Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 1%, επίδοση που είναι η χαμηλότερη από τον Μάιο του 2021 όταν η οικονομία κινούνταν ακόμη σε περιβάλλον αποπληθωρισμού υπό την επίδραση της πανδημικής κρίσης.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κυμαίνεται πλέον στην Ελλάδα σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,3%) και της Ευρωζώνης (1,6%) καθώς και από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, πλην της Γαλλίας (0,8%), όπου η ζήτηση είναι αυξημένη αυτήν την περίοδο λόγω του τουρισμού: Ισπανία 4,2%, Πορτογαλία 3,1%, Κύπρος 2,7%, Μάλτα 2,4%, Ιταλία 1,5%.
Στο συνολικό πληθωρισμό, η Ελλάδα κινήθηκε ακριβώς στο μέσο όρο της ευρωζώνης (2,5%), ελαφρά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2,6%)...
Στη μείωση του πληθωρισμού τροφίμων έχει αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ τονίζοντας, «Έχουμε πληθωρισμό τροφίμων σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πράγματι, σε κάποια προϊόντα, αρχίζουμε να βλέπουμε και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι μια πρώτη θετική ένδειξη.
Ο πληθωρισμός εκτιμώ ότι θα πέσει κι άλλο. Και όσο πέφτει ο πληθωρισμός κι άλλο, σε κάποια προϊόντα -όχι σε όλα προφανώς- θα αρχίσουμε να βλέπουμε και αποκλιμάκωση των τιμών».
Δείτε αναλυτικά στοιχεία ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου