Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

«Δείχνει» συμφωνία με ΚΚΕ ο Μητσοτάκης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (Βίντεο)


Εφικτή δείχνει να είναι η συμφωνία και με το ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού μετά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω ως προς την επιστολική ψήφο. 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην Τουρκία προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των κυρώσεων από την Ε.Ε. για τις παραβιάσεις στην Κύπρο, ενώ ανέφερε πως πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Συρία που οδηγούν και στην αναβίωση του ISIS.
Η παροχή ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού αποτελεί προτεραιότητα για...

τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το έδειξε με την πρωτοβουλία που έλαβε και συνάντησε τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων ακούγοντας τις θέσεις τους και συζητώντας στο πλαίσιο της συναίνεσης που απαιτείται για να γίνει πράξη, δεδομένου ότι βάσει του συντάγματος απαιτούνται οι ψήφοι από τουλάχιστον 200 βουλευτές.
Στο πλαίσιο αυτό, στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά αποκάλυψε, με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο, ότι η πλειοψηφία αυτή είναι απολύτως εφικτή.
“...Όποιος είναι εγγεγραμμένος στο εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δε θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όλων όσοι ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές» δήλωσε προσθέτοντας ότι 
«Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία».
«Το κάνω» πρόσθεσε «γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα».
Μάλιστα χαρακτήρισε αυτή την πολιτική «ταξική» υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «βαθιά ταξική πολιτική. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα δεν μπορούν να επιστρέψουν και δεν συμμετέχουν».
Ο κ.Μητσοτάκης δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω από την πρόταση του και η εκλογική διαδικασία να γίνεται με κάλπες στα προξενεία, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να βρεθεί κοινός τόπος και με το ΚΚΕ, το οποίο έχει κόκκινη γραμμή την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που διαμένουν έξω από τα σύνορα στα προξενεία και όχι μέσω της επιστολικής ψήφους.
Εφόσον αυτό τελικώς γίνει πράξη, τότε η αναγκαία πλειοψηφία μπορεί να αγγίξει και τους 214 ψήφους, βάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό περιθώριο, αν και σε αυτό το σημείο ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα οι ψήφοι να γίνουν 300».

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός ενόψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ έδωσε το στίγμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας. Έχω ήδη καταδικάσει με σκληρά λόγια την Τουρκική εισβολή. Συντασσόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας διακοπή εχθροπραξιών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουμε μια περίπλοκη κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη και δυστυχώς να ξαναδώσουν οξυγόνο στον ISIS και στα ακραία τρομοκρατικά στοιχεία τα οποία είχαν ηττηθεί στο πεδίο των μαχών με τους Κούρδους πρωτεργάτες σε αυτή τη μάχη».

«Άρα» σημείωσε «η Ευρώπη πιστεύω ότι συνολικά στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη συνολικά στη Σύνοδο θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο. Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί. Οι κυρώσεις ήδη δρομολογούνται στο ζήτημα της Κύπρου και στο θέμα της Συρίας εξετάζεται και θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία»

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι στο μυαλό του είναι η εξάντληση της τετραετίας, όμως δεν άφησε πολλά περιθώρια για το τί θα συμβεί εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

«Στόχος μου είναι η 4ετία» είπε υπογραμμίζοντας πως «δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού, Δε θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου οι επόμενες εκλογές θα είναι δίπλες»

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση τεχνοκρατών σε θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών τόνισε τη χρησιμότητα αυτής της απόφασης προσθέτοντας πως μέσα από αυτή τη διαδικασία «μπορέσαμε και φέραμε μέσα στην Κυβέρνηση ανθρώπους οι οποίοι δύσκολα θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική Δημοκρατία, στο ελληνικό κράτος, στο ελληνικό δημόσιο, πολλοί εκ των οποίων ήρθαν από το εξωτερικό. Άφησαν πολύ καλά πληρωμένες δουλειές και καλές καριέρες για να υπηρετήσουν τη χώρα τους».

«Λέμε συχνά: "Πού είναι τα νέα πρόσωπα στην πολιτική;". Όταν φέρνουμε νέα πρόσωπα στην πολιτική μας λένε: "Μα, είναι τεχνοκράτες. Γιατί τους φέρατε;". Αφήστε, λοιπόν, να κριθούμε εκ του αποτελέσματος, αν και πιστεύω ότι η κοινωνία είδε θετικά αυτό το μείγμα το οποίο πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής δουλεύει μια χαρά» κατέληξε.
Του Γιάννη Κ. Τρουπή
liberal.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια: