, αποτελούν δύο εμβληματικές, για την κυβέρνηση, πολιτικές, που στόχος είναι να ενισχυθούν περαιτέρω.

«Στοίχημα» για την κυβέρνηση αποτελεί και η αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών καινοτομιών στον χώρο της παιδείας. Μετά τη νομοθέτηση της λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, που αναμένεται να λειτουργήσουν από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα σχέδια βρίσκεται και το νέο σχολείο, μία μεταρρύθμιση, που στοχεύει στην αναμόρφωση των σχολικών μονάδων.
Σε αυτή θα περιλαμβάνονται αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων συνολικά, έμφαση σε μαθήματα όπως η πληροφορική, η καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών και η ενίσχυση του εθελοντισμού, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κουλτούρα. Ήδη, ωστόσο, υλοποιείται το «ψηφιακό σχολείο» με δωρεάν υλικό για όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων και το «ψηφιακό φροντιστήριο», για τις πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινά τον Σεπτέμβριο.

Στο διακύβευμα της εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει την ανανέωση της ισχυρής εντολής, που οι ψηφοφόροι του έδωσαν τον περασμένο Ιούνιο, ώστε οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις και το κυβερνητικό έργο να συνεχιστεί, χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης για την υλοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: