Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Μυρίζουν εκλογές;

Η κυβέρνηση μπορεί να διατείνεται ότι εκλογές θα γίνουν το 2019, ωστόσο στο παρασκήνιο φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγεί την χώρα στην κάλπη αρκετά νωρίτερα. 
Τα «σημάδια», σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, είναι αρκετά, με δεδομένο ότι το Μέγαρο Μαξίμου πιέζεται (και) από το Σκοπιανό. 
Ο Πάνος Καμμένος, όπως προκύπτει από...
τη χθεσινή συνεδρίαση του κόμματος, φαίνεται ότι έχει πάρει απόφαση να πει –με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο- «όχι» στον όρο «Μακεδονία», κάτι που σημαίνει ότι ακόμα κι αν υπερψηφιστεί η πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση, το πολιτικό πρόβλημα θα είναι υπαρκτό. 
Την ίδια ώρα, όσο κι αν επιθυμεί ο Α. Τσίπρας να πάρει «βελούδινο» διαζύγιο από το Πάνο Καμμένο, αυτή την στιγμή δεν μπορεί να βρει «διαθέσιμο» εταίρο. 
Η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι μια συνεργασία θα είναι εφικτή μόνο μετά από εκλογές, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ορθά κοφτά «όχι». 
Η επιλογή Λεβέντη ούτε καν ως ανέκδοτο δεν θέλει να την ακούει ο πρωθυπουργός.
Ένα ακόμη «σημάδι» είναι η οικονομία. 
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει στη λεγόμενη «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια, κάτι που δύσκολα θα γίνει πραγματικότητα. Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αποσαφήνισε ότι θα υπάρχει  «μεταμνημονιακή εποπτεία». Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι  «υπάρχει το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από τον ESM και αυτό θα συμβαίνει για πολλά χρόνια ακόμα. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., υπόκειται στο πλαίσιο επιτήρησης της Ε.Ε. όσον αφορά τα δημοσιονομικά της: τη διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας και τις ετήσιες συστάσεις που κάνει η Επιτροπή σε όλα τα κράτη-μέλη». Με άλλα λόγια, αποδόμησε το συνολικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, εμποδίζοντας τον ουσιαστικά επικαλείται την καθαρή έξοδο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες,  βαθιά πεποίθηση της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστική Γραμματείας ήταν ότι δεν προλάβει να έρθει το Σκοπιανό στη Βουλή, οπότε να χρειαστεί το κόμμα ψηφίσει. 
Αυτό πολλοί το ερμήνευσαν ως μια προαναγγελία πολιτικών εξελίξεων πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τη δεδομένη στιγμή, όπως παραδέχονται συνεργάτες του,  έχει τη δυνατότητα να χτίσει ένα αριστερό προφίλ (ακόμα κι αν η οποιαδήποτε λύση δεν προχωρήσει), με το οποίο θα συσπειρώσει τη βάση του κόμματός του, παρά τα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει την προηγούμενη τριετία. Όσο, δε, αφήνει τον χρόνο να περνάει τόσο περισσότερο αδειάζει το πορτοφόλι των Ελλήνων, ενώ τα ήδη ψηφισμένα μέτρα κάνουν την… εμφάνισή τους.
Γίνεται, λοιπόν, εμφανής ο λόγος που οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν στο τραπέζι την λύση των εκλογών, την οποία επεξεργάζονται. Οι ίδιοι, μάλιστα, θεωρούν ότι πλέον ο χρόνος δεν λειτουργεί προς όφελός του, αλλά ως …βαρίδι.


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: