Πως το είπε χτες το απόγευμα ο «συμπαθής» Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis: «Η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος».
Η δήλωση «βόμβα» που ήρθε αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έρχεται την στιγμή που...
η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δεχτεί ένα ήδη βαρύ πακέτο.
Η υπενθύμιση του «λάθους» της κυβέρνησης κατά τη σύναψη του τρίτου μνημονίου, για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία μετά το 2018 έρχεται στην χειρότερη στιγμή για το Μαξίμου. Μπορεί να άλλαξε η έκφραση με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, «για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», ωστόσο η ερμηνεία της φράσης «σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο» θα στοιχειώνει για πολύ ακόμα την διαπραγμάτευση, καθώς η ισχυρή γερμανική πλευρά επιμένει να το μεταφράζει ότι αφορά μια ολόκληρη δεκαετία.
Η αναφορά του Λετονού πολιτικού, τινάζει στον αέρα όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό ο οποίος μετά το κλείσιμο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, φλέρταρε με την ιδέα να περιοριστεί το διάστημα των πλεονασμάτων 3,5% σε μια τριετία και ακολούθως να υποχωρούσε στο 2% ή 2,5% μέχρι το 2028. Θα ήταν σύμφωνα με το επικοινωνιακό πλάνο της κυβέρνησης το πιο θετικό ίσως στοιχείο της συμφωνίας, που θα μπορούσε να «πουλήσει» η κυβέρνηση.
Η αρνητική εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για την ενεργοποίηση των περίφημων δημοσιονομικών αντίμετρων, ενώ φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα και λιτότητα διάρκειας τουλάχιστον μιας δεκαετίας ακόμα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.
Στην δυσκολία ενεργοποίησης των θετικών μέτρων οδηγεί και η πολιτική αδυναμία που μονίμως αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην ολοκλήρωση αξιολογήσεων, η οποία δημιουργεί υφεσιακές τάσεις στην οικονομία, αλλά και η άρνηση να ξεπαγώσουν ακόμα και αποφασισμένες αποκρατικοποιήσεις που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου για το «ξεπάγωμα» της επένδυσης στο Ελληνικό ή την παραχώρηση της Εγνατίας οδού. Αλλά αυτά είναι γνωστά και μόνιμα προβλήματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβερνησή του είναι ότι από την συμφωνία που ετοιμάζεται να πάρει το μοναδικό πραγματικά θετικό που μπορεί να πετύχει είναι το ...κλείσιμο της αξιολόγησης και μόνο αυτό...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου