Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Το ΠΑΣΟΚ μας χαρίζει χασμουρητά… ο ΣΥΡΙΖΑ γέλιο…

Αργά το κατάλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης ότι βρισκόμαστε σε μα νέα εποχή, και η επικοινωνία έχει αλλάξει όρους. 
Το ΠΑΣΟΚ ήταν ανύπαρκτο κατά την προεκλογική περίοδο στις νέες λεωφόρους επικοινωνίας όπως το Twitter (Χ), το Facebook, το tik tok, κ.α. 
Το είχαμε εντοπίσει τότε από τούτη δω τη γωνιά.
Το ΠΑΣΟΚ επικοινωνιακά ήταν παλιακό, vintage στη γλώσσα της τωρινής εποχής. Πολιτευόταν με επικοινωνιακούς όρους προπερασμένης δεκαετίας. Χθες, ο νυν πρόεδρος το παραδέχτηκε, δηλώνοντας: «Δεν πέρασε το μήνυμά μας και το πρόγραμμά μας σε όσους ανθρώπους έπρεπε. Κατά την γνώμη μου έπρεπε να υπάρχει περισσότερη παρουσία στα μέσα, ισχυρή στρατηγική στα social media».
Κατά τη γνώμη του, λέει! Μα ποιος ήταν πρόεδρος τότε; Ο ίδιος που βασίστηκε μόνο στις... οργανώσεις, οι οποίες «άνοιξαν γραφεία σε όλη την Ελλάδα, όχι με χρήματα του ΠΑΣΟΚ αλλά των ίδιων», όπως είπε. Και όντως έτσι έγινε καθώς ο κόσμος που είχε μείνει στο ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με το κόμμα του. Άλλωστε με το ισχνό του ταμείο το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να τις χρηματοδοτήσει.

Ως εδώ όλα καλά. Αλλά δεν χρειάζονταν οι γενναίες ρητορικές εξάρσεις όπως «η δύναμή μου είναι το ΠΑΣΟΚ και όχι οι βαρόνοι του χρήματος ή τα συμφέροντα». Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει και πώς το λέει. Το ΠΑΣΟΚ συνδέθηκε στην κοινή γνώμη με τη διαπλοκή, γεγονός που το εκμεταλλεύτηκαν με μεγεθυντικό φακό, δηλαδή ανοίκεια,  τα αντίπαλα κόμματα.
Πάντως, αυτή την στιγμή εκπέμπουν πολιτικό πολιτισμό με τις εσωτερικές τους διεργασίες. Και δεν νομίζουμε ότι το κάνουν για   να δείξουν τα καλά παιδιά του πολιτικού συστήματος ή για να αντιπαρατεθεί η συμπεριφορά τους  με το τουρλουμπούκι του ΣΥΡΙΖΑ (τελευταίο επεισόδιο η προτροπή Κασσελάκη στη Νοτοπούλου να πάει στη Δικαιοσύνη για το μπούλινγκ που καταγγέλλει).
Μάλλον πηγάζει από τη θεσμική κουλτούρα τόσων χρόνων διακυβέρνησης, που διαμόρφωσε τις αντίστοιχες συμπεριφορές. Εκ των πραγμάτων όμως, η συντεταγμένη πορεία προς την εκλογή προέδρου συγκρίνεται με την αφασική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ και τις τραγελαφικές στιγμές που χαρίζει στο φιλοθεάμον κοινό.
Εάν επαληθευτούν και οι ελπίδες των Πασόκων για αριθμό ψηφοφόρων που θα υπερβεί τον αριθμό των εκλογών του 2021 (270.000), θα εμπεδώσει στην κοινή γνώμη ότι αποτελεί τον σοβαρό θεσμικό αντίπαλο της ΝΔ. Άλλωστε, στο peak του ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Τσίπρας ψήφισαν 170.000 μέλη, με τα 110 χιλιάδες να είναι νέα.

Τις θέσεις των υποψηφίων θα τις μάθουμε, όσο τις μάθουμε, στο ντιμπέϊτ στις 24 Σεπτεμβρίου από την ΕΡΤ-1. Θα είναι κάπως πιο ελεύθερη διαδικασία από τα συνήθη αρτηριοσκληρωτικά ντιμπέϊτ που γνωρίζουμε, αλλά ο μεγάλος αριθμός των έξι υποψηφίων, δεν θα βοηθήσει τη διαδικασία.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Οικονομία, Κοινωνικό Κράτος, Περιφερειακή Ανάπτυξη / Εξωτερική πολιτική/ Κλιματική Αλλαγή,  Ανθεκτικότητα / Θεσμοί, Κράτος, Αυτοδιοίκηση /Το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό περιβάλλον. Θα υπάρξει και ειδική ενότητα για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά.
Πάντως, θεωρούμε… ανυπόμονη την κριτική που γίνεται ότι κατά τις ομιλίες στους στην Κ.Ε. δεν μάθαμε τις θέσεις τους για την Ευρώπη και.. τα παγκόσμια  προβλήματα. Σε κομματικό ακροατήριο μιλούσαν για εσωκομματικές εκλογές, δεν θα έλυναν τα προβλήματα του πλανήτη.
Εμπλοκή παρουσιάστηκε για τη διαδικασία των «follow up», που σημαίνει ερωτήσεις  και παρεμβάσεις των υποψηφίων προς τους συνυποψήφιούς τους και με τη δυνατότητα απάντησης. Συμφώνησαν οι πέντε, διαφώνησε η πλευρά Ανδρουλάκη.
Δεν έχουν σημασία για τον αναγνώστη οι λεπτομέρειες. Αυτές όμως έφεραν την κόντρα, με την πλευρά Δούκα να ισχυρίζεται ότι οι προτάσεις Ανδρουλάκη θα μετατρέψουν  την προσπάθεια συζήτησης σε χάος και μάλιστα ετεροχρονισμένο.
Η πλευρά Ανδρουλάκη απάντησε ότι οι προτάσεις της (δυνατότητα δίλεπτου απευθείας διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων) ταυτίζεται με τα ντιμπέιτ που έχουμε παρακολουθήσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις προκριματικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κατηγορεί τον Δούκα για προσπάθεια τεχνητής πόλωσης.
Θα περιμένουμε το ντιμπέιτ μπας και γλυτώσουμε... το χασμουρητό από την προεκλογική περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Καλός ο πολιτικός πολιτισμός, αλλά πρέπει να ανάψουν και λίγο τα αίματα!  

Χθες συνεδρίασε και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έλαβε οριστικές αποφάσεις για τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρούν οι  υποψήφιοι πρόεδροι. Κατά τη διάρκειά της, διοχετεύτηκε ότι «Προβληματίζει την Π.Γ. το ενδεχόμενο εκφυλισμού της προεδρικής εκλογής». Ενώ ως τώρα δεν έχει καθόλου, μα καθόλου, εκφυλιστεί!

Να’ ναι καλά. Το ΠΑΣΟΚ μας χαρίζει  χασμουρητά, ο ΣΥΡΙΖΑ γέλιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: