Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Καμίνι το ΠΑΣΟΚ, σε τρικυμία ο Ν. Ανδρουλάκης

Και οι σκληροί λυγίζουν στην απόφαση της κάλπης. Πόσο μάλλον οι θεατρινίστικα σκληροί. 
Ο Στέφανος Κασσελάκης που δεν θα έπαιρνε τηλέφωνο τον «εκβιαζόμενο» Ανδρουλάκη, τώρα του κάνει «γλύκες», λέγοντας ότι μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να του τηλεφωνήσει, και η Κ.Ο του τρίτου κόμματος να καταθέσει ομού μετά του ΣΥΡΙΖΑ, προτάσεις νόμων.
Θα ήταν μια γλυκιά εκδίκηση για τον Ανδρουλάκη, αν ο ίδιος δεν ζούσε την πίκρα της έντονης αμφισβήτησης από τους συντρόφους του. Καλοκαιριάτικα βρέθηκε σε τρικυμία. Όχι βέβαια μικρότερη από τον Στέφανο.
Οι φιλοδοξίες τους να γίνουν οι αρχηγέτες της κεντροαριστεράς μαράθηκαν το βράδυ της Κυριακής. Το κλείσιμο της κάλπης έγινε η αφετηρία εκκίνησης της αμφισβήτησής τους. Και αν ο Στέφανος αποφάσισε μόνος του ότι ο λαός του έδωσε χρόνο, καθόλου χρόνο δεν δίνουν οι σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο Νίκο...

Τα πενιχρά αποτελέσματα και η αδυναμία κατάκτησης της δεύτερης θέσης που θα έδινε αέρα στα πανιά του κόμματος προκειμένου να γίνει η μήτρα της αναγεννημένης κεντροαριστεράς, ενεργοποίησαν την υποβόσκουσα αμφισβήτηση για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που είχε εκδηλωθεί άμεσα το βράδυ της Κυριακής από τη Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που είναι άγνωστο αν ο ίδιος έχει ηγετικές φιλοδοξίες, αμφισβήτησε εμπράκτως με επιστολή του την ηγετικότητα του Ανδρουλάκη και την ικανότητά του να ανατάξει το ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε να επισπευστεί η εκλογή προέδρου και να μην περιμένουν τον Οκτώβριο του 2025, σύμφωνα με την πρόβλεψη του καταστατικού. Ως εκ τούτου ζητά άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και να αποφασίσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου.
Η παρέμβασή του είναι πρόσβαρη δεδομένου ότι υπήρξε από τους βουλευτές που στήριξαν τον Ανδρουλάκη στην πορεία του προς την προεδρία του κόμματος.
Απροβλημάτιστος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (το κόμμα έχασε 150 χιλιάδες ψήφους), και απαντώντας μέσω «κύκλων», απέρριψε την πρόταση, δηλώνοντας αποφασισμένος να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του καταστατικού. Οι «κύκλοι» συμπλήρωναν με αρειμάνια αποφασιστικότητα «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες να χαθεί σε λίγες μέρες».
Μάλλον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βλέπει αντεστραμμένη την πραγματικότητα. Η βύθιση του κόμματος (και όχι «παράταξης») στην εσωστρέφεια έχει ήδη αρχίσει. Την επέφερε η αδυναμία του Σισύφου που χαρακτηρίζει τις επιδόσεις του μεταμνημονιακού ΠΑΣΟΚ. Και την ενεργοποίησε η επιστολή Κωνσταντινόπουλου, που ως αφέτης έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για να παρουσιαστούν στο τερέν και άλλοι δρομείς.

Ο επίδοξος διάδοχος Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρωτοβουλία του βουλευτή Αρκαδίας. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, πρώτος σε σταυρούς την Κυριακή, με άρθρο του στο Πρώτο Θέμα, συμφωνεί με την πρωτοβουλία. Την «αυθεντική αγωνία» Κωνσταντινόπουλου, συμμερίστηκε και ο βουλευτής Απόστολος Πάνας λέγοντας «όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, όχι σε μακρά εσωστρέφεια».
Την αποτίμηση του αποτελέσματος ζήτησε η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, για την «περιορισμένη άνοδο του ποσοστού σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης» αλλά κρατά ουδέτερη στάση ως προς την εκλογή προέδρου, όπως και ο Μιχάλης Κατρίνης που ζητά να γίνει άμεση πολιτική συζήτηση αλλά «δεν είναι θέμα ανθρωποφαγίας, αν και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο».
Πέραν του Γερουλάνου, βηματισμό προεδρικής θέσης φαίνεται να έχει και ο βουλευτής και πρώην Γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ δεν είναι σίγουρο αν θα αποφύγει τον πειρασμό ο βουλευτής και επί Φώφης εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης.
Παράλληλα φημολογείται ότι σε άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα θα ανοίξει τα χαρτιά του και ο… «ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον εγράψαμε», δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Από κάποιο κόσμο του χώρου, προαλείφεται ως ο μελλοντικός ηγέτης της κεντροαριστεράς. Πριν καν δηλαδή δείξει δείγματα γραφής και επάρκειας, στη θέση που του ανέθεσαν οι δημότες της Αθήνας!

Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι εισήλθε σε μια περιδίνηση από την οποία δεν θα εξέλθει εάν ο Ανδρουλάκης δεν φανεί γενναίος: Εδώ και τώρα να εκκινήσει διαδικασίες ανανέωσης της εντολής σε μια διαδικασία από την οποία ενδέχεται και να ηττηθεί.
Οι καταστατικές διαδικασίες δεν είναι άκαμπτο κέλυφος ούτε οι εντολές του Σινά.
Πρέπει να προσαρμόζονται στις έκτακτες συνθήκες. Ήδη υπάρχει η στόχευση να συγκεντρωθούν υπογραφές του 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Να αναγκαστεί δηλαδή να κηρύξει εκλογική διαδικασία.

Και όσο το καθυστερεί, όσο η εκλογή θα γίνεται μακρόσυρτη, τόσο θα επιτείνεται αυτό που αποστρέφεται: Την εσωστρέφεια που θα θεριεύει. Και δεν θα τον σώσει η ανάλογη αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης θα μείνει κάποια στιγμή με δικό του κόμμα, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει ο Ανδρουλάκης. Δεν είναι ίδιο το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: