θεωρείται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από το 2010, με φόντο δηλώσεις, αναλύσεις και άρθρα στον διεθνή Τύπο, που προεξοφλούν τη θετική αντίδραση των αγορών, όπως άλλωστε έχει ήδη αποτυπωθεί στο κλείσιμο της «ψαλίδας» ελληνικού- γερμανικού 10ετούς ομολόγου.
Τραπεζικά στελέχη «έβλεπαν», πάντως, από το Σάββατο κιόλας έντονη κινητικότητα που παρέπεμπε σε άνοιγμα του βιβλίου προσφορών ακόμα και τη Δευτέρα, προοπτική που δεν επιβεβαιώθηκε, ωστόσο, ούτε από το οικονομικό επιτελείο ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου, με τον...
Ευάγγελο Βενιζέλο να «φωτογραφίζει» εν τω μεταξύ το ύψος της έκδοσης στα 2 δισ ευρώ.
Εν όψει της έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας ύψους 1 δισ ευρώ τη Τρίτη, τα φώτα πέφτουν πάνω στους δείκτες των 10ετών ομολόγων, όπου αποτυπώνεται και το κλίμα των αγορών.
Στις 11 Μαρτίου του 2010, όταν έγινε η τελευταία έκδοση 10ετούς, το spread βρισκόταν στις 315 μονάδες βάσης. Παραμονές υπογραφής του δευτέρου Μνημονίου και σε περιβάλλον εκρηκτικού πολιτικού περιβάλλοντος, στις 8 Μαρτίου του 2012 η «ψαλίδα» άνοιξε στα επίπεδα- ρεκόρ των 3.476 μονάδων, με το επιτόκιο να φτάνει στο αστρονομικό ύψος του 36,55%!
Μια εβδομάδα αργότερα και έχοντας υπογραφεί το δεύτερο Μνημόνιο, η «ψαλίδα» έκλεισε στις 1.633 μονάδες, για να ξανανοίξει στις 2.963 μονάδες πάλι σε περιβάλλον πολιτικής ρευστότητας λόγω των διπλών εκλογών Μαΐου- Ιουνίου του 2012.
Δύο χρόνια μετά, στο κλείσιμο της Παρασκευής το spread βρίσκεται στις 459 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο του 10ετούς να διαμορφώνεται πλέον στο 6,14%, δηλαδή στα επίπεδα του Μαρτίου του 2010.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου