Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Καλοκαιρινή «αντεπίθεση» για την αναστροφή του κλίματος

Είναι απολύτως σαφές, από την επομένη των ευρωεκλογών έως και σήμερα, ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου με έναν στόχο: να μην παγιωθεί ως νέα εικόνα της κυβέρνησης, το κλίμα δυσαρέσκειας, που εκφράστηκε από τους πολίτες στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. 
Έχοντας ήδη προχωρήσει, σε πρώτο χρόνο, μετά το 28% της εκλογικής αναμέτρησης, σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου κι έχοντας περάσει τη «βάσανο» της εσωκομματικής «γκρίνιας», όπως εκφράστηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και της έντονης κριτικής των δύο πρώην προέδρων της παράταξης και πρωθυπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει πάρει «πάνω του» την προσπάθεια αναστροφής των δεδομένων του Ιουνίου, αλλά και να έχει θέσει σε πλήρη εγρήγορση το κυβερνητικό σχήμα, με τους υπουργούς να προχωρούν σε σειρά εξαγγελιών, επιβεβαιώνοντας τα τότε λεγόμενα περί νέας αφετηρίας για την κυβέρνηση...
Γνώμονας των πολιτικών, που προωθούνται η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η παραγωγή απτών αποτελεσμάτων, έλλειμμα στο οποίο αποδόθηκε, εν πολλοίς, το εκλογικό ποσοστό. Ο προσανατολισμός είναι ξεκάθαρος, προωθούνται και υλοποιούνται μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις σε τομείς, που αγγίζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας, κυρίως, όμως, παρεμβάσεις, που μπορούν να παράξουν μετρήσιμα και εμφανή αποτελέσματα και να αποδείξουν στην πράξη την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όσους ανέγνωσαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως «παραστράτημα» της Νέας Δημοκρατίας από το ιδεολογικό της προφίλ. Τότε, ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι η κυβέρνηση δεν πάει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, πάει μπροστά, θέτοντας επί τάπητος προβλήματα, που αναζητούν λύσεις.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, αιφνιδίως, νοσοκομείο, το «Λαϊκό», για να δώσει έμφαση στις πολιτικές για την υγεία και να αναδείξει την ανάταξη του ΕΣΥ ως μείζονα προτεραιότητα, όπως τη χαρακτήρισε, για να ανακοινώσει λίγο αργότερα η κυβέρνηση τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαρροές σε κρίσιμες ειδικότητες προς τον ιδιωτικό τομέα, τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλυφθούν ελλείψεις, αλλά και κίνητρα σε γιατρούς που θα εργαστούν στα απομακρυσμένα νησιά.
Ο πρωθυπουργός έβαλε στο πρόγραμμα του επίσκεψη σε αμαξοστάσιο, απ´ όπου μίλησε για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των λεωφορείων, στο υπουργείο παιδείας, ανακοινώνοντας επιπλέον 10.000 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, με στόχο να μειωθούν κατά 50% οι αναπληρωτές, ώστε να διασφαλιστεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η βέλτιστη δυνατή ποιότητα Δημόσιας Παιδείας για τους μαθητές και ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε ακόμη στα υπουργεία ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας το μείζον ζήτημα της ακρίβειας! Την ώρα, που για πρώτη φορά καταγράφονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μειώσεις τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στο υπουργείο εργασίας, προαναγγέλοντας επέκταση της ψηφιακής κάρτας για τους εργαζόμενους και πρόγραμμα που θα φέρει περισσότερους στην αγορά εργασίας, τη στιγμή, που μειώνεται η ανεργία. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τέλος στο «τέλος χαρτοσήμου», νέες ψηφιακές εφαρμογές, ακόμη και ψηφιακές κλήσεις παραβάσεων της τροχαίας.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει το «νεκρό διάστημα» των καλοκαιρινών μηνών, όπου όλα συνήθως μπαίνουν σε «αναστολή», ακόμη και το κυβερνητικό έργο, ώστε να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο. Χρονικός ορίζοντας ο Σεπτέμβριος, η έναρξη της νέας περιόδου, με ορόσημο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να εμφανιστεί εκεί, έχοντας αφενός να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό έργο, αλλά και σαφές πρόγραμμα για το που σχεδιάζει να οδηγήσει τη χώρα το επόμενο διάστημα, έχοντας επιτύχει την επανεκκίνηση, που εξήγγειλε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Κυρίως, δε, όταν η αντιπολίτευση θα φτάσει εκεί εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές αναταράξεις της. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα «ανέβει» για πρώτη φορά στη ΔΕΘ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να οδηγείται σε ένα κρίσιμο συνέδριο τον Οκτώβριο, με άγνωστη κατάληξη -δεδομένων των αλλαγών που έχει εξαγγέλει- και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει το παρόν όταν το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται μια ανάσα από τις κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, με τουλάχιστον 7 έως σήμερα στελέχη του να δηλώνουν υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου. Μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, είναι κρίσιμο για το Μέγαρο Μαξίμου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που θα βλέπουν τότε το φως της δημοσιότητας, να αποτυπώνουν σημάδια ανάκαμψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: