Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

5 αλήθειες που ΔΕΝ λέγονται για το χρέος (κι ένα παλιό ανέκδοτο)…

Είπαμε να πούμε αλήθειες που δεν λέγονται. Γιατί η αλήθεια λυτρώνει.

Κι όταν δεν λέγεται, ανακυκλώνονται όλες τις κακοδαιμονίες και βαθαίνει η κρίση. 

Αλήθειες που δεν λέγονται, λοιπόν… 

Και για το κεντρικό θέμα της εποχής:

Το Ελληνικό χρέος.

Μιλάμε για αλήθειες, όχι για αστήρικτες «ικασίες», όχι για συζητήσιμες «απόψεις», όχι για «θεωρίες συνομωσίας»… Για αλήθειες! Πλήρως τεκμηριωμένες, αποδεδειγμένες και μετρήσιμες… Που όμως, ακόμα και τώρα, ΔΕΝ λέγονται…
Αλήθεια πρώτη, λοιπόν: Το Ελληνικό χρέος ήταν απολύτως «βιώσιμο» κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ. Πότε; Ως τα τέλη του 2014. Μετά έγινε ΜΗ βιώσιμο!
Το πρώτο μισό του 2015, επί Τσίπρα κι εξ αιτίας της βλακώδους και καταστροφικής διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη…
Το λέει σαφώς η έκθεση του ΔΝΤ για τη «βιωσιμότητα» του Ελληνικού χρέους, της 26ης Ιουνίου του 2015, το επαναλαμβάνει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση η νεότερη (επικαιροποιημένη) εκθεση του ΔΝΤ της 13ης Ιουλίου του 2015 (17 μέρες αργότερα) και το ξαναλέει, για μιαν ακόμα φορά, η νέα έκθεση του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος, το καλοκαίρι του 2016 (φέτος)…
Παρακαλώ τους αναγνώστες να ΜΗ πιστέψουν αυτά που τους λέω, παρά να το διαπιστώσουν μόνοι τους, με τα ματάκια τους: να ανατρέξουν και να βρουν αυτές τις εκθέσεις! Υπάρχουν όλες στο διαδίκτυο…
Μάλιστα στη δεύτερη από αυτές, αναφέρεται ρητά πως το φθινόπωρο του 2014, δηλαδή στα τέλη της διακυβέρνησης Σαμαρά, οι προοπτικές του Ελληνικού χρέους είχαν τόσο βελτιωθεί, που «ίσως δεν ήταν απαραίτητη πλέον η ανακούφιση χρέους» (debt relief) την οποία είχαν υποσχεθεί οι δανειστές στην Ελλάδα ήδη το από Δεκέμβριο του 2012…
Επί Σαμαρά λοιπόν, το Ελληνικό χρέος είχε καταστεί απολύτως βιώσιμο κατά το ΔΝΤ! Αυτή είναι η πρώτη αλήθεια που δεν λέγεται σήμερα…
Κι όποιος ανατρέξει στις πηγές και στα αναλυτικά στοιχεία μπορεί να το διαπιστώσει…
Αλήθεια δεύτερη: Ο Σαμαράς είχε κόψει από το Ελληνικό χρέος 20 δισεκατομμύρια, το Δεκέμβριο του 2012. Με την «επαναγορά χρέους κάτω από το άρτιο». Έδωσε 10 δισεκατομμύρια και έσβησε (ξεπλήρωσε) 30 δισεκατομμύρια και πλέον! Ενώ προηγούμενως. με το PSI επί Παπαδήμου (με τη στήριξη του Σαμαρά τότε) είχαν κοπεί άλλα 105 δισεκατομμύρια χρέους.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ στον κόσμο!
Κι είχαν μειωθεί τότε και οι τόκοι στο υπόλοιπο χρέος: Από 16 δισεκατομμύρια το χρόνο που πλήρωνε η Ελλάδα ως το 2012, στα 6 δισεκατομμύρια μόνο, από το 2012 και μετά!
Την «απομείωση χρέους» που ονειρεύεται ο Τσίπρας την είχε κάνει ο Σαμαράς και οι «προηγούμενοι» που ο Τσίπρας τους…κατήγγειλε.
Κι έτσι το Ελληνικό χρέος άρχισε να γίνεται βιώσιμο. Οπότε ήλθε ο Τσίπρας και το… αύξησε! Και τώρα καμαρώνει από πάνω…
Αλήθεια τρίτη: Το Ελληνικό χρέος κατέστη ΜΗ βιώσιμο επί κυβέρνησης Τσίπρα, γιατί μπαίνοντας σε τρίτο Μνημόνιο, επιβάρυνε τη χώρα με 50 επί πλέον δισεκατομμύρια καθαρή προσθήκη χρέους για τα επόμενα τρία χρόνια!
Γι’ αυτό… Πριν έλθει στην εξουσία ο Τσίπρας το χρέος μας ήταν μεγάλο, ασφαλώς, αλλά μπορούσε ακόμα να εξυπηρετηθεί τα επόμενα χρόνια, γιατί ήδη μπαίναμε σε ανάπτυξη (από τα μέσα του 2014). Όταν ήλθε στην εξουσία ο Τσίπρας, βγήκαμε από την ανάπτυξη, ξαναμπήκαμε σε ύφεση για άλλα δύο χρόνια τουλάχιστον, και το πιο σοβαρό: Δανειστήκαμε άλλα 50 δισεκατομμύρια «καθαρά»!
Τι δεν καταλαβαίνουν; Με ανάπτυξη που είχε ήδη αρχίσει στα τέλη του 2014, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Με πρόσθετα 50 δισεκατομμύρια που μας φόρτωσαν και χωρίς ανάπτυξη για άλλα δύο χρόνια, το χρέος έγινε «ασήκωτο».
Και τώρα… «πανηγυρίζουν» που το χρέος μας είναι πια ΜΗ βιώσιμο! Ναι, ΑΥΤΟΙ το κατέστησαν μη βιώσιμο.


Αλήθεια τέταρτη: Για να μη νομίσετε ότι πετάμε έτσι νούμερα στον αέρα, να δούμε λίγο αναλυτικά την «αριθμητική» του χρέους. Και να συνεννοηθούμε, επί τέλους…
Το Τρίτο μνημόνιο προέβλεπε συνολικό νέο αναγκαστικό δανεισμό της Ελλάδας ύψους 86 δισεκατομμυρίων. Συμφωνούμε σε αυτό; Συμφωνούμε…. Όμως αυτό δεν είναι όλο «καθαρός» δανεισμός… Δηλαδή δεν είναι καθαρή προσθήκη στο χρέος. Πρώτα-πρώτα προβλεπόταν πέρσι το καλοκαίρι 25 δισεκατομμύρια για νέα επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών (λόγω των capital controls) που επέβαλε ο Τσίπρας…
Αλλά στην πραγματικότητα λίγους μήνες αργότερα, η νέα κεφαλαιοποίηση έγινε και χρειάστηκαν «μόνο» 5,5 δισεκατομμύρια. Άρα τα 19,5 τα «γλιτώσαμε» (για την ώρα, τουλάχιστον). Όπως βλέπετε είμαι δίκαιος, δεν αδικώ κανένα…
Άρα ο νέος δανεισμός του τρίτου Μνημονίου (που μας έφερε ο Τσίπρας) φτάνει πια το συνολικό ποσό των (86 δισ. -19,5 δισ. =) 66,5 δισεκατομμυρίων!
Αλλά κι από αυτά δεν είναι όλα καθαρή αύξηση χρέος. Τα 33 δισεκατομμύρια είναι «ανακύκλωση» χρέους: Δηλαδή χρήματα που μας δανείζουν για να πληρώνουμε προηγούμενα δάνεια που λήγουν. Δηλαδή παίρνουμε νέο χρέος για να σβήνουμε παλαιότερο χρέος. Αυτό όμως δεν αυξάνει το συνολικό χρέος μας. (Επιμένω να μην αδικώ κανένα…)
Έτσι η καθαρή «προσθήκη χρέους» από το Τρίτο Μνημόνιο του Τσίπρα είναι: (66,5 δισ. – 33 δισ. = ) 33,5 δισεκατομμύρια! Αυτό, κατ’ αρχήν. Αλλά δεν είναι και λίγο… Και το σπουδαιότερο: Δεν είναι, όμως μόνον αυτό: Στο μεταξύ, η Ελλάδα έχασε 16,5 δισεκατομμύριο από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζικών μετοχών που είχε το ελληνικό δημόσιο (ήδη από τη πρώτη ανακεφαλαίωσή τους το 2012) και το οποίο μηδενίστηκε! Μηδενίστηκε, επίσης από τους χειρισμούς των Τσίπρα-Βαρουφάκη του πρώτου εξαμήνου του 2015…
Τα χρήματα αυτά (που κατά τον ευρωβουλευτή το ΣΥΡΙΖΑ Χρυσόγονο έφταναν το καλοκαίρι του 2014, δηλαδή λίγο πριν πέσει ο Σαμαράς τα 20,5 δισεκατομμύρια), θα τα έπαιρνε πίσω η Ελλάδα μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς και θα μείωνε το χρέος της. Αλλά τα χρήματα αυτά χάθηκαν οριστικά…
Άρα, η συνολική επιβάρυνση χρέους επί Τσίπρα και λόγω της πολιτικής του ισούται με το πρόσθετο χρέος που έβαλε (33,5 δισ,) συν (+) τα χρήματα που έχασε και θα πήγαιναν για μείωση χρέους (16,5 δις.) ίσον (=) 50 δισεκατομμύρια!
Να πως βγαίνει η συνολική επιβάρυνση χρέους που προανέφερα κατά 50 δισεκατομμύρια! Επί Τσίπρα και λόγω της πολιτικής του… Αυτό κατέστησε το χρέος μας μη βιώσιμο!
Αλήθεια πέμπτη: Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για την ακρίβεια αυτών των στοιχείων, αλλά και για να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο μας «νοικοκύρεψε» η διαχείριση Τσίπρα-Βαρουφάκη, ας δούμε πού οφείλονται τα πρόσθετα 33,5 δισεκατομμύρια που μας φόρτωσε: Τα 13 δισεκατομμύρια είναι από τα πρωτογενή πλεονάσματα που «μείωσε» για τα χρόνια 2015, 2016 και 2017. (από το 2018 και μετά και για όλα τα επόμενα χρόνια, συμφώνησε 3,5% πλεόνασμα όπως είχε κατεβάσει το στόχο και ο Σαμαράς).
Αυτό που δεν μας λένε, αυτό δηλαδή που κρύβουν επιμελώς, είναι πως αυτά δεν τα «γλίτωσε» (για τον Ελληνικό λαό). Τα δανείστηκε και τα φόρτωσε σε νέο χρέος του Ελληνικού λαού.
Κι ακόμα 5,5 δισεκατομμύρια που αναγκάστηκε να δανειστεί για να κεφαλαιοποιήσει ξανά τις Ελληνικές τράπεζες (που ήταν πλήρως κεφαλαιοποιημένες το Νοέμβριο του 2014, αλλά στο μεταξύ τους είχε επιβάλει capital controls)…
Κι ακόμα 9,5 δισεκατομμύρια από την επιστροφή «υπερκερδών» από τα παλαιά ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών, που τα έχασε κι αυτά με το Τρίτο Μνημονιο (ενώ τα είχε διασφαλίσει κι είχε αρχίσει να τα εισπράττει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζελου προηγουμένως).
Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουντής τα «ανακάλυψε» αυτά πριν λίγους μήνες. Και κατήγγειλε την διακυβέρνηση Τσίπρα ότι με δική της ευθύνη τα έχασε! Τα είχε υπολογίσει μάλιστα σε 6 δισεκατομμύρια μόνο. Τόσα είναι ως το 2018, αλλά ως το 2020 φτάνουν τα 9,5 και πλέον δισεκατομμύρια!) Αυτά τα είχαν υπολογίσει οι δανειστές ότι θα τα έπαιρνε η Ελλάδα για να καλύπτει τις ανάγκες της. Τώρα δεν θα τα πάρει, κι έτσι της τα δανείζουν.
Κι ακόμα 3 δισεκατομμύρια που αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες (ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά τις μείωνε σταθερά επί δυόμιση χρόνια!) Κι αυτά, φυσικά, της τα δανείζουν για να τα ξοφλήσει στους ιδιώτες, μέσα στη χώρα. Οπότε προστίθεται νέο καθαρό χρέος.
Κι ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια που «σκούπισε» το πρώτο εξάμηνο του 2015 από Ασφαλιστικά Ταμεία, δήμους, περιφέρειες κλπ, και έπρεπε να δανειστεί για να τα επιστρέψει.
Σύνολο νέου αχρείαστου δανεισμού: 13 + 5,5 + 9.5 +3 + 2.5 = 33,5 Νάτος και ο «μαγικός αριθμός» των 33,5 δισεκατομμυρίων. Τόσα μας πρόσθεσε: αχρείαστα και κερατιάτικα… (Κάποια από τα παραπάνω νούμερα θα τα βρείτε σε κάπως διαφορετικές «εκδοχές». Για παράδειγμα, μας παρουσιάζουν ότι τα «πλεονάσματα» που έβγαλαν το 2015 και το 2016 είναι μεγαλύτερα. Άρα θα χρειαστεί να δανειστούν λιγότερα. Αλλά τις ίδιες χρονιές τα ληξιπρόθεσμα που άφησαν «φέσια» στους ιδιώτες και στη συνέχεια τα δανείζονται είναι πολύ περισσότερα. Οπότε το άθροισμα των δανειακών αναγκών παραμένει το ίδιο. Η «σούμα» δεν αλλάζει…)
Θα μπορούσα να προσθέσω και κάτι «ψηλά» ακόμα (όπως τους τόκους από το λογαριασμό των 10,5 δισεκατομμυρίων που είχαν «περισσέψει» από την πρώτη ανακεφαλαίωση των τραπεζών και τους τα πήρε πίσω ο Ντράγκι. Μαζί όμως, ήταν και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από τόκους που είχαν «βγάλει» τα χρήματα αυτά υπέρ του δημοσίου ταμείου στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης Σαμαρά. Κι αυτά τα έχασε η κυβέρνηση Τσίπρα. Ας είναι…) 

Προσπάθησα να είμαι ακριβοδίκαιος. Να μαζέψω από τα στοιχεία που είναι «ανοικτά» και προσιτά σε όλους (open source - μέσω διαδικτύου και όχι μόνο) τη κατά τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς συνολική επιβάρυνση χρέους που μας επέφερε η διακυβέρνηση Τσίπρα. Κατά τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, το τονίζω! (Ο Στουρνάρας τα βγάζει πολύ περισσότερα, περί τα 86! O Regling του ESM τα βγάζει διπλάσια – πάν ω από 100!)
Εγώ είμαι πιο «συντηρητικός» στους υπολογισμούς: Δεν βάζω πόσο στοίχισε η ανάπτυξη που προέβλεπαν πριν έλθει ο Τσίπρας όλοι οι διεθνείς οργανισμοι για την Ελλάδα και τη ματαίωσε η κυβέρνησή του.
Δεν τους υπολογίζω πως οι Έλληνες έχασαν 21 δισεκατομμύρια ονομαστικό ΑΕΠ μόνο για τα χρόνια 2015 και 2016.
Δεν βάζω πως το δημόσιο θα έβγαζε 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα δύο αυτά χρόνια μόνο από αυξημένα έσοδα λόγω ανάπτυξης (χωρίς αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών). Από αυτά θα έβγαζε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ο Σαμαράς: Από τα έσοδα που θα έφερνε η ανάπτυξη με χαμηλότερους συντελεστές. Όχι από νέους φόρους.
Αυτά όλα συμπεριλαμβάνονται στο «τι μας στοίχισε ο Τσίπρας» συνολικά Αλλά δεν του τα χρεώνω στην «επιβάρυνση χρέους». Είπαμε είμαι δίκαιος μέχρις… αηδίας! Κι έτσι όμως, βγαίνουν 50 δισεκατομμύρια καθαρή επιβάρυνση χρέους!
Από τον Τσίπρα και εξ αιτίας της πολιτικής του.
Και γι’ αυτό ήταν που κατέστησε το χρέος μας ΜΗ βιώσιμο!
Θυμίζει το παλαιό ανέκδοτο από το αμερικάνικο far west του προ-περασμένου αιώνα…
Μέσα σε ένα μπαρ, λοιπόν, ένας πιστολέρο δείχνει ένα θαμώνα που καθόταν απέναντι και έπινε ήσυχος τη μπύρα του.
-Αυτός ο καημένος δεν είναι καλά, θα πεθάνει πολύ σύντομα, λέει στον διπλανό του.
Εκείνος που γνώριζε τον «καημένο» απαντάει αμέσως:
-Κάνεις λάθος. Τον ξέρω τον άνθρωπο, είναι φίλος μου και είναι πολύ καλά στην υγεία του.
Τότε ο πιστολέρο βγάζει το εξάσφαιρο πυροβολεί «στον σταυρό» το ανυποψίαστο φουκαρά και τον σκοτώνει. Οπότε γυρίζει στο διπλανό του και λέει θριαμβευτικά.
-Είδες που στα έλεγα και δεν με άκουγες; Παραδέξου ότι είχα δίκιο…
Έτσι κι ο Τσίπρας: Κραύγαζε πως το χρέος της χώρας είναι ΜΗ βιώσιμο, όταν ο Σαμαράς αγωνιζόταν να το φέρει σε λογαριασμό και να βάλει τη χώρα σε ανάκαμψη για να το κάνει «βιώσιμο». Και τα κατάφερε: Στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά το ΔΝΤ αναγνώριζε πως το Ελληνικό χρέος ήταν απολύτως βιώσιμο!
Ύστερα, ήλθε ο Τσίπρας, το κατέστησε ΜΗ βιώσιμο και τώρα… θριαμβολογεί μέσα στην Ελλάδα («σας τα ’λεγα!») και παρακαλάει στο εξωτερικό να του δώσουν την «ανακούφιση χρέους» που είχε διασφαλίσει ο Σαμαράς ήδη από το 2012.
Αυτές είναι οι αλήθειες που δεν λέγονται. Γιατί άλλοι δεν τολμούν να τις πουν.
Κι άλλοι δεν μπορούν να τις πουν… Ενώ στο μεταξύ, η χώρα (εξακολουθεί να) βουλιάζει στο ψέμα.

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: