Σε εγρήγορση βρίσκονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό του επιτελείο ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.
Η ελληνική πλευρά έχει βάλει σε πρώτο πλάνο δύο κομβικά θέματα: το κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας και οι προοπτικές που διαμορφώνονται μετά την πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών για άμεση στήριξη των κρατών μελών και ειδικότερα της Ελλάδας με 32 δις ευρώ και δεύτερον η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στα νοτιανατολικά σύνορα της Ευρώπης...
Στο κυβερνητικό επιτελείο καταστρώνουν μία συγκεκριμένη στρατηγική για το πώς ο Πρωθυπουργός θα κινηθεί έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων ομολόγων του γύρω από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, το οποίο αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προσπάθεια της χώρας μας προκειμένου να υλοποιήσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να ενισχύσει την απασχόληση και να μπει ακόμη πιο δυνατά στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη μετά την δεκαετή περίοδο αναταράξεων στη δίνη των μνημονίων και την επόμενη μέρας της πανδημίας που προκάλεσε έναν νέο κύκλο αρνητικών οικονομικών συνεπειών για όλες τις χώρες.
Την ίδια ώρα, στην Κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς οι πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για ένα γενναίο πακέτο στήριξης λύνει τα χέρια προκειμένου η χώρα να βάλει μπρος τις μηχανές της παραγωγικής διαδικασίας και να δημιουργήσει ασφαλιστικές δικλείδες για την εμπέδωση ενός κλίματος κανονικότητας με περισσότερη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και κοινωνική συνοχή.
Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται πυρετωδώς απέναντι στην Άγκυρα και την διαρκή προκλητικότητα «έτοιμη για παν ενδεχόμενο», όπως διαμηνύουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα αυτό στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ζητώντας κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.
Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ, με την οποία αναδείκνυε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά.
Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τον κ. Μισέλ, έγινε εκτενής αναφορά στην αποτελεσματικότητα των κοινών δράσεων που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η επιχείρηση «Ειρήνη» που έχει να κάνει με την επιτήρηση του εμπάργκο των όπλων στην Λιβύη.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτές οι κοινές δράσεις, όταν αναλαμβάνονται, πρέπει να είναι αποτελεσματικές.
Εκτός των άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις στρατηγικές κινήσεις στην ευρύτερη περιοχή και εκτός από την πρόσφατη συμφωνία για την κήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες μέρες και το Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου