Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Université Sorbonne Paris Nord: Το πρώτο Δημόσιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που αξιοποιεί το νέο νόμο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Στην υλοποίηση πενταετούς επιχειρησιακού επενδυτικού σχεδίου ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ίδρυση και εγκατάσταση μη κρατικού - μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου, στη χώρα μας προχωράει το Université Sorbonne Paris Nord, αξιοποιώντας το νέο νόμο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια.
Το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης - Université Sorbonne Paris Nord, αποτελεί ένα από τα δεκατρία αυτόνομα πανεπιστήμια που διαδέχθηκαν το Πανεπιστήμιο του Παρισιού γνωστού ευρέως ως Πανεπιστημίου της Σορβόννης. 
Το Sorbonne-Paris-Nord αποτελεί Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ένα από τα πλέον σημαντικά ακαδημαϊκά... και ερευνητικά κέντρα της Γαλλίας, λειτουργώντας Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής και εγκαταστάσεις σε πέντε πανεπιστημιουπόλεις: Villetaneuse, Bobigny, Saint-Denis, La Plaine Saint-Denis και Argenteuil.
Είναι ιδρυτικό μέλος του Campus Condorcet, ενός από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, και της συμμαχίας πανεπιστημίων Sorbonne Paris-Cité με το Université Paris-Cité. 
Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη από το 1995, μέσω του μη κερδοσκοπικού Γαλλικού Κολλεγίου της Ελλάδος - Institution d'Etudes Francophones (IdEF), προσφέροντας σπουδές νομικής και φυσικής αγωγής. Οι εν Ελλάδι φοιτώντες αποτελούν ήδη φοιτητές του Πανεπιστημίου, λαμβάνοντας μάλιστα την ίδια φοιτητική κάρτα με τους φοιτούντες στο Παρίσι.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2023, σε επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του USPN κ. Christophe Fouqueré εξέφρασε την πρόθεση του Πανεπιστημίου για αξιοποίηση του νέου νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Τον Μάιο του 2024 ο Αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου κ. Olivier Oudar επισκέφθηκε την Ελλάδα, στο πλαίσιο της υφιστάμενης παρουσίας του Πανεπιστημίου στη χώρα, επιβλέποντας τις λειτουργούσες σχολές νομικής και φυσικής αγωγής και επιβεβαίωσε την πρόθεση του Πανεπιστημίου για ανάπτυξη της παρουσίας του στην Ελλάδα.
Σε απόφαση του Προέδρου του Πανεπιστημίου της 4ης Ιουλίου 2024 διατυπώνεται η σύμφωνη γνώμη στη χρήση του ονόματος Γαλλικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος – International Campus Sorbonne Paris Nord.
Το 5ετές Επιχειρησιακό Σχέδιο (Business Plan) της ίδρυσης και εγκατάστασης Μη Κρατικού – Μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου, προβλέπει:
  • άμεση επένδυση της τάξης €10 εκατ. σε δύο φάσεις και περιλαμβάνει αρχικά τρεις σχολές: Νομική, Οικονομία - Διοίκηση και Φυσική Αγωγή, με προοπτική την αύξησή τους σε έξι σχολές εντός πενταετίας, περιλαμβάνοντας Σχολή Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. 
Τα προγράμματα σπουδών που θα υποβληθούν για έγκριση στην ΕΘΑΕ, θα είναι αυτά που έχουν ήδη εγκριθεί από το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας και οι υπεύθυνοι Σπουδών της Γαλλίας θα είναι επίσης υπεύθυνοι για τις σπουδές στην Ελλάδα. Το σύνολο των μελών ΔΕΠ θα εγκρίνεται από την ίδια επιτροπή που αναθέτει τις διδασκαλίες για τα κάμπους του Πανεπιστημίου στο Παρίσι.
Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ΔΣ του Ελληνικού ΝΝΠΕ. 

Ο έλεγχος της ποιότητας της εκπαίδευσης θα πιστοποιείται υποχρεωτικά και από τη γαλλική ΕΘΑΕ – HCERES προκειμένου τα πτυχία να αναγνωρίζονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο ως πτυχία του Sorbonne Paris Nord.

Σε περίπτωση διαφοροποίησης του εσωτερικού εθνικού δικαίου της Ελλάδας, θα υπάρχει σχετική προσαρμογή στα νομοθετικώς προβλεπόμενα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: