Ο Γιάννης Στουρνάρας τρέμει στην ιδέα ότι οι Συριζαίοι παρέα με τους ΑΝΕΛίτες θα αρπάξουν το αποθεματικό των 18 δις ευρώ που θα σχηματισθεί ως κεφάλαιο για την μετά την 20η Αυγούστου έξοδο στις αγορές και θα το γλεντήσουν για τα καλά με Ferrari, Lamborghini, Maserati, πορσικά, γκόμινες και γλυκιά ζωή.
Αυτό που με αδημονία περιμένουν οι συριζαίοι το γνωρίζει πολύ καλά ο Γιάννης Στουρνάρας και αυτό δεν είναι άλλο από το να βουτήξουν άνετοι στο μέλι στα δύο χρόνια που απομένουν ως τις εκλογές...
Αυτό που με αδημονία περιμένουν οι συριζαίοι το γνωρίζει πολύ καλά ο Γιάννης Στουρνάρας και αυτό δεν είναι άλλο από το να βουτήξουν άνετοι στο μέλι στα δύο χρόνια που απομένουν ως τις εκλογές...
Σου λένε εμείς βγάλαμε την Ελλάδα από τα Μνημόνια (απίδια μάντολες με 350 δις χρέος) είναι ώρα να πάρουμε κι εμείς το δώρο μας.
Ο Στουρνάρας λοιπόν που γνωρίζει την ψυχολογία τους θέλει αυτά τα 18 του αποθεματικού να βρεθούν στον έλεγχο της ΤτΕ και όχι στον έλεγχο των συριζαίων απάτσι και του Ρουβίκωνα. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Capital.gr η “πηγή” της νέας έντασης Στουρνάρα-κυβέρνησης έχει να κάνει, με μία παλαιότερη “ιδέα” για το πως θα πρέπει να διαχειρισθεί το ΥΠΟΙΚ (και ο ΟΔΔΗΧ) το αποθεματικό των 18 δισ. ευρώ που θα σχηματισθεί ως εγγυητικό κεφάλαιο για την μετά την 20η Αυγούστου έξοδο στις αγορές.
Στο μνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η χώρα τα κεφάλαια που συγκεντρώνει το ΥΠΟΙΚ και αφορούν στο χρέος “αποθηκεύονται” σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ. Η απόδοση όμως του λογαριασμού αυτού είναι πολύ χαμηλή, με αποτέλεσμα να θεωρείται αντιπαραγωγική η διατήρηση τόσο υψηλού αποθεματικού στον λογαριασμό αυτό. Χαρακτηριστικό της προβληματικής αυτής είναι ότι το ΥΠΟΙΚ δεν ήταν ιδιαίτερα “ενθουσιασμένο” με την εκταμίευση 9 περίπου δισ. ευρω όπως αρχικά είχε σχεδιασθεί μετά την τρίτη αξιολόγηση, καθώς ένα τέτοιο ποσό δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και “κοστίζει” η ανενεργή διατήρησή του παρά το πολύ χαμηλό επιτόκιο του δανείου. Έτσι ο αρχικός σχεδιασμός περιορίσθηκε στα 6,7 δισ. ευρώ.
Η “ιδέα” που είχε κατατεθεί από τις αρχές σχεδόν του 2017 όσον αφορά το θέμα του “μαξιλαριού” είναι ένα μέρος του, αυτό που θα συγκεντρώνεται “αυτόνομα” από τις αγορές και το οποίο ασφαλώς έχει υψηλότερο επιτόκιο, να κατατίθεται με την λογική της ενεργού διαχείρισης στις τράπεζες με περισσότερο αποδοτικό τρόπο και να υπερ-καλύπτει έτσι το κόστος διατήρησής του. Αυτό θα ενισχύσει απότομα την καταθετική βάση των τραπεζών μειώνοντας δραστικά την εξάρτησή τους από τον δανεισμό της ΕΚΤ (μέσω των ελληνικών ομολόγων που καταθέτουν αυτές σαν εγγύηση – waiver).
Άλλωστε όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, αλλά με αντίθετες λογικές, το waiver (κατ’ εξαίρεση χρηματοδότηση με εγγύηση ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ) δεν θα μπορεί να συνεχισθεί μετά την 20η Αυγούστου καθώς θα πάψει η ισχύς του τρίτου προγράμματος που αποτελεί την εγγύηση για το waiver… Οι υποστηρικτές της “ιδέας” της κατάθεσης των αποθεματικών από τις εκδόσεις στην ΤτΕ υποστηρίζουν ότι έτσι μπορεί να ξεπερασθεί η ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας μέσω δανεισμού από την ΕΚΤ. Για το θέμα αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι “μίλησαν” ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Χουλιαράκης πρόσφατα στον κ. Ντράγκι, αλλά δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό το δικό του σχόλιο.
Μπάχαλο δηλαδή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου