Τρίτη 17 Μαρτίου 2026

Μέσα πάμε καλά, έξω καλύτερα…

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι η αύξηση της διαφοράς του πρώτου κόμματος από τα υπόλοιπα, που ενισχύει το σενάριο μιας ακόμη τετραετίας - έως το 2031 - σταθερότητας με ρεαλισμό, αλλά η ευρεία συναίνεση που καταγράφεται στα εθνικά ζητήματα.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για παράδειγμα, οι κυβερνητικοί χειρισμοί - και ιδιαίτερα οι κινήσεις για την προστασία της Κύπρου - φαίνεται πως απολαμβάνουν ευρεία διακομματική αποδοχή.
Ακόμη και στον χώρο των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται ως «αριστεροί», όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη επιφύλαξη, ένα αξιοσημείωτο 44% αξιολογεί θετικά τις επιλογές της χώρας.
Στα υπόλοιπα ιδεολογικά ακροατήρια, η αποδοχή είναι ακόμη ισχυρότερη: 73% στην Κεντροαριστερά, 80% στο Κέντρο, 87% στην Κεντροδεξιά και 89% στη Δεξιά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι, ακόμη και μεταξύ όσων δηλώνουν πως δεν ταυτίζονται με κάποιο σημείο του πολιτικού φάσματος, οι θετικές γνώμες φτάνουν το 70%.
Για μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται μεταξύ ηπείρων, στην πάντοτε εύφλεκτη Ανατολική Μεσόγειο, τα εθνικά ζητήματα αποτελούν υπαρξιακό θέμα. 
Υπό αυτή την έννοια, η σύμπλευση άνω των δύο τρίτων του εκλογικού σώματος συνιστά θετικό στοιχείο...

Αντίστοιχα υψηλή είναι και η αποτίμηση των ελληνικών αποφάσεων στο συνολικό πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον.
 
Το 47% απαντά σίγουρα ή μάλλον θετικά, ενώ η αποδοχή φτάνει το 38% στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη», το 64% μεταξύ των αποσυσπειρωμένων ψηφοφόρων της ΝΔ του 2023 και εκτοξεύεται στο 94% μεταξύ των σημερινών ψηφοφόρων της ΝΔ.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως, στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, διαμορφώνεται μια ευρύτερη εθνική συναίνεση, πέρα από τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές.
Ένα επιπλέον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η Κύπρος εξακολουθεί να λειτουργεί ως ζήτημα με ισχυρό συμβολικό και στρατηγικό βάρος για την ελλαδική κοινή γνώμη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποδοχή από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, καθώς εκεί συνήθως κρίνεται η πολιτική αντοχή τέτοιων επιλογών.

Η πολύ υψηλή στήριξη από τους σημερινούς ψηφοφόρους της ΝΔ δείχνει και ένα στοιχείο κομματικής συσπείρωσης, πέρα από την ουσία των ίδιων των χειρισμών, κάτι που αποτελεί και μια απάντηση ως προς την απήχηση των αντικυβερνητικών κινήσεων των δύο πρώην πρωθυπουργών, Καραμανλή και Σαμαρά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως, όσο στον χρονικό ορίζοντα αναδύεται το ορόσημο των επόμενων εκλογών - με το σχετικό δωδεκάμηνο να αρχίζει πλέον να μετρά αντίστροφα - τόσο ενισχύεται η επανασυσπείρωση του κυβερνητικού εκλογικού ακροατηρίου.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να επιταχυνθεί μετά το πέρας του θέρους, όταν ουσιαστικά θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος.
Όταν δεν υπάρχουν κάλπες στον ορίζοντα ο μέσος ψηφοφόρος δεν νιώθει πίεση να πάρει θέση και οι απαντήσεις τους στις έρευνες είναι «χαλαρή» ενώ πολλοί βρίσκουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν και τις όποιες αντιρρήσεις τους σε διάφορες κυβερνητικές αστοχίες και τραγικές επιλογές.

Κώστας Στούπας


Στον δια ταύτα όμως τα δεδομένα αλλάζουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: