Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Novartis: Ο κ. Τσίπρας δεν θα βγει ποτέ από το κάδρο

Ουδείς απ’ όλους όσοι μετείχαν στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αθώος του «αίματος» στη σκευωρία της Νοβάρτις, όσο κι αν προσπαθούν εκ των υστέρων, να δημιουργήσουν άλλοθι και να μεταθέσουν τόσο τις ευθύνες, όσο και ότι γνώριζαν.
Πρώτος - και εσαεί υπεύθυνος- παραμένει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η δε πρόσφατη δημόσια, χλιαρή αυτοκριτική του, περί «ατυχών χειρισμών», ήταν εντάσσεται στην προσπάθεια rebranding του ονόματός του και της υστεροφημίας του, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα.
Η Νοβάρτις κατέστη σκευωρία, όχι επειδή υπήρξαν λανθασμένοι επιμέρους χειρισμοί, αλλά επειδή αυτός ήταν ο πυρήνας της. Ο σκοπός αγίασε τα μέσα (κουκουλοφόροι μάρτυρες, ψευδορκίες, τερατώδη ψεύδη, διασυρμός προσώπων) όμως όλα αυτά τα μέσα, ήταν εις γνώση του τότε πρωθυπουργού... 
Αυτό δεν προκύπτει μόνο από τον επίμονο ισχυρισμό του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, που επανέλαβε σε χθεσινή συνέντευξή του, ότι ο κ. Τσίπρας τα γνώριζε όλα. 
Τεκμαίρεται από τις τοποθετήσεις του στη Βουλή, το ημερολόγιο των συναντήσεων, συσκέψεων  και δηλώσεων που έγιναν στο Μαξίμου, την αντιθεσμική επίσκεψη τότε υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο τη στιγμή που θα έφευγε η δικογραφία για τους 10 πολιτικούς. 
Τεκμαίρεται επίσης από όσα αποκάλυπτε το τότε πρωτοπαλίκαρό του, ο Παύλος Πολάκης αλλά και βουλευτές με γνώση όσων διαμείβονταν στο χώρο της δικαιοσύνης υπό την μπαγκέτα του Δ. Παπαγγελόπουλου.  

Το εναρκτήριο λάκτισμα για όσα επακολούθησαν το είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας την 1η Φεβρουαρίου του 2017. Μέσα σε κλίμα σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης, που είχε προκαλέσει τότε το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ - μήνες πριν οι κουκουλοφόροι μάρτυρες αρχίσουν να καταθέτουν τα κατά παραγγελία ψεύδη – απευθύνεται στα έδρανα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και με οργισμένη βεβαιότητα λέει αυτολεξεί: «Και, βεβαίως, τώρα ανοίγει και μια άλλη υπόθεση, η NOVARTIS, που θα δούμε και αυτή τι θα μας φέρει, όπως και τα θηριώδη εξοπλιστικά προγράμματα. Το τι μίζες έχουν μπει στα «μαύρα» ταμεία των κομμάτων που κυβερνούσαν σαράντα χρόνια τώρα τη χώρα -χρήματα του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων-, είναι κάτι που μένει να το ψάξουμε όλοι για να το βρούμε…»
Ο Αλ.Τσίπρας παραλληλίζει την υπόθεση της Νοβάρτις με τα εξοπλιστικά, για να υποδηλώσει ότι κάποιοι πήραν μαύρο πολιτικό χρήμα και μάλιστα το προεξοφλεί.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Σπύρος Λάππας βουλευτής του υπεύθυνος στην Κ.Ο για θέματα δικαιοσύνης, καρφώνεται ακόμη πιο άγρια.
«Να σας πω και κάτι άλλο; Κάποιος «κελαηδάει» τώρα από το κελί της φυλακής για τις αμαρτίες του «Ερρίκος Ντυνάν». Αύριο θα λαλήσει κάποιος άλλος για τα εγκλήματα της «NOVARTIS». Έτσι, λοιπόν, θα ξαναλαλήσει και εδώ, για όλα όσα διαπιστώνουμε ως εγκλήματα. Τα εγκλήματα τα περιγράφουμε με ενάργεια, με αποφασιστικότητα και με αποδείξεις. Καμία επιχειρηματολογία, κανένα επιχείρημα, καμία συγκεκριμένη έρευνα, καμία διαπίστωση δεν είναι αυθαίρετες, αλλά ακουμπά στο αντίστοιχο αποδεικτικό μέσο, είτε είναι απόδειξη, είτε είναι μαρτυρική κατάθεση, είτε είναι έγγραφο της αποδεικτικής διαδικασίας.»
«Αύριο θα λαλήσει κάποιος» έλεγε ο Σπύρος Λάππας το Φεβρουάριο του 2017.

Το Φεβρουάριο του 2018, ο Παύλος Πολάκης από τηλεοράσεως, ομολογεί ότι οι, εκ των υστέρων προστατευόμενοι μάρτυρες, «κελάηδησαν», γιατί τους έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη! 
Η πρώτη κατάθεσή της «Αικατερίνης Κελέση» κουκουλοφόρου προστατευόμενου μάρτυρα δίνεται στην εισαγγελέα Τουλουπάκη, στις  6 Νοεμβρίου του 2017!
Θυμάται να αναφερθεί στον Αντώνη Σαμαρά σε κατάθεση της την 1η Δεκεμβρίου 2017. Και δίνει την τελευταία ένορκη κατάθεσή της, στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 Κυριακή, μέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Εκεί καλείται να συμπληρώσει ότι…ξέχασε στις προηγούμενες 8.
Ένα χρόνο μετά και αφού ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει στη Βουλή, το «σκάνδαλο του μαύρου πολιτικού χρήματος», φτάνει η ώρα της δικογραφίας για τους 10 πολιτικούς, να πάει στη Βουλή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του Δημήτρης Τζανακόπουλος, «πετάγεται» στον Άρειο Πάγο και η επίσκεψή του για …άσχετο λόγο συμπίπτει με την παράδοση της δικογραφίας από την Εισαγγελία Διαφθοράς, στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αντικείμενο έρευνας δυο πρώην πρωθυπουργούς και 8 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. 
Το ίδιο βράδυ στο Μαξίμου καταφτάνουν μαζί ο Σταύρος Κοντονής με τον αναπληρωτή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ενημερώνουν τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Κοντονής που έχει επίσης πει από το Φεβρουάριο του 2017 ότι «η Νovartis είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο απ΄αυτό της Siemens», το επαναλαμβάνει μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα. Στο πλευρό του έχει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
«Με εντολή του πρωθυπουργού η δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα αποστέλλεται αύριο κιόλας στη Βουλή» λέει ο Κοντονής. Ο δε Δ.Παγγελόπουλος επισπεύδων προκειμένου να λάβει τα εύσημα, αναφέρει το ανήκουστο: ότι έχει λάβει «μερική ενημέρωση για τη δικογραφία». Σε συνεντεύξεις του αργότερα φωτογραφίζει τον κ. Κοντονή γι’αυτή τη μερική γνώση και με βάση την εισαγγελική πείρα του, όπως δηλώνει, καταλήγει στο «αβίαστο συμπέρασμα» ότι πρόκειται περί του μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως του ελληνικού κράτους, προτρέποντας το πολιτικό σύστημα σε αυτοκάθαρση! Θα το συζήτησαν προφανώς με τον κ. Τσίπρα πριν βγουν στις νεραντζιές για δηλώσεις.

Ο Στ. Κοντονής υποστηρίζει εκ των υστέρων ότι προσπάθησε να λειτουργήσει θεσμικά σε όλη τη διαδικασία. Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, ότι αντέδρασε με τρόπο καταλυτικό στο στήσιμο της σκευωρίας αφού είδε στοιχεία της δικογραφίας. Ανέμενε από τον κ. Τσίπρα να αντιδράσει, όταν ο ίδιος έχει καταγγείλει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου είχε συσταθεί παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης; Τα ερωτήματα προς τον κ. Τσίπρα δεν δικαιούται να τα θέτει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του. Ούτε ατυχείς επιλογές φαίνεται ότι υπήρξαν, ούτε χειρισμοί εν αγνοία του, ούτε άγνωστα ενεργούμενα.

Ένα οργανωμένο σχέδιο ήταν που στράβωσε γιατί στις δημοκρατίες οι αρμοί της εξουσίας είναι περισσότεροι και ισχυρότεροι από τους επίδοξους «κατεδαφιστές» τους. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μετάνιωσε για τις μεθόδους και τους συνεργούς του στην απόπειρα, αλλά η ιστορία δεν ξαναγράφεται. 

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: