Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Στεγαστική κρίση και στήριξη ευάλωτων στο επίκεντρο της κυβέρνησης

Στην προώθηση σειράς πολιτικών με ευθεία αντανάκλαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων, επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, με τα συναρμόδια υπουργεία να επεξεργάζονται λύσεις με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. 
Χρονικός ορίζοντας για τη διαμόρφωση μιας πλήρους κοινωνικής ατζέντας τίθεται πλέον η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση και το δημογραφικό, αναμένεται να αποτελέσουν κεντρικούς πυλώνες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων. Υπό αυτή την έννοια, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας μπαίνει σε «πρώτο πλάνο».
Το στεγαστικό πρόβλημα αναβαθμίζεται το τελευταίο διάστημα σε απόλυτη προτεραιότητα για... το Μέγαρο Μαξίμου. Μαζί με προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω Νοικιάζω», σε φάση υλοποίησης έχει εισέλθει πλέον και το πρόγραμμα «Κάλυψη», που αφορά πολίτες σε 44 Δήμους της χώρας, με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους, οι οποίοι αναμένεται να διευκολυνθούν στην εξεύρεση στέγης για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ήδη, αιτήσεις για τη συμμετοχή στο εν λόγω μπορούν να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στο Δήμο Αθηναίων, μετά τη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 21,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ακίνητα, που θα ενταχθούν στο «Κάλυψη» θα διατεθούν σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Επιπλέον μοριοδότηση θα υπάρξει για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ,  γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς τα παιδιά τους και άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις στις αυξημένες τιμές των ενοικίων και τη δυσκολία απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να δοθεί συνέχεια στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με διεύρυνση, μάλιστα, των ηλικιακών κριτηρίων, ώστε να συμπεριληφθούν και οι πολίτες 40-50 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, από το 2022 για τη στεγαστική πολιτική έχουν διατεθεί 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που αφορά στην εκταμίευση δανείων για να αποκτήσει ένας νέος, ηλικίας έως 39 ετών σπίτι, έχουν εγκριθεί έως σήμερα 6.704 δάνεια και αναμένεται να φτάσουν έως το τέλος του χρόνου τα 9.154, αριθμός, που αντιστοιχεί σε 20 με 25 χιλιάδες νοικοκυριά ή μεμονωμένα άτομα. Στόχος είναι πλέον η εξεύρεση άλλων 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να επιτευχθεί η διεύρυνση των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη, περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται το χρόνο σε προγράμματα ενίσχυσης ατόμων με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γυναικών που έμεναν σε ξενώνα και το κράτος ανέλαβε την πληρωμή του ενοικίου τους, άστεγους πολίτες, στους οποίους δίνονται διαμερίσματα ή βρίσκονται σε επισφαλή στέγαση, ενώ 28 εκατομμύρια το μήνα διατίθενται σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος στέγασης.

Την ίδια ώρα, με το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό να βρίσκεται προ των πυλών, το υπουργείο προχωρά σε εξειδίκευση των μέτρων, που θα παρουσιαστούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Η επί της ουσίας εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά μέτρα και αναμένεται να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει.

Στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, παραμένει το ζήτημα των υψηλών τιμών τόσο στα σούπερ μάρκετ, όσο και στο ρεύμα, που ακολουθεί την ανιούσα. Έχοντας ήδη ανακοινώσει νέες επιδοτήσεις για τον Αύγουστο, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τις δυνατότητες, που υπάρχουν, αν οι ανοδικές τάσεις συνεχιστούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά, με στόχο την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. 

Από το κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η μοναδική μόνιμη απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις είναι η αύξηση των εισοδημάτων, που αποτελεί κεντρικό πυλώνα των κυβερνητικών στοχεύσεων για την τετραετία, την ώρα, που οι υψηλές τιμές στην ενέργεια πυροδοτούν και την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: