Η πολιτική ομιλία Δασκαλόπουλου και η απάντηση του υπουργού Οικονομικών
Η ώρα ήταν περίπου επτά το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μόλις προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», επιστρέφοντας από τη Στοκχόλμη, όπου ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε επίσημη συνάντηση με τον σουηδό ομόλογό του Φρέντρικ Ράινφελντ . Ο κ. Καραμανλής δεν έδειχνε να βιάζεται και ήταν αρκετά χαλαρός. Εξάλλου είχε αποφασίσει να μην παραστεί και να μη μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Παρά την προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνεργάτες του για να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Σουηδία, ώστε να προλάβει ο κ. Καραμανλής να δώσει το «παρών» στη συνέλευση του ΣΕΒ, η είδηση για τα όσα είπε ο πρόεδρός του κ. Δ. Δασκαλόπουλος , άλλαξε τον σχεδιασμό.
«Σήμερα όσοι θέλουν και μπορούν, βλέπουν τις προοπτικές τους να παραγράφονται» ήταν μία από τις φράσεις του κ. Δασκαλόπουλου που ενόχλησαν προσωπικά τον κ. Καραμανλή, αφού τόσο από τον ίδιο όσο και από συνεργάτες του ερμηνεύτηκε ως αιχμή για το κλείσιμο της Βουλής, ενώ αρνητικά σχόλια προκλήθηκαν για άλλες αναφορές του προέδρου του ΣΕΒ. Η απόφαση του Πρωθυπουργού να μην παραστεί στη συνέλευση των βιομηχάνων ήταν επί της ουσίας ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας και ενόχλησης προς την ηγεσία του ΣΕΒ, η οποία με τη στάση της το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει αρνητικά αντανακλαστικά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η παρέμβαση του κ. Δασκαλόπουλου δεν έμεινε αναπάντητη και η κυβέρνηση απάντησε με την αυστηρή διατύπωση του υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος τόνισε: «Και οι κρίνοντες κρίνονται». Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν την επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΕΒ και σημειώνουν με έμφαση ότι η στάση των βιομηχάνων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανιδιοτελής. «Προσπάθησαν να έχουν τη στήριξη των κυβερνήσεων της ΝΔ μετά το 2004 και τώρα ουσιαστικά στέλνουν μηνύματαπιέζοντας για βοήθεια, χωρίς όμως να κάνουν και αυτοί κάτι για να βοηθήσουν πρωτίστως τη χώρα» τονίζει υπουργός με συχνή παρουσία στα ΜΜΕ και άλλος που συμμετέχει στην Κυβερνητική Επιτροπή, αφού ανέφερε ότι η επιθετική ρητορική του ΣΕΒ ξεπερνά πολλές φορές και την κριτική της αντιπολίτευσης, υπενθύμιζε με έμφαση ότι οι βιομήχανοι μονίμως ενδιαφέρονται για τη μεγιστοποίηση των κερδών και όχι για αύξηση των επενδύσεών τους με ίδια κεφάλαια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου η κριτική του ΣΕΒ εκλαμβάνεται ως ιδεολογική πίεση προς την κυβέρνηση, γεγονός που τελικώς, όπως επιμένουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, μπορεί και να λειτουργήσει θετικά για την εικόνα της ΝΔ. Ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν ήταν μια τυχαία κίνηση της στιγμής αλλά μια σχεδιασμένη πολιτική επιλογή που επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις σε βάρος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και κατ΄ επέκταση να λειτουργήσει αρνητικά για την κυβέρνηση.
Ο Πρωθυπουργός, όπως σημείωναν προς «Το Βήμα» συνομιλητές του, ασφαλώς και δυσαρεστήθηκε από την αμφισβήτηση της πολιτικής του από τον ΣΕΒ αλλά δεν θεωρεί ότι αυτή η κριτική μπορεί να κάνει ζημιά στον ίδιο ή στην κυβέρνησή του. Το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα είναι ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι επιχειρηματίες, εκτός από την κριτική που κάνουν, «πρέπει να βάλουν και πλάτη», όπως λένε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση, και να προχωρήσουν και σε επενδύσεις για να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας και να μην προχωρούν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να μη συνεχιστεί άλλο η σύγκρουση με τον ΣΕΒ, αλλά η εντολή είναι να μη μένει τίποτε πλέον αναπάντητο, καθώς δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από τις παρεμβάσεις του κ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος από τις αρχές του έτους σε κάθε του κίνηση επικρίνει την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αρκετούς υπουργούς, δεν μπορεί ο ΣΕΒ να προκαλεί ανοικτά την κυβέρνηση τόσο με την απαξίωση της οικονομικής πολιτικής όσο και με την κίνηση να έχει στη συνέλευση ως τιμώμενο πρόσωπο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου .
Αυτό που ενοχλεί περισσότερο τη ΝΔ είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που ανήκουν ιδεολογικά στην κεντροδεξιά παράταξη «ακυρώνει» την κυβέρνηση και αναζητεί διέξοδο προς το ΠαΣοΚ. Κυρίως φοβούνται την απώλεια των επιχειρηματικών τους συμμάχων και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στον επιχειρηματικό κόσμο, σε συνδυασμό με την αδυναμία παρακολούθησης και ελέγχου των εξελίξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου