Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Αντέχει το " χαρτί " του Καραμανλή

Κυριακή, 05.04.09

Χρώμα εθνικών εκλογών παίρνουν οι ευρωεκλογές, με σημάδια αρχόμενης πόλωσης και τη διαφορά να σταθεροποιείται γύρω στις τέσσερις μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται όχι απλώς ως το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. αλλά και ο κυριότερος λόγος που την προτιμούν οι εκλογείς της.
Τα ευρήματα της MRB στην τακτική έρευνα ΕΤ-Περισκόπιο έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ο ΕΤ.Κ εγκαινιάζει μια σειρά μετρήσεων με έμφαση στις ευρωεκλογές, τη βέβαιη αναμέτρηση σε ακριβώς δύο μήνες.


Η πρώτη εικόνα παραπέμπει στα δεδομένα προηγούμενων μετρήσεων που αφορούσαν εθνική κάλπη: το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,6 μονάδες της Ν.Δ. (και 4,2 μονάδες στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος), το ΚΚΕ υποσκελίζει τον ΣΥΝ και οι Οικολόγοι παλεύουν στο κατώφλι εισόδου στη Βουλή. Οι συσπειρώσεις ανεβαίνουν στο υψηλό 81% για το ΠΑΣΟΚ, στο χαμηλό ακόμη 71% για τη Ν.Δ., ενώ τα ευρωπαϊκά κριτήρια για την ψήφο υποχωρούν εμφανώς μέσα σε ένα μήνα για να αναδειχθεί (υπερβαίνοντας το 40%) ο ρόλος της εσωτερικής παρουσίας των κομμάτων στις επιλογές του εκλογικού σώματος.
Με εντυπωσιακό τρόπο η «γαλάζια» ψήφος είναι ψήφος στον Καραμανλή, παρά στο κόμμα της Ν.Δ. Ενας στους τρεις το επιλέγει για τον αρχηγό του, ο οποίος διατηρεί και το προβάδισμα με σχεδόν τέσσερις μονάδες στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.
Αντιθέτως, μόνον ένας στους δέκα ψηφοφόρους της Ν.Δ. την επιλέγει για τις ευρωεκλογές επιδοκιμάζοντας την κυβερνητική πολιτική της.
Οι όροι επιλογής του κάθε αρχηγού παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές. Ο κ. Καραμανλής προηγείται σε όλα τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το κόμμα του, όπως το ενδιαφέρον για το καλό της παράταξης και η δυνατότητά του να συσπειρώνει. Αντίθετα, ο κ. Παπανδρέου προηγείται στην εκτίμηση των πολιτών για την ικανότητα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κανείς από τους δύο δεν έχει «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι του άλλου, ενώ όσο πλησιάζει η κάλπη και πολώνεται το κλίμα όλο και περισσότεροι δέχονται το δίλημμα «Καραμανλής ή Παπανδρέου» και ο πολυσυζητημένος «κανένας» ως κατάλληλος για την πρωθυπουργία υποχωρεί στο χαμηλότερο ποσοστό έτους (20,8%).
Η οικονομία παραμένει «μαύρη τρύπα» για την κυβέρνηση, στον απόηχο και των φορολογικών μέτρων. Με σαφή διαφορά (43,6% έναντι 35,9%) οι πολίτες θεωρούν καταλληλότερο διαχειριστή της κρίσης μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ/Παπανδρέου παρά μια κυβέρνηση Ν.Δ./Καραμανλή – και η διαφορά οφείλεται στην κλίση των σκεπτικιστών ψηφοφόρων, καθώς οι δύο επιλογές έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό (22,7%) σε όσους δηλώνουν απολύτως σίγουροι.
Παρότι διατηρείται η ψαλίδα στην ευθεία σύγκριση με τον κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την καλύτερη εικόνα από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στην κοινή γνώμη, με τις περισσότερες θετικές κρίσεις και τις λιγότερες αρνητικές. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει θετική δημόσια εικόνα, καθώς το προτιμούν όχι για τον αρχηγό του (10%), αλλά ως «καλύτερη μεταξύ καλών επιλογών» (27,9% έναντι 24,1% αντίστοιχα στη Ν.Δ.).

Κριτήρια ψηφοφόρων
Ενδιαφέρουσες είναι οι διαφορές στα άλλα κόμματα. Για το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ το βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων είναι η αντιπολιτευτική τους παρουσία, ενώ ο ΣΥΝ δηλώνεται από την πλειοψηφία των εκλογέων του αρνητικά: ως «μη χείρων» επιλογή ή ως διαμαρτυρία απέναντι στα κόμματα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας (54% απαντούν αρνητικά έναντι 44,2% που το θεωρεί έτοιμο), αλλά το έχει καταφέρει στη βάση του (80%) και σχεδόν στους μισούς ψηφοφόρους της Αριστεράς. Υστερεί στην αδιευκρίνιστη ψήφο σε αναλογία δύο προς έναν ψηφοφόρους.
Με την παράσταση νίκης εμφανώς υπέρ του κόμματός τους (60% και 34,6 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ.) οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αισιοδοξούν για το αποτέλεσμα του κόμματός τους στις ευρωεκλογές και η εκτίμησή τους είναι πως θα επικρατήσει με διαφορά 3,65 μονάδων, πολύ κοντά στη διαφορά που καταγράφει η μέτρηση της MRB στην πρόθεση ψήφου. Η αισιοδοξία αποτυπώνεται και στην πρόβλεψη για την επόμενη μέρα: επτά στους δέκα (και σχεδόν όλοι οι ψηφοφόροι – 87,5%) βλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει θετικά τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Ν.Δ. (και ένας στους δύο εκλογείς συνολικά) φοβούνται ότι η έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης θα έχει αρνητική επίπτωση στο κυβερνών κόμμα.
Στο μεταξύ, βρόχο για την παράταξη, σε μια εξαιρετικά αρνητική πολιτική συγκυρία, αισθάνονται οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας τη στάση του Αριστοτέλη Παυλίδη στην υπόθεση που τον έχει φέρει ένα βήμα πριν από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το «ΕΤ-Περισκόπιο», την έρευνα της MRB για τον ΕΤ.Κ, δεν διακρίνεται άλλη λυτρωτική προοπτική πέρα από την παραίτηση.

Διαβάστε περισσότερα

Του Φοίβου Καρζή Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: