Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Και ο Μ.Σάλλας βλέπει πως το "βάθος της κρίσης έχει αρχίσει να φαίνεται"..

(Τα γνωστά τηλε-παπαγαλάκια της καταστροφολογίας πάντως, συνεχίζουν να έχουν αντίθετη άποψη.)

Την ανάγκη να αναχαιτιστεί ο φόβος που έχει προκαλέσει διεθνώς η παγκόσμια οικονομική κρίση, ο οποίος έχει μετατραπεί σε «φρένο» για τη ζήτηση και την ανάπτυξη, υπογράμμισε χθες βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας (φωτογ.)και πρόσθεσε ότι «το βάθος της κρίσης έχει αρχίσει να φαίνεται» και ότι «υπάρχουν θετικά μηνύματα», αφού, μεταξύ άλλων, σημειώνεται αντιστροφή κλίματος στους αμερικανικούς δείκτες.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο κ. Σάλλας υπεραμύνθηκε των τραπεζών, τονίζοντας ότι δεν είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας αυτός που δημιούργησε τα χρόνια δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία επιδεινώνονται από την κρίση.
«Η Ελλάδα δεν έχει σήμερα το μέγεθος της κρίσης που υπάρχει στο εξωτερικό, ωστόσο..
πλήττεται στις εξαγωγές της. Δεν μπορούν οι τράπεζες να δημιουργήσουνε ζήτηση από το Ανόβερο για την Αθήνα», είπε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της αγοράς με τραπεζικούς όρους αφού οι τράπεζες «δεν είναι φορείς που δανείζουν άκριτα σε όποιον έχει ανάγκη», αλλά χρηματοδοτούν την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. «Σημαντικό μέρος της κρίσης διεθνώς οφείλεται στην μη τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων, τώρα εν μέσω κρίσης, αυτά δεν είναι δυνατόν να μην τηρούνται» είπε και συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχει μέχρι στιγμής διαπιστώσει να βρίσκονται στο «κόκκινο» σημαντικού μεγέθους επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς επανέλαβε την πρόταση του ότι τα 15 δισ. ευρώ από τα 28 δισ. του πακέτου στήριξης των ελληνικών τραπεζών θα έπρεπε να δοθούν απευθείας σε κλάδους και επιχειρήσεις, που είτε έχουν ήδη προβλήματα με την κρίση είτε ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές.
Κατά τον κ. Σάλλα, τέλος, οι παρεμβάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Παγκόσμιας Τράπεζας προς τις χώρες των Βαλκανίων έχουν ήδη βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό τις τοπικές οικονομίες στην αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός από το οποίο θα επωφεληθούν και οι ελληνικές επιχειρήσεις

Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: