Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Πράσινο Θερμοκήπιο

Στην κατασκευή ενός πρότυπου μεσογειακού θερμοκηπίου, φιλικού προς το περιβάλλον, με την ονομασία "Πράσινο Θερμοκήπιο", στοχεύει σχετική πρόταση που υπέβαλε το Επιμελητήριο Τρικάλων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η πρόταση του Επιμελητηρίου Τρικάλων αφορά την κατασκευή ενός πρότυπου, ερευνητικού θερμοκηπίου για πιστοποιημένη συμβατική ή/και ολοκληρωμένη βιολογική- κατά κύριο λόγο- παραγωγή και συσκευασία λαχανικών και ανθοκομικών προϊόντων. Το θερμοκήπιο θα διαθέτει σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα κλιματισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, χρήσης Α.Π.Ε., υδροπονίας, συσκευασίας και συντήρησης προϊόντων.
Όσον αφορά την υλοποίηση της πρότασης, επισημαίνεται πως στην περιοχή της Θεσσαλίας υπάρχει τόσο το νεοσύστατο Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ), που μπορεί να αναλάβει το ερευνητικό τμήμα του έργου όσο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με εξειδικευμένα εργαστήρια (π.χ Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος), που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στις δράσεις εκπαίδευσης.
Η πιλοτική εφαρμογή του έργου θα γίνει στα Τρίκαλα, με δεδομένο- μεταξύ άλλων- ότι ένα μεγάλο τμήμα της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, σήμερα, παράγεται στη Θεσσαλία (ΑΕΠ από την πρωτογενή παραγωγή =15% του συνολικού, 30% του εργατικού δυναμικού εργάζεται στον πρωτογενή τομέα), ενώ στην περιοχή αυτή, παράλληλα με την πρωτογενή παραγωγή, έχει αναπτυχθεί μια σημαντική μεταποιητική βιομηχανία γεωργικών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: