Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

The Guardian: Επαναπατρίζεται ο Κωνσταντίνος

greece former king constantine
King Constantine of Greece with his wife, Queen Anne-Marie
Photograph: Stefan Rousseau/PA

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και η σύζυγός του Άννα - Μαρία αποφάσισαν να μετακομίσουν μόνιμα στην Αθήνα, ενώ ο γιος του Νικόλαος μαζί με τη σύζυγό του Τατιάνα ήδη έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα εδώ και μήνες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, επικαλούμενη μέλος του μικρού κύκλου των φιλοβασιλικών στη χώρα...

Η Guardian, στο κυριακάτικο δημοσίευμα, αναφέρει ότι ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ φέρεται να ενοικιάζει το διαμέρισμα της κόρης του Ανδρέα Παπανδρέου,  του σοσιαλιστή ηγέτη «που προκάλεσε τόση θλίψη στον πατέρα του».
 
Για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο εκθρονισμένος μονάρχης, μετά από 46 χρόνια στην εξορία, καταπλήσσει τους Έλληνες και τους περισσότερους συγγενείς του, με «την επανεγκατάστασή του στην πρωτεύουσα όπου γεννήθηκε και πήγε σχολείο». 
 
Η Guardian αποδίδει την απόφαση του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στη ραγδαία αύξηση των τιμών των ακινήτων στο Λονδίνο. 
 
Επισημαίνει ότι το 2013 ο πρώην μονάρχης πούλησε την έπαυλή του στο βόρειο Λονδίνο όπου διέμενε τα τελευταία 30 χρόνια έναντι 9,5 εκατ. στερλινών. Στον αντίποδα, οι τιμές ακινήτων στην Αθήνα έχουν μειωθεί δραματικά, με τις γκαρσιονέρες  στο κέντρο της πρωτεύουσας να πωλούνται έναντι 6.000 ευρώ, πολύ φθηνά σε περίπτωση που ενδιαφερόταν ο τέως βασιλιάς να αποκτήσει μία από αυτές.
 
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει εκφράσει τη νοσταλγία του για την Ελλάδα, παραθέτοντας και τη δήλωσή του, πριν από περίπου μία δεκαετία, ότι ήταν έτοιμος να επιστρέψει στη χώρα και πως για πολλά χρόνια είχε ζήσει τον δικό του Γολγοθά. 
 
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η εκθρόνισή του με δημοψήφισμα το 1974, αλλά και η αφαίρεση της ελληνικής υπηκοότητάς του, είκοσι χρόνια αργότερα, από την τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση. Τονίζεται επίσης, ότι εκτός από ανεπιθύμητος στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ το 1994 υπέστη «το ταπεινωτικό πλήγμα να δει τα παλάτια του και τα άλλα βασιλικά κτήματα να απαλλοτριώνονται». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγε ο πρώην μονάρχης «έκανε λίγα για να τον ανακουφίσει από τα δεινά του» αφού ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια αποφάνθηκε ότι το ελληνικό κράτος έπρεπε να τον αποζημιώσει με ένα μικρό τίμημα από τα 320 εκατ. στερλίνες που διεκδικούσε ως αποζημίωση.
 
Η Guardian εκτιμά ότι είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί χαλαρά από την Αριστερά η επιστροφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ στην Ελλάδα, η οποία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση για έκτη χρονιά, με την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ. Σημειώνει ότι περίπου 300.000 Έλληνες, στην πλειονότητά τους επαγγελματίες με υψηλά προσόντα, έχουν φύγει στο εξωτερικό από την έναρξη της κρίσης.
   
Rhoto: King Constantine of Greece with his wife, Queen Anne-Marie at their former home in north London in 2000. 
Photograph: Stefan Rousseau/PA
Πηγή: enet.gr, The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: