Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Το πρώτο σοβαρό «καμπανάκι» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Εάν η αρχαία ρήση ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» έβρισκε εξ ορισμού εφαρμογή στην πολιτική σκηνή, τότε πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είχε από σήμερα κερδίσει την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία της χώρας.
Όμως στην σκληρή πολιτική καθημερινότητα η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. «Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα», η οποία κανείς δεν γνωρίζει το πού μπορεί να σε οδηγήσει. Η συμπλήρωση των πρώτων εκατό ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη αφήνει στην πλειοψηφία της κοινωνίας μια θετική γεύση.
Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι παραδέχονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχθηκε, τους... πρώτους τρεις μήνες που βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, έτοιμος να ασκήσει τη διακυβέρνηση. 
Η επιλογή προσώπων, τις οποίες ουδείς περίμενε στο υπουργικό του συμβούλιο, σε συνδυασμό με στοχευμένες επιλογές αναμφίβολα έδωσαν στον πολίτη την αίσθηση του διαφορετικού, στοιχείο που είχε ανάγκη η κοινωνία.
- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.
- Ο δανεισμός εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο
- Ο δανεισμός με επιτόκιο 1,5%, για δεκαετές ομόλογο, ενώ το επιτόκιο ήταν 3,9% λίγους μήνες πριν.
- Η μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος κατά 22% μεσοσταθμικά.
- Η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων είναι μερικά από τα θετικά στοιχεία της πρώτης περιόδου.

Η αποδοχή των πρώτων κυβερνητικών επιλογών αποτυπώθηκε και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τις εθνικές εκλογές με πιο πρόσφατη αυτή της Opinion όπου η πλειοψηφία των πολιτών είπε «ναι» στις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στην οικονομία, στη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και στην προανακριτική επιτροπή για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Κάπου εδώ ο μήνας του μέλιτος μοιάζει να τελειώνει και αρχίζουν τα δύσκολα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πιο σημαντικό θέμα στο οποίο καλείται ήδη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει είναι αυτό του μεταναστευτικού. 
Η αύξηση των προσφυγικών ροών τους τελευταίους μήνες αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα πως η χώρα μας εξαρτάται από τις επιλογές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Το χειρότερο μάλιστα για την Ελλάδα είναι ότι μέχρι στιγμής και οι ευρωπαίοι εταίροι δε δείχνουν ουσιαστική διάθεση να μοιραστούν το «βάρος» της αύξησης των ροών.
Σε κάθε περίπτωση το πώς θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό το τόσο πολύπλοκο όσο και ευαίσθητο ζήτημα μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για την νέα κυβέρνηση. 
 Ήδη οι πρώτες ενδείξεις ότι το μεταναστευτικό θα αποτελέσει «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης αρχίζουν και έρχονται στο φως. Στην δημοσκόπηση της Opinion το 63,2% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.

Ο πρωθυπουργός πάντως δείχνει να έχει λάβει τα μηνύματα, με την σχετική απάντηση στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντέννα να είναι ενδεικτική.
«Στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, μεταναστευτικού-προσφυγικού βρεθήκαμε απευθείας σε πολύ αυξημένες ροές και έπρεπε πολύ γρήγορα να σχεδιάσουμε μία διαφορετική πολιτική από αυτή την οποία όχι δεν είχαμε προγραμματίσει, αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε πιο γρήγορα αυτό το οποίο λογαριάζαμε ότι θα είχαμε περισσότερο χρόνο να υλοποιήσουμε. Θα το κάνουμε. Θα προσαρμοστούμε. Η πολιτική, ξέρετε, είναι η προσαρμογή στο απρόοπτο. Μας έτυχε αυτή η κρίση» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Αν και όλοι αντιλαμβάνονται ότι μία νέα κυβέρνηση διαθέτει πάντα πίστωση χρόνου , το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες κυρίως των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου δε δείχνουν πρόθυμοι να περιμένουν πολύ. Πρόκειται για μία παράμετρο, την οποία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γιάννης Τρουπής
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: