Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ερμηνεύουν εκχυδαϊστικά και το σύνταγμα

Η ψήφος των αποδήμων ήταν διαχρονικό αίτημα των ομογενειακών οργανώσεων αλλά και της Αριστεράς, και δη της λεγόμενης ανανεωτικής. 
Είναι αυτή που τώρα αντιδρά ολοκληρωτικά στην πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει το δικαίωμα, και όχι να αποδώσει νέο, στους ομογενείς.
Αφορά αυτούς που όπως έχει ειπωθεί κατά κόρον, μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν κανονικά, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους... Ευχέρεια που παρέχουν όλες σχεδόν οι χώρες της Δύσης, ακόμη και οι φρέσκιες και άπειρες στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, όπως οι χώρες του πρώην υπαρκτού (χθες ψήφισαν οι Πολωνοί από όλα τα σημεία του πλανήτη που βρίσκονταν).

Γράφει το άρθρο 51, παρ. 4: «Οι βουλευτικές εκλογές διενεργούνται ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Επικράτεια. Νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια».
Πώς ερμηνεύει την συνταγματική επιταγή ο νεοπροσύλητος στον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, που εκφράζει όμως τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι ο ειδικός εισηγητής;
Γράφει στο facebook
«Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια οργανωμένη προσπάθεια, προκατασκευασμένη στα παρασκήνια όπου συντονίζεται η συνεξαρτόμενη οικονομική και πολιτική ολιγαρχία. Στόχος της προσπάθειας αυτής - όπως είχε κατά λάθος αποκαλύψει ο κ. Βορίδης – είναι να ληφθούν όλα τα κατάλληλα «θεσμικά μέτρα» προκειμένου να μην κυβερνήσει η προοδευτική παράταξη (…) Γι’ αυτό όσα κόμματα ή βουλευτές συμφωνήσουν με τον κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδίου Βορίδη»!
Και συνεχίζει κανακεύοντας αυτιά, και καταργώντας την ισότητα της ψήφου: «επιχειρούν να περιορίσουν τη βαρύτητα τη ψήφου των Ελληνίδων και των Ελλήνων που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας».
Είναι… προφανές, ότι οι ομογενειακές οργανώσεις, η Αριστερά (και ο νομοθέτης), δεν ήταν εδώ και σαράντα χρόνια από θέση αρχής υπέρ της ψήφου των αποδήμων. Γνώριζαν ότι κάποτε ένα κόμμα υπό τον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία, ο γιος του Μητσοτάκη θα γινόταν Πρωθυπουργός, και κατά προτροπή του ακροδεξιού Βορίδη θα ελάμβανε τα «κατάλληλα θεσμικά μέτρα» (θα εφάρμοζε το Σύνταγμα δηλαδή), «για να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη»!

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Κατρούγκαλος στη Realnews αποφαίνεται ότι « η ΝΔ έχει μια σαφή πρόθεση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος», και διερωτάται και αυτός «γιατί επί σαράντα χρόνια δεν ρύθμισαν το θέμα;».
Είναι βάσιμες και δικαιολογημένες εν πολλοίς οι αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως το «σαράντα χρόνια κυβερνούσατε γιατί δεν το κάνατε». Και δικαίως επισημαίνουν την ευθύνη των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων που ήσκησαν εξουσία. Επίσης ουδείς μπορεί να αντιλέξει με απόλυτο τρόπο ότι η απόφαση της ΝΔ στερείται σκοπιμότητας, καθώς στο εξωτερικό έχει παραδοσιακούς ψηφοφόρους εν συγκρίσει με τον νεότευκτο ΣΥΡΙΖΑ .
Όμως οι αιτιάσεις αυτές είναι δευτερεύουσες και «περιφερειακές», δεν δικαιολογούν την καταπάτηση των διαχρονικών αρχών της αριστεράς. Πολύ περισσότερο που αλλοιώνουν το σύνταγμα, με εκχυδαϊστικές ερμηνείες.

Το τρωτό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι όποια σκοπιμότητα και να κρύβει η κίνηση Μητσοτάκη, αυτή είναι εναρμονισμένη με την θεσμικότητα. 
Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνει την ερμηνεία του συντάγματος, ενώ παράλληλα διαχωρίζει τους ψηφοφόρους σε κατηγορίες. 
Ο Τσίπρας στην Αστόρια δήλωνε στους μαθητές πόσο «πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς ότι Έλληνες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς κρατούν την Ελλάδα βαθιά μες στην ψυχή τους, την νοιάζονται ίσως και περισσότερο από εμάς που μένουμε στην Ελλάδα», και τώρα με την καθολική του άρνηση να λέει στους ομογενείς είστε δεξιοί ,αντιδραστικοί, αντιτίθεμαι στο δικαίωμά σας, και - διά του Ραγκούση - η ψήφος σας δεν έχει την ίδια βαρύτητα με τους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας!
Θα μπορούσε να συναινέσει θέτοντας αυστηρότερα κριτήρια. Πχ. Να ταυτιστεί με το ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο, ενώ τα 30 χρόνια απουσίας του αποδήμου ψηφοφόρου που θέτει ως όριο το ΚΚΕ, να τα μειώσει στα 10. Και αν δεν εισακούετο να βρει πρόσχημα να μην συναινέσει. Αν δεν το κάνει δεν είναι ουσιαστικά για την ψήφο των αποδήμων αυτή καθεαυτή, αλλά γιατί θέλει να επιδοθεί σε μετωπική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Όχι σε όλα!.
Έτσι όμως απομονώνεται και εξωθείται ακόμη περισσότερο από το Κέντρο που εποφθαλμιά, αφήνοντας χώρο στον Μητσοτάκη. Ειδικά όταν από θέση αρχής συνηγορούν όλοι στη βασική πρόταση, θέτοντας ο καθένας τους όρους του, δεν γίνεται ο άλλος πόλος. Γίνεται ο αποσυνάγωγος.

Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: