Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Η Αλβανία, ο Μπελέρης και τα… ερωτηματικά του Υπ. Εξωτερικών

Έγινε προχθές γνωστή η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Αλβανίας να καθαιρεθεί ο Έλληνας ευρωβουλευτής Φρέντι Μπελέρης από το αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας, ένα αξίωμα που ποτέ δεν ανέλαβε γιατί ο Έντι Ράμα ποτέ τον άφησε να ορκιστεί.
Ο Μπελέρης έχει εκ της αλβανικής νομοθεσίας το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής εντός 30 ημερών. Αγνοώντας αυτό το δικαίωμά του η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας να προκηρύξει εκλογές για τις 4 Αυγούστου. Το αίτημα έγινε δεκτό την ίδια ημέρα.
Ας πάρουμε όμως συνοπτικά την υπόθεση από την αρχή.
Μετά την πανηγυρική εκλογή του Μπελέρη στο αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας ακολούθησε η πραξικοπηματική σύλληψή του...
  1. Στη συνέχεια διεξήχθη μια δίκη-παρωδία με τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας να ομολογεί πως χρηματίστηκε για να ψευδομαρτυρήσει κατά του Μπελέρη.
  2. Τον δίκασε και τον καταδίκασε δικαστής με απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας.
  3. Η πρόεδρος του εφετείου δεν κληρώθηκε, όπως θα έπρεπε να γίνει, αλλά διορίστηκε.
Σε όλη αυτή την κατάσταση να προσθέσουμε σήμερα και την έκπτωση του δημάρχου από το αξίωμα του και την προκήρυξη νέων εκλογών πριν καν τελεσιδικήσει η έκπτωσή του.
Ξέρετε πώς αντέδρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών; 
Με μια ανακοίνωση που ανέφερε και το εξής σοκαριστικό: 
«…η κατάληξη μιας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου της Αλβανίας.» 
Δηλαδή, όπως θα κατάλαβε ο αναγνώστης εκεί στο υπουργείο Εξωτερικών ακόμα έχουν απορίες για το τι είδους καθεστώς έχει εγκαταστήσει στην Αλβανία ο Έντι Ράμα. Αυτός κάνει τη δουλειά του, που είναι βρώμικη απέναντι στην ελληνική μειονότητα, και αυτοί βάζουν ερωτηματικά για το αν υπάρχει στην Αλβανία κράτος δικαίου.
Να υποθέσω ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έθεταν εμπόδια στην υποψηφιότητα Μπελέρη στις ευρωεκλογές και τώρα είμαι σίγουρος πως ψιθυρίζουν «πού πήγε και μας έμπλεξε ο Μητσοτάκης». Και να μην έχετε καμιά αμφιβολία πως έτσι σκέφτονται και μερικοί συνεργάτες του. Οτιδήποτε τους βγάζει από την καθημερινή ρουτίνα τους, έχουν μάθει είτε να το προσπερνούν είτε, αν δεν μπορούν να το προσπεράσουν, να το υποβαθμίσουν μέχρι να ξεχαστεί.
Αυτό ήθελαν να κάνουν και με τον Μπελέρη, ευθύς ως ανέκυψε το πρόβλημα τον Μάιο του 2023. Και τώρα - μετά από όλα αυτά τα γεγονότα - απλώς θέτουν ερωτηματικά για τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.
Περιμένουν πώς και πώς να περάσουν οι δύο μήνες για να αποφυλακιστεί ο Έλληνας ευρωβουλευτής, αλλά υποψιάζομαι πως ο Ράμα θα επινοήσει και άλλες κατηγορίες για να τον κρατήσει στη φυλακή.

Το ερώτημα είναι ένα: από πού αντλεί αυτός ο άνθρωπος τόσο θράσος και τα βάζει με μια γειτονική χώρα την οποία έχει ανάγκη για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας; 
Προφανώς, από τις διαβεβαιώσεις πρωτίστως των Γερμανών που είναι έτοιμοι να υποπέσουν στο ίδιο λάθος όταν έβαζαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα πρώην κομμουνιστικά κράτη, με τα γνωστά σήμερα αποτελέσματα (βλ. Όρμπαν). Τώρα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο και με τα επονομαζόμενα Δυτικά Βαλκάνια.

Όσον αφορά την πατρίδα μας θα μείνει με τα ερωτηματικά της. Δυστυχώς!

Σάκης Μουμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: