Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η πρώτη ανάγνωση και οι προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος

Με αλλαγές προσώπων σε 5 υπουργεία πρώτης γραμμής και άμεσης σχέσης με την καθημερινότητα των πολιτών και την είσοδο ή επιστροφή τουλάχιστον 9 προσώπων προχώρησε ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος. 
Η αλλαγή ηγεσίας στα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνει ουσιαστικά την κατεύθυνση, που ο πρωθυπουργός επιδιώκει να δώσει στην κυβέρνησή του, την επομένη των ευρωεκλογών και με δεδομένο το μήνυμα, που έστειλαν οι πολίτες.
Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι με τις αλλαγές, που έγιναν δίνεται το σύνθημα της επανεκκίνησης για την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι είναι ένας ανασχηματισμός που απαντά στο αίτημα των πολιτών... αίτημα, που ερμηνεύουν στην κυβέρνηση με την φράση «σας εμπιστευόμαστε. αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι τα πρόσωπα κρίνονται βάσει αποτελεσματικότητας και συμπεριφορών και οι επιλογές δείχνουν ότι κεντρικά πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου κρίθηκαν επαρκή ως προς τα δύο κριτήρια του πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως σημείωναν συνεργάτες του, «αξιολογεί αποτελεσματικότητα και εργατικότητα».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα να χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα και με ορίζοντα την εφαρμογή ενός τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφεραν, για το οποίο ψηφίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2023 με ορίζοντα εφαρμογής του το 2027.

Οι επιλογές, που έγιναν από τον πρωθυπουργό, είχαν σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένη στόχευση. Από τις επιλογές, που έγιναν από τον πρωθυπουργό, είναι αντιληπτό ότι ιδιαίτερο βάρος δίνεται πλέον στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Και για αυτό ο Θοδωρής Λιβάνιος αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, με την Νίκη Κεραμέως να μετακινείται και να αναλαμβάνει ένα εξίσου κρίσιμο υπουργείο, το Εργασίας. Αντίστροφη πορεία για τον Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος προερχόμενος από το Εργασίας, αναλαμβάνει υφυπουργός στο Εσωτερικών με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το Υπουργείο Εσωτερικών καταργείται η θέση του αναπληρωτή υπουργού.
Στο υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει το έργο του ο Κωστής Χατζηδάκης, ωστόσο ο Χάρης Θεοχάρης είδε την πόρτα της εξόδου και την θέση του αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας.
Το μεγάλο «αγκάθι» για όλο το επόμενο διάστημα κρίνεται το μέτωπο της ακρίβειας, εκεί, που στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική αντίδραση. Έτσι, στη θέση του Κώστα Σκρέκα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ένα πρόσωπο, που επανέρχεται στην κυβέρνηση σε ένα κρίσιμο ρόλο, καθώς το επιδιωκόμενο είναι να προβληθεί ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Με αστοχίες κρίθηκε ότι κινήθηκε και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου οι αλλαγές ήταν προαποφασισμένες. Υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας. Δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία, κίνηση με ιδιαίτερη σημασία.
Στο Μεταναστευτικό στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, προερχόμενος από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είναι το τρίτο στέλεχος από τη Θεσσαλία που εισέρχεται στη νέα κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα 4 υπουργεία όπου έγιναν αλλαγές στους επικεφαλής τους, στο επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: