Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Η ζήτηση για κοπριά έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί

Κάθε κρίση έχει και απρόβλεπτες συνέπειες. Η μεγάλη αύξηση της τιμής των λιπασμάτων έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους καλλιεργητές σε όλο τον κόσμο, αλλά έχει φέρει και απρόσμενα χαμόγελα στους κτηνοτρόφους. 
Όπως διαβάζουμε σε πολύ πρόσφατο ρεπορτάζ του Reuters, η ζήτηση για κοπριά έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. 
Οι απελπισμένοι γεωργοί, οι οποίοι ψάχνουν για τρόπους να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, κάνουν μία αναγκαστική στροφή στον παραδοσιακό τρόπο ενίσχυσης των καλλιεργειών τους... 
Όσοι χρησιμοποιούσαν συμπληρωματικά κοπριά έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις παραγγελίες τους και όσοι την σνόμπαραν έχουν αλλάξει ριζικά τις απόψεις τους. 
Μεγάλοι κερδισμένοι είναι βέβαια οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι βλέπουν ξαφνικά τα εισοδήματά τους να αυξάνονται μέσα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, αφού η τιμή της κοπριάς έχει περίπου διπλασιαστεί το τελευταίο εξάμηνο.

Όπως μαθαίνουμε από το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που έχει δώσει την δυνατότητα σε ορισμένους κτηνοτρόφους να προπωλήσουν όλη την κοπριά που θα παράξουν τα ζώα τους μέχρι το τέλος του 2022. 
Άλλοι, οι οποίοι το περασμένο φθινόπωρο κυριολεκτικά παρακαλούσαν γεωργούς να τους απαλλάξουν από την κοπριά που μαζευόταν κοντά στα βουστάσια και τα χοιροστάσιά τους, βλέπουν ξαφνικά ουρές από ενδιαφερόμενους που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν πλειοδοτικό διαγωνισμό. 
Ένας έμπορος λιπασμάτων από την πολιτεία της Αϊόβα, ο οποίος εμπορεύεται και κοπριά, είπε χαρακτηριστικά πως αυτή την στιγμή θα μπορούσε να πουλήσει άπειρες ποσότητες, ενώ ένας συνάδελφός του από την πολιτεία της Νεμπράσκα χαρακτήρισε την κοπριά «hot commodity» και πρόσθεσε πως αυτή την περίοδο υπάρχουν λίστες αναμονής.

Βέβαια, όση κοπριά και να χρησιμοποιηθεί, δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως τα λιπάσματα όσον αφορά την ενίσχυση που προσφέρουν στις διάφορες καλλιέργειες. Είναι όμως γεγονός πως αποτελεί μία λύση που προσφέρει ανακούφιση στους καλλιεργητές που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην μεγάλη αύξηση των εξόδων τους. 
Χωρίς να έχουμε διαβάσει κάτι στον διεθνή Τύπο, υποθέτουμε πως η ζήτηση για τα «ζωικά λιπάσματα» έχει αυξηθεί σε όλο τον κόσμο, λογικά και στην χώρα μας, προκαλώντας μία αναγκαστική «επιστροφή στις ρίζες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: