Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρώτησε εάν επιμένει στη δήλωση που έκανε ο Γιώργος Τσίπρας πως «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» όπως είχε πει... νωρίτερα ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Εθνικής Άμυνας.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην προμήθεια των 6 ακόμα Rafale, των 3 φρεγατών Belh@rra και των 44 τορπιλών υποβρυχίων Sea Hake Mod 4.
Όπως ανέφερε, το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το Κοινοβούλιο είναι μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης. «Με αυτά τα λόγια έκλεινα την ομιλία μου για την εταιρική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας», είπε ο Πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας τόνισε πως 130 ημέρες μετά με τα ίδια λόγια ξεκινώ την ομιλία μου σήμερα γιατί με το νομοσχέδιο που θα ψηφίσουμε υπηρετούνται δύο κομβικοί στόχοι:
- Να ενισχυθούν το εθνικό οπλοστάσιο. Δίδυμος πυλώνας διπλωματίας μας
- Να αναβαθμιστεί εμφατικά και στην πράξη η γεωπολιτική θέση Ελλάδας στον Ευρωπαίκό και παγκόσμιο χάρτη
«Η περιγραφή μιας τέτοιας σύνθετης πολιτικής ακούγεται απλούστερη από την υλοποίησή της. Απαιτεί παρεμβάσεις και λεπτούς χειρισμούς. Συμπέρασμα που προέκυψε από την συζήτηση όσο το επιτρέπει ο δημόσιος χαρακτήρας της για θέματα εθνικής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Το κύριο μέρος αφορά τις φρεγάτες Belharra. Η δεκαετής κρίση καθυστέρησε την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Το επιτελείο του ΠΝ μελέτησε εξαντλητικά όλες τις λύσεις και η ηγεσία ικανοποίησε τις προτάσεις του. Η επιφάνεια και ο βυθός θωρακίζονται απόλυτα».
Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι νέες φρεγάτες συνεργάζονται κα με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα πρώτα τα παραλάβαμε στο αεροδρόμιο Τανάγρας. Όπως θα συνεργάζονται και με τα νέα ελικόπτερα Romeo. Συνδέονται οι επιλογές με ταυτόχρονη προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου».
Οι νέες φρεγάτες θα υποδεχθούν δίπλα τους τέσσερα νέα μικρότερα πλοία επιφάνειας με γνώμονα του επιτελείου, σημείωσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «οι αποφάσεις θα ληφθούν έως τέλος καλοκαιριού».
«Πρόκειται για συνεκτικό και καλά διαρθρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο που απλώνεται και στους 3 κλάδους. Προβλέπονται πρόνοιες και στρατό ξηράς. Συγκροτεί υπόδειγμα διακρατικής συνεργασίας. Όπως συνέβη με Rafale έτσι και οι νέες φρεγάτες θα φτάσουν στην Ελλάδα νωρίς. Χάρη στις προσπάθειες Αθήνας και κατανόηση Παρισιού οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές».
«Εκμεταλλευτήκαμε συγκυρία και πετύχαμε επωφελή συμφωνία. Συνοδές εργασίες έχουν δυνατότητα να αναλάβουν και Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ενεργοποιούνται πάλι ενώ η συναρμο.όγιση τορπιλών θα γίνεται στην Ξάνθη».
«Η συγκεκριμένη πτυχή του αμυντικού προγράμματος απαντά αποτελεσματικά στις ανάγκες Ένοπλες Δυνάμεις συμβαδίζει με διπλωματικές μας στοχεύσεις και δίνουν ρόλο πρωταγωνιστή στην Ελλάδα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μεσόγειο. Εισάγει πολύτιμη τεχνογνωσία στην χώρα. Δεν ξεφεύγει από την δημοσιονομική ισορροπία».
«Οι ίδιες αρχές διατρέχουν προβλέψεις για Rafale που θα συνθέτουν αυτόνομη μοίρα. Μια ποσοτική και ποιοτική διαφορά . Παράδοσή τους έως τέλη 2024 θα παρακολουθεί και την εξέλιξη οπλικών συστημάτων. Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Rafale». «Αυτή η επιλογή υπήρξε εισήγηση Ελλήνων Ικάρων. Ο τύπος του μαχητικού ενδείκνυται και μας δίνουν σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα απέναντι σε όποιους σκέφτονται επιβουλεύονται εθνική μας κυριαρχία».
Στην συνέχεια είπε ο Πρωθυπουργός:
«Δικαιούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων την ευγνωμοσύνη και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας. Ένα μικρό δείγμα του έμπρακτου ενδιαφέροντος αποτέλεσε και η απόφασή μας για απαλλαγή από κάθε φόρο των πτητικών και καταδυτικών επιδομάτων.
Απόφαση που παρά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον ανακουφίζει ένστολους μας αίροντας μια αδικία. Μια κίνηση που θα έχει συνέχεια όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες. Γύρω από το κόστος και το πλαίσιο των εξοπλισμών ζητώ από όλους αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα καθώς συνδέεται με ευαίσθητες πτυχές ασφάλειάς μας. Η χώρα απέκτησε Rafale γρήγορα και φθηνότερα.
Δεν είναι η Δημόσια συνεδρίαση της Βουλής ο χώρος συζήτησης με λεπτομέρειες των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Σήμερα εξετάζουμε την πολιτική έγκριση αυτών των συμβάσεων».
«Πυρά» κατά ΣΥΡΙΖΑ
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αποστροφή του τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα ο οποίος σε προηγούμενη τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων πως η Άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.
«Πρέπει να σας πω ότι μου έκανε εντύπωση η στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης συνολικά στο ζήτημα που συζητούμε. Λέτε ναι στις Belh@rra και τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Όλα αυτά τα βάζετε σε μίξερ για να καταλήξετε στο “παρών”. Είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευση αυτό;».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα εάν επιμένει στην συγκεκριμένη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα.
Δείτε την ομιλία του Πρωθυπουργού:
Μητσοτάκης: Εθνική παραφωνία ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα
«Το παρών είναι απών», σχολίασε κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη διαφαινόμενη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
Στη δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, τη συμφωνία με τη Γαλλία, τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό ενώ για το σημερινό νομοσχέδιο φαίνεται πως θα δηλώσει παρών. «Μην απορείτε που σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κύριε Τσίπρα θα ήθελα καταρχάς να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις σημαντικές επιλογές που έκανε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Είπατε παρών. Καταψηφίσατε τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζετε τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος τη διαφωνία με την πρόσθετη αγορά των έξι Rafale. Καταγράφεται η ψήφος σας ως ένα ηχηρό παρών. Αντιλαμβάνομαι ότι θα καταψηφίσετε και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Μετά απορείτε γιατί σας αποκαλούμε εθνική παραφωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι οι αρχικές τιμές που πρότεινε η γαλλική πλευρά για τις φρεγάτες ήταν υψηλές. Αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία επισήμανε ότι προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.
«Αναφερθήκατε ότι είχατε προχωρήσει ως κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση δύο φρεγατών Μπελαρά. Δεν είχατε καν αποστείλει την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος. Θυμάμαι κάποιες δηλώσεις του τότε υπουργού άμυνας κ. Καμμένου. Καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση δεν είχατε κάνει» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Όλοι αναγνωρίζαμε ότι το ΠΝ χρειαζόταν να αποκτήσει καινούργιες φρεγάτες. Το Ναυτικό προέκρινε πάντα τις φρεγάτες Μπελαρά ώς επιχειρησιακά πιο κατάλληλες. Υπήρχε ένα ζήτημα σε σχέση με το αρχικό κόστος. Λέτε πολύ σωστά κ. Κατρίνη ότι πρέπει να ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, αυτό κάναμε και εμείς.
Όμως γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν αθροίσει κανείς όλα τα αιτήματα από τα επιτελεία καταλήγει σε λίστα που προσομοιάζει με κατάλογο χριστουγεννιάτικων δώρων. Φτάσαμε στο σημείο να βρούμε μία ευκαιρία πολύ σημαντική και να αποκτήσουμε τρείς φρεγάτες Μπελαρά στην τιμή των δύο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν την Ελλάδα ως στον στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δείτε το βίντεο της δευτερολογίας και τριτολογίας του Πρωθυπουργού ΕΔΩ... και ΕΔΩ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου