Του Γιάννη Σιδέρη
Η «πολιτική διαπραγμάτευση» ήταν το φαντασιακό γκράαλ της νεανικής παρέας που κατέλαβε την εξουσία, εξαιτίας της αφέλειας ενός λαού που θεωρούσε ότι τα λεφτόδεντρα της εποχής Αντρέα είναι αειθαλή (επί θητείας του υπήρχαν: τα πακέτα Ντελόρ τα ΜΟΠ, τα ΕΣΠΑ, ο δανεισμός).
Η «πολιτική διαπραγμάτευση» ήταν το φαντασιακό γκράαλ της νεανικής παρέας που κατέλαβε την εξουσία, εξαιτίας της αφέλειας ενός λαού που θεωρούσε ότι τα λεφτόδεντρα της εποχής Αντρέα είναι αειθαλή (επί θητείας του υπήρχαν: τα πακέτα Ντελόρ τα ΜΟΠ, τα ΕΣΠΑ, ο δανεισμός).
Χθες ο Νίκος Παππάς επανήλθε περίπου στα ίδια, λέγοντας...
στον ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Το θέμα είναι πολιτικό κι αναμένουμε τα επόμενα 24ωρα να επιλυθεί σε πολιτικό επίπεδο». Και ως προστάτης πάλι της δημοκρατίας στην Ευρώπη, δήλωσε: «Η Ευρώπη είναι πού σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε μόνο στους τεχνοκράτες. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν κάθε στιγμή να αναλαμβάνουν και τις πολιτικές τους ευθύνες. Το γνωστό τροπάρι "ας συζητήσου οι θεσμοί" έχει τελειώσει ως μέθοδος»...
Έλα όμως που δεν τέλειωσε! Το Eurogroup της Παρασκευής χάθηκε. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ατζέντα που δημοσιοποιήθηκε, θα είναι το τέταρτο θέμα συζήτησης και το Eurogroup θα ενημερωθεί για την πρόοδο στη β’ αξιολόγηση.
Τις ίδιες ώρες ο πρωθυπουργός επιδιδόταν στο γνωστό του σπορ: Τηλέφωνα σε ευρωπαίους αξιωματούχους, για να βρει «κατανόηση» (και να υπερκεράσει τις υποχρεώσεις που έχει υπογράψει). Όπως «εξήγησε» συνεργάτης του πρωθυπουργού στο liberal, μόνο σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να λυθεί το θέμα, αφού σε πολιτικό επίπεδο είναι και οι ενστάσεις εναντίον μας!
Ανήμποροι να κυβερνήσουν
Το πρόβλημα με την κυβέρνηση είναι ίσως ότι εξακολουθεί να μην κατανοεί το πρόβλημα και δεν φταίει η ιδιότητά της: αν δηλαδή είναι αριστερή, ριζοσπαστική, ανανεωτική, ή οποιοδήποτε άλλο προσωνύμιο έχει αναζητήσει επί δεκαετίες η αριστερά, στην αγωνία της να βρει ταυτότητα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι είναι ανήμπορη να κυβερνήσει.
Εντοπίζεται σε αυτό που είχε πει ο αφορεσμένος Πάγκαλος για κάποιον άλλο, που λόγω συγγενείας, εκλαμβανόταν ως επερχόμενος σωτήρας (με τελικώς καταστροφικά αποτελέσματα): «Δεν έχει διοικήσει ούτε περίπτερο». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η πλειοψηφία των στενών συνεργατών του δεν έχουν γράψει εργατοώρες στην παραγωγική διαδικασία, δεν έχουν αναγκαστεί να κουραστούν για να βγάλουν το ψωμί τους. Ανήκουν στη γενιά που τα βρήκε εύκολα σε μια δανεισμένη –και τελικά δανεική- Ελλάδα που ανθούσε, που δηλώνει αριστερή και θεωρεί εξ αυτού και μόνο, ότι έχει πάντα δίκιο.
Είναι έξω από τις παραστάσεις τους, αδυνατούν να δουν τα συντρίμμια που δημιουργεί η αβελτηρία τους, αρνούνται να κατανοήσουν τις αιτίες τους και φυσικά αδυνατούν να υποστηρίξουν εμπράκτως τους εργαζόμενους, ειδικά του ιδιωτικού τομέα, έστω και αν για ιδεολογικούς λόγους νιώθουν δίπλα τους. Η εξήγηση μάλλον απλή: Ποτέ δεν χρειάστηκε να νιώσουν την αγωνία τους.
Ειδήσεις σε γκρίζο φόντο
Καθημερινά οι ειδήσεις συνθέτουν ένα γκρίζο ορίζοντα, που αφήνει όμως αλώβητες τις βεβαιότητές τους. Ενδεικτικά κάποιες από τις χθεσινές, που καταγράφουν τη λίστα της αποτυχίας.
Η Citi αποφάνθηκε ότι όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, τόσο πιο πολλά θα ζητά το ΔΝΤ. Η BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης θα συρθούν μέχρι το καλοκαίρι και στο... παρά 5' των πληρωμών του Ιουλίου, ενώ προειδοποιεί ότι θα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ πολύ κάτω του 1%. Ο Hugo Dixon (γνώστης του ελληνικού προβλήματος) έγραψε στο Reuters ότι η Ελλάδα ενδεχομένως θα χρειαστεί και τέταρτο πρόγραμμα. Το ΙΟΒΕ ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάρτιο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του '13, αντανακλώντας την αβεβαιότητα λόγω και της καθυστέρησης της αξιολόγησης. Τα διαθέσιμα κονδύλια στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων στερεύουν επικίνδυνα, με τους εργαζόμενους να στέλνουν σήμα κινδύνου για τη λειτουργία του ΕΣΥ τους επόμενους μήνες. Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι ο μισθός μερικής απασχόλησης διαμορφώνεται στα 392 ευρώ (και είναι στοιχεία Ιουνίου...). Και η κορωνίδα: Tα νοικοκυριά στα σούπερ μάρκετ καταναλώνουν 40 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα, σε σύγκριση με πέρυσι.
Η κυβέρνηση πάντως εξακολουθεί να διαβεβαιώνει πως κάνει «κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα» (αενάως αυτό κάνει, με τα γνωστά λαμπρά αποτελέσματα) και καθησυχάζει (όπως πάντα), ότι καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα.
Ουδείς αναρωτιέται στο κυβερνητικό επιτελείο, αν υπάρχει χρεία τέτοιων σεναρίων, όταν οι ειδήσεις που προαναφέρθηκαν καταγράφουν την επιταχυνόμενη πορεία προς την καταστροφή.
(φωτογραφία: SOOC)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου