Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ξέφυγε ή ...«ξέφυγε»

By politis.gr
Εν μέσω πολιτικών διαξιφισμών, «δημοσκοπήσεων», εκλογολαγνείας και πολιτικών «εμπύρετων ιώσεων» στο εσωτερικό της χώρας μας,οι παρωπίδες -που φέρουμε ως λαός- μας εμποδίζουν να αντιληφθούμε ότι υπάρχει κάτι σημαντικό που μας ...διαφεύγει. Ο εφιάλτης της γρίπης επέστρεψε.Η παγκόσμια απειλή έκανε την εμφάνιση της .

Ο χρόνος , ο τόπος , η πολιτικο-οικονομική κατάσταση και η πρωτόγνωρη ταχύτητα εξάπλωσης της γρίπης των χοίρων θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Ένα πέπλος μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το μέγεθος της επικινδυνότητας και τη δυναμική της εξάπλωσης της επιδημίας , που έχει κάνει την εμφάνισή της από τα τέλη Μαρτίου στο μεξικανικό έδαφος, προκαλώντας περισσότερους από 100 θανάτους.

Η κυβέρνηση του Μεξικού ματαίωσε κάθε δημόσια εκδήλωση, έκλεισε μουσεία, μπαρ και κάθε χώρο όπου θα μπορούσε να υπάρξει συνωστισμός, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάπλωση του ιού.
Εκατομμύρια Μεξικανοί, ιδίως στην πρωτεύουσα, παρέμειναν στα σπίτια τους, ή κυκλοφορούσαν με χειρουργικές μάσκες, ενώ δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού.

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι Μεξικανοί πέθαιναν για εβδομάδες πριν να ανιχνευθεί το ζωικό στέλεχος του ιού Η1Ν1, που το 1918 προκάλεσε το θάνατο 50 εκατομμυρίων ανθρώπων στην πανδημία της Ισπανικής γρίπης.
Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι ότι και στην περίπτωση της Ισπανικής γρίπης τα πρώτα θύματα ήταν μεταξύ 25 και 45. Τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων για τους ανθρώπους περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, ανορεξία, βήχα και πονόλαιμο.

Μέσα σε λίγα 24ωρα ο ιός εξαπλώθηκε και πέρασε τα σύνορα του Μεξικού.Στις ΗΠΑ, τα κρούσματα έφτασαν τα είκοσι.Οι αρχές κήρυξαν «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων σε πολίτες της χώρας.
Προχθές δόθηκε εντολή για κλείσιμο των σχολείων στις «πληγείσες» περιοχές των ΗΠΑ.Έκκληση για την αποφυγή του πανικού απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ταχύτατα ο ιός πέρασε στον Καναδά και στην Νέα Ζηλανδία. Στο Ισραήλ αλλά και στις πύλες της Ευρώπης , Γαλλία και Ισπανία υπάρχουν ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) παρακολουθεί στενά την ....«ασυνήθιστη για τη συγκεκριμένη εποχή δραστηριότητα της γρίπης», όπως τη χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του κα.Φ.Τσάιμπ.
Φόβους για εκδήλωση πανδημίας εκφράζουν ορισμένοι επιστήμονες.Μάλιστα υπάρχουν φωνές που επιμένουν ότι πρέπει τάχιστα ο Π.Ο.Υ να προβεί στην αλλαγή του σήματος κινδύνου που τώρα βρίσκεται στο επίπεδο 3 της κλίμακας κινδύνου, που ξεκινά από το νούμερο 1 και φτάνει έως το 6.

Γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι ο ιός που προκάλεσε τα κρούσματα στις ΗΠΑ ανήκει σε νέο τύπο που φέρει γονίδια από ιούς γρίπης των ανθρώπων, των χοίρων και των πτηνών.
«Εκτιμούμε ότι σε αυτό το στάδιο έχουμε μετάδοση και μεταξύ ανθρώπων.Επί του παρόντος δεν είμαστε σε θέση να συγκρατήσουμε αυτό τον ιό σε ένα μόνο μέρος.», δήλωσε στο Reuters η Δρ Αν Σούσατ των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Σοβαρότερα περιστατικά περιμένει και ο διευθυντής του CDC, Ρίτσαρντ Μπέσερ, ενώ ....απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Κλείνοντας υπενθυμίζω ότι το 2005 οι ερευνητές της ιατρικής σχολής Mount Sinai στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με το ....Ίδρυμα Παθολογίας του Αμερικανικού Στρατού , ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να ανασυνθέσουν, με την τεχνολογία της «αντίστροφης γενετικής» , τον ιό της Ισπανικής γρίπης του 1918 , από τα λείψανα ανθρώπων που είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της «Ισπανικής» γρίπης.

Τον ιό ο οποίος προσέβαλε το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού!


ΥΓ. Έτοιμος, αν παραστεί ανάγκη, να ....προετοιμάσει... μαζί με τους συνεργάτες του εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως ανέφερε ο Κεΐτζι Φουκούντα.
Σε επιφυλακή δηλώνουν και οι φαρμακοβιομηχανίες για να παρασκευάσουν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: