Η «μητέρα των μαχών» μετατρέπεται σε εσωκομματική διαμάχη με τις τάσεις να εμφανίζονται για μια ακόμη φορά δυσαρεστημένες από τις διαρκείς στροφές του προέδρου...
Είναι αλήθεια πως αλλιώς ανέμεναν να κυλήσει η Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του. Διότι ούτε ο κόσμος που συγκεντρώθηκε δείχνει ικανός για να στηθεί το αφήγημα ενός γενικού ξεσηκωμού με αφορμή τα εργασιακά ούτε και το αντιδεξιό μέτωπο στήθηκε.
Το ΠΑΜΕ νίκησε κατά κράτος τις προσκλήσεις που είχε απευθύνει η Κουμουνδούρου προετοιμάζοντας το έδαφος επί σειρά ημερών, ενώ επέλεξε να κινηθεί, όπως πάντα, αυτόνομα αφήνοντας τον Αλέξη Τσίπρα με τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους εκ του παλαιού ΠΑΣΟΚ επίσης προερχόμενους αρχισυνδικαλιστές να διαδηλώνουν για το «δίκαιο του εργάτη».
Η δε προσέλευση του κόσμου στην ξεχωριστή πορεία της ΑΔΕΔΥ όπου συμμετείχε και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την προσπάθεια που κατεβλήθη σε συνδυασμό με τις αντιπολιτευτικές κραυγές περί κατάργησης του 8ωρου και άλλων δεινών που υποτίθεται ότι φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (το περιεχόμενο του οποίου σημειωτέον δεν έχει γίνει στο σύνολό του γνωστό) ήταν σχεδόν αποκαρδιωτική.
Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η «φτώχεια φέρνει γκρίνια» η κατάσταση επιδεινώθηκε από την εικόνα που μεταδόθηκε από την πορεία με τον Αλέξη Τσίπρα να πλαισιώνεται από τον Στέφανο Τζουμάκα, τον Θάνο Μωραΐτη, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον... αρχαιότερο ΠΑΣΟΚογενή Χρήστο Σπίρτζη.
Σε δεύτερο πλάνο βρέθηκαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πλέον ο επικεφαλής του κόμματος δείχνει να επιθυμεί να τηρήσει κάποιες αποστάσεις, βγάζοντας πλευρά πρόσωπα όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης.
Άλλωστε με τα δύο πρώτα στελέχη ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να διατηρεί πλέον στενές επαφές και είναι πρόσφατη η επιλογή του να μην συμπεριληφθεί ούτε στην επαφή που έχει μέσω τηλεδιάσκεψης με το ΤΧΣ αλλά ούτε και στην ομάδα από την οποία περιστοιχήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του κόμματος.
Η δε προσπάθεια να χρεωθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο το μεγάλο χάσμα μεταξύ Κουμουνδούρου και μεσαίας τάξης παραμένει ενεργεί ειδικά από στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης.
Το κλίμα χθες στην Κουμουνδούρου μόνο πανηγυρικό δεν ήταν. Οι πρώτες γκρίνιες άρχισαν να γίνονται αισθητές με τα παλαιοκομματικά στελέχη, την Ομπρέλα και τους δικαιωματιστές να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της τακτικής που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, κυρίως δε το θέμα της προσπάθειάς του να μετατρέψει το κόμμα σε αρχηγικό, ζητώντας παραλλήλως περισσότερη «συλλογική λειτουργία».
Η τακτική της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου αποτελεί και το βασικό θέμα συζήτησης αλλά και αντιδράσεων εσωκομματικών που φτάνουν στο σημείο να προκαλούν τριβές και να εγείρουν έριδες μεταξύ των διαφόρων τάσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες επιδιώκοντας να βάλει εκ νέου στην ατζέντα την λεγόμενη Προοδευτική Συμμαχία που θα σηματοδοτεί και την στροφή στην σοσιαλδημοκρατία αλλά και να εμφανίσει μια κινηματική μορφή αντιδράσεων με προμετωπίδα τα εργασιακά επαναφέροντας στο προσκήνιο έναν ριζοσπαστισμό που απέχει πολύ από την λογική της κεντροαριστεράς.
Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα που πέρασε εμφανίσθηκε ως ομιλητής σε τηλεημερίδα που διοργανώθηκε από κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και ταυτόχρονα ως «μπροστάρης» συλλαλητηρίων με τα ΜΜΕ που διάκεινται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ να ομιλούν και να γράφουν για «επαναφορά στο πεζοδρόμιο».
Η αδυναμία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στρίψει προς μια κατεύθυνση το... καράβι δεν είναι τυχαία. Η σοσιαλδημοκρατία θα απομακρύνει την πλευρά που αποτελεί και το βασικό στήριγμα του ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο το... πεζοδρόμιο να αναζωπυρώσει ένα νέο κίνημα αγανακτισμένων.
Ο ριζοσπαστισμός θα απομακρύνει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που έδωσαν στην Κουμουνδούρου το 2019 τη δυνατότητα να βρίσκεται μετά από μια θητεία 4,5 ετών στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι δύο βάρκες δείχνουν να είναι μοναδική λύση όμως όχι χωρίς απώλειες.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως 6 στους 10 κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019 απομακρύνονται από το κόμμα που ευελπιστεί να προσελκύσει, όπως τουλάχιστον δείχνει, κεντρώους ψηφοφόρους. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως 3 στους 10 ψηφοφόρους συνολικά δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της σημερινής κυβέρνησης.
Τα προβλήματα παραμένουν δισεπίλυτα για τον Αλέξη Τσίπρα που όπως τονίζουν ακόμη και στελέχη του κόμματος, έχει χάσει δύο χρόνια κρίσιμα για ένα κόμμα που οφείλει να ανασυνταχθεί μετά από μια κυβερνητική θητεία μπερδεύοντας τον κόσμο αλλά και τα ίδια τα μέλη του.
Το χειρότερο δε είναι πώς πέραν της απουσίας πυξίδας αδυνατεί να δώσει και την εικόνα πως διαθέτει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που δεν στηρίζεται σε υποσχέσεις για αυξήσεις και επιδόματα.
Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού πως η αντιπολίτευση που ασκείται μέχρι σήμερα είναι της λογικής του πετροπόλεμου και των πυροτεχνημάτων. Ακόμη και η προχθεσινή προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση πως το θέμα των πατεντών είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας έπεσε στο κενό ενώ εντύπωση προκάλεσε ακόμη και η αντιπολίτευση... στα sms.
H ερώτηση των 54 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το αίτημα για άμεση κατάργηση των sms αποτέλεσε αντικείμενο μέχρι και σκωπτικών σχολίων ενώ δεν έλειψαν ακόμη και στελέχη του κόμματος που θύμιζαν πως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων (που η Κουμουνδούρου κατήγγειλε πως δεν εισακούεται από την κυβέρνηση) είναι αυτή που εισηγήθηκε στις 28 Απριλίου τη διατήρησή τους τουλάχιστον μέχρι να λήξει το μέτρων της λειτουργίας των καταστημάτων με click away και click inside
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα χαλάει εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ και η προσπάθεια συσπείρωσης γύρω από τη μητέρα των μαχών δείχνει να βρίσκεται πλέον στο κενό αφού θεωρείται πως η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου επέλεξε να δοθεί η συγκεκριμένη εικόνα στη πορεία για τα εργασιακά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου