Ικανοποίηση εξέφρασε από την Πράγα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών, από όπου λίγο νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε καλέσει τους Ευρωπαίους να δεχθούν την Τουρκία στους κόλπους της Ένωσης.
Η δήλωση Ομπάμα ήλθε λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναχωρήσει για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Στρασβούργο, δημιουργώντας κατά κάποιο τρόπο αίσθηση σκοτσέζικου ντους για την κυβέρνηση μετά την εμφανή ικανοποίηση για το θερμό κλίμα και το περιεχόμενο του ελληνοαμερικανικού τετ-α-τετ.
Στην ομιλία του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Καραμανλής δεν αναφέρθηκε στη δήλωση αυτή του Αμερικανού προέδρου.
«Συζητήθηκε, στο πλαίσιο της γενικότερης διεθνούς κατάστασης, η σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής, σε συνδυασμό βέβαια με την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις εκ μέρους τους. Οι χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική οικονομία, αφού αποτελούν πηγή εξαγωγών και προορισμό επενδυτικής δραστηριότητας» είπε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα της Συνόδου, ο κ. Καραμανλής μίλησε για «πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων», ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη οικονομική και διεθνή συγκυρία και σημείωσε ιδιαίτερα «την έμφαση που δίνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση στη διεθνή συνεργασία και στο διάλογο».
Παράλληλα, σημείωσε με ικανοποίηση ότι «διαπιστώνεται πλέον σύγκλιση απόψεων ως προς το ότι η στρατιωτική και μόνον αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η τρομοκρατία, δεν αρκεί». «Αυτό είναι επί χρόνια η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Ελλάδος» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι σε ό,τι αφορά στη διεθνή οικονομική κρίση, ότι «υπάρχουν κάποιες διαφορές απόψεων μεταξύ των κρατών για το μέγεθος της οικονομικής παρέμβασης και συγκεκριμένα της δημοσιονομικής παρέμβασης» αλλά πρόσθεσε ότι «όλοι κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση και έχουμε ποιοτικά τους ίδιους στόχους», δηλαδή την πραγματική οικονομία, την προστασία της απασχόλησης και των εισοδημάτων.
Εκτενέστερη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στο θέμα της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών, για το οποίο μίλησε ο ίδιος εκ μέρους των «27» κρατών-μελών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «εφόσον θα χρειαστούμε για πολύ καιρό ακόμα εισαγωγή ενέργειας, θα πρέπει να φροντίζουμε και τη διαφοροποίησή της, τόσο σε επίπεδο πηγών όσο και σε επίπεδο αγωγών. Η περαιτέρω διασύνδεση των αγωγών, ιδίως μεταξύ των κρατών-μελών, αποτελεί υψηλής στρατηγικής σημασίας στόχο».
Παράλληλα, χαιρέτισε την αλλαγή της στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι «είναι ανάγκη να καταλήξουμε σε συμφωνία στην Κοπεγχάγη, στο τέλος του 2009, η οποία βεβαίως θα περιλαμβάνει και συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης των αναπτυσσομένων χωρών».
Τέλος, ο κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στο ρόλο της διατλαντικής συνεργασίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος είναι πολυπολικός, είναι γνωστή η σημασία και άλλων διεθνών παικτών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αλλά το βέβαιο είναι ότι μία καλή σταθερή, διατλαντική σχέση παραμένει ακρογωνιαίος λίθος για την οικονομική ευημερία, για την ανάπτυξη και την ειρήνη στον κόσμο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου