Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Πώς ερμηνεύεται και τι σηματοδοτεί το ανατρεπτικό και άκρως... περίεργο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών

Σε σχετικώς αχαρτογράφητα ύδατα και... επισήμως βρίσκεται από χθες η Γαλλία, όπου συντελέστηκε μια μεγάλη ανατροπή, καθώς οι... ανισόρροποι της ακροδεξιάς, ηττήθηκαν από τους... παλαβούς της Αριστεράς, με τον Μακρόν να πηγαίνει καλύτερα απ΄ ότι θα περίμενε, μετά και το αποτέλεσμα του α΄ γύρου και τον... μουρλό Μελανσόν να δηλώνει νικητής και έτοιμος να κυβερνήσει!
Το Ενιαίο Αριστερό Μέτωπο βγήκε πρώτο, αλλά σχεδόν με τις μισές έδρες από αυτές που απαιτούνται για την αυτοδυναμία και τον σχηματισμό κυβέρνησης... 
Η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη, αν λάβουμε υπόψιν τη συγκυριακή συσπείρωση όλων των δυνάμεων απέναντι στον Εθνικό Συναγερμό της Λεπέν και του εκλεκτού της, Ζορντάν Μπαρντελά. 
Ο Μακρόν με τη δεύτερη θέση βρίσκεται στο μάτι του... ημίτρελου Μελανσόν, γιατί προεκλογικά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον... Τσίπρα της Γαλλίας! Ο Μακρόν βγήκε δεύτερος, το κόμμα της Λεπέν πρώτο, αλλά τελικώς περιορίστηκε στην τρίτη θέση, καθώς το Αριστερό Μέτωπο και ο Μακρόν αθροίζουν συνεργαζόμενοι περισσότερες έδρες σε σχέση με τον α΄ γύρο! Τουρλουμπούκι!

Το χθεσινό αποτέλεσμα στη Γαλλία, μάλλον το αποτύπωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους, πρόσωπα και καταστάσεις, Με ανάρτηση του στο Χ, ανέφερε χαρακτηριστικά "Στο Παρίσι ενθουσιασμός, στη Μόσχα απογοήτευση, στο Κίεβο ανακούφιση στη Βαρσοβία είμαστε χαρούμενοι".

Ουσιαστικά, ο συνασπισμός της Αριστεράς, το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοι του, καθώς και το κόμμα της Λεπέν, δεν έχουν κάποια μεγάλη διαφορά και βρίσκονται πάνω-κάτω στον ίδιο αριθμό εδρών. Η κάλπη έχει βγάλει ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, το οποίο για ειδικούς λόγους παρακάμπτεται, καθώς αναδεικνύεται η αδυναμία του κόμματος της Λεπέν έστω να πλησιάσει την αυτοδυναμία, καθώς το παιχνίδι παίζεται στο αντίπαλο... τερέν και πιο συγκεκριμένα στη συμμαχία του Μακρόν με την Αριστερά και τους Σοσιαλιστές.

Η σημερινή αντίδραση των αγορών θα αποτελέσει τη νέα αφετηρία, αν και εκφράζονται ανησυχίες, ότι μπορεί να τραβήξει σε μάκρος η συζήτηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, παρά το γεγονός ότι είχαμε μια αντι-Λεπενική συμμαχία, που απαρτίζεται από ακροαριστερούς, αριστερούς, σοσιαλιστές, κεντρώους, οικολόγους και πάει λέγοντας.

Κατ΄ άλλιους, μπορεί να επισπευστούν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί στις 26 Ιουλίου ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και το ενδεχόμενο ακυβερνησίας θα έπληττε το κύρος της γαλλικής δημοκρατίας.

Ωστόσο, η Γαλλία δεν έχει κουλτούρα συνεργασιών και συμβιβασμών, οπότε αυτό αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα για τον σχηματισμό κυβέρνησης και μπορεί να βυθίσει σε τέλμα ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε κάθε περίπτωση, το τελικό αποτέλεσμα και οι αριθμοί θα καθορίσουν την επόμενη μέρα, ενώ οι αγορές θα στείλουν σήμερα το δικό τους μήνυμα...

Προφανώς, η επικράτηση του παλαβού Μελανσόν ήταν... προτιμότερη για την Ευρώπη από μια πιθανή νίκη της Λεπέν, καθώς φαίνεται ότι είναι διαφορετικοί οι όροι του παιχνιδιού και των συμμαχιών με πρώτο κόμμα το Ενιαίο Αριστερό Μέτωπο και δεύτερο αυτό του Μακρόν. Το βασικό σενάριο θέλει το κόμμα του Μακρόν να συνεργάζεται με τους Σοσιαλιστές, και τους "Πράσινους" αφήνοντας στα... κρύα του λουτρού του ακραίους αριστερούς.

Οι διαπραγματεύσεις προβλέπονται ιδιαιτέρως δύσκολες, καθώς όσοι συμμαχήσουν με τον Μακρόν, πρέπει να έχουν υπόψιν τους και τις πιθανές... συνέπειες στις προεδρικές εκλογές του 2027. Πρέπει να σημειωθεί στα... πρακτικά ότι ο Μακρόν υπηρέτησε ως Υπουργός Οικονομίας, Βιομηχανίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Γαλλίας, από τον Αύγουστο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2016, στην Κυβέρνηση Ολάντ-Βαλλς.

Η Γαλλία με την άκρα αριστερά στην εξουσία θα είναι το ίδιο προβληματική, όσο θα ήταν στην περίπτωση επικράτησης των ακροδεξιών. Όμως, εκτιμάται ότι οι κεντροαριστεροί και οι σοσιαλιστές θα μπορούσαν "να βάλουν νερό στο κρασί τους", συνεργαζόμενοι με το κόμμα του Μακρόν και τους "Πράσινους". Το Κέντρο και οι Σοσιαλιστές καλούνται "να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά" έχοντας στραμμένο το βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, αλλά και στο έτος 2027, όπου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

Η Λεπέν μπορεί να είναι πλέον εκτός παιχνιδιού ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά, το 2027, είναι πολύ πιθανό, η Γαλλία να μην αποφύγει το... μοιραίο, δηλαδή, να τη δει πρόεδρο της δημοκρατίας. Βέβαια, ο πολιτικός χρόνος είναι αρκετός και πολλά μπορούν να συμβούν. Για παράδειγμα, ο Μακρόν, μπορεί να ζητήσει από τον εκλεκτό του παλαβού Μελανσόν τη συγκρότηση κυβέρνησης, με στόχο να εκτεθούν οι ακροαριστεροί πλήρως στα μάτια της κοινής γνώμης, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Επιπλέον, με την πολιτική των ανοικτών συνόρων, η άκρα αριστερά θα στρώσει τον δρόμο προς τη Λεπέν το 2027, ώστε να είναι το πρώτο φαβορί για τη θέση της Προέδρου της Γαλλίας. Μύλος!

Ο Μακρόν, εκ του αποτελέσματος, μπορεί να μην είναι και τόσο... χαμένος, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Πιέστηκε στον πρώτο γύρο, σχεδόν διασώθηκε στον β΄ γύρο με το κεφάλι έξω από το... νερό!

Τώρα, το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο ο πανέξυπνος Γάλλος Πρόεδρος θα είναι σε θέση να προκαλέσει ρήγμα στο Ενιαίο Αριστερό Μέτωπο, αποσπώντας τους σοσιαλιστές και συγκροτώντας κυβέρνηση μαζί με τους "Πράσινους" και μερικές ακόμη... μεταγραφές, ανακουφίζοντας τις Βρυξέλλες και τις αγορές. 
Γιατί είναι νίκη για τη Γαλλία και την Ευρώπη η τρίτη θέση της ακροδεξιάς, ωστόσο, πραγματική νίκη θα είναι, εφόσον δούμε τους παλαβούς της γαλλικής ακροαριστεράς, να μένουν στον... άσσο! Αν κυβερνήσουν, η Γαλλία και η Ευρώπη θα πληρώσουν ένα σημαντικό κόστος και μετά μάλλον θα το γυρίσουν, όπως έκανε και ο Τσίπρας το 2015. 
Από σήμερα έχουμε νέα δεδομένα και οι επόμενες εβδομάδες ή και μήνες θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: